Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Vervangen van beglazing

Energie besparen en het comfort verbeteren? Wellicht is het vervangen van de beglazing dan een interessante optie. Lees op deze pagina meer over deze maatregel.

Factsheet vervangen beglazing

Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. In onze privacyverklaring kun je bekijken wat wij met jouw gegevens doen. Meer weten over het vervangen van beglazing? Vraag de factsheet aan!
Adviseur Duurzaam Bouwloket
"Hou bij het vervangen van beglazing ook rekening met de ventilatie in de woning. Is er weinig ventilatie? Neem dan ook gelijk ventilatievoorzieningen, zoals ventilatieroosters, mee bij het vervangen van de beglazing. Dit draagt bij aan een gezond binnenklimaat. Als er een balansventilatiesysteem geplaatst wordt, dan zijn ventilatieroosters in het raam niet nodig." Rob - Adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Als er in jouw woning nog enkel glas of ‘normaal’ dubbel glas (thermopane) aanwezig is, dan is het verstandig om dit te vervangen door modern HR++ of zelfs HR+++ glas (triple). Het vervangen van beglazing kan dan een prima eerste stap zijn!

HR, Hoog Rendement, glas bestaat uit twee of drie glasplaten met daartussen een ruimte (de spouw). Bij HR en HR+ glas zit er in deze spouw droge lucht. Bij HR++ glas en HR+++ (triple) glas is dit een edelgas, meestal argon. De lucht of edelgassen in de spouw hebben een isolerende waarde. Edelgassen isoleren beter dan droge lucht. HR++ glas isoleert 2,5 keer zo goed als het oudere standaard dubbel glas. Triple glas isoleert zelfs 5 keer zo goed.

Aan de binnenkant (in de spouw) van HR-glas, zit ook een onzichtbare coating, die de isolatie nog meer verbetert (vandaar de aanduiding HR, hoog rendement). Die coating weerkaatst namelijk warmte, terwijl licht wordt doorgelaten.

Wil je graag een gasloze woning? Dan adviseren wij om direct te kiezen voor drievoudige beglazing. Met drievoudige beglazing zorg je ervoor dat er minder energie nodig is om de woning op de juiste temperatuur te krijgen. Een goed geïsoleerde woning zorgt ervoor dat je op termijn ook met lagere temperaturen de woning kan verwarmen. Let er wel op dat de isolatiewaarde van de beglazing overeen komt met de isolatiewaarde van het kozijn. Als dat niet het geval is, bestaat de kans op condensvorming. Het is dan mogelijk verstandiger om het gehele kozijn te vervangen.

Er is ook ZHR++ dubbel of triple glas waarbij de Z staat voor een extra zonwerende coating aan de buitenzijde. Dat laat minder zonlicht door en is koeler in de zomer, maar in de winter profiteer je minder van de zon dan met HR++ glas. Buitenzonwering in combinatie met HR++ glas heeft de voorkeur boven ZHR++ glas: dat is effectiever in de zomer en levert meer profijt van de zon in de winter. ZHR++ dubbel glas is vooral handig op plaatsen waar buitenzonwering moeilijk toe te passen is, zoals in de hoogbouw.

Aan de slag?

Een vraag over het vervangen van beglazing of wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande keuzes

Een vraag stellen
Offertes opvragen

Het fijne van de triple beglazing is niet alleen de isolatiewaarde, maar we merken ook dat het geluid van buiten gedempt wordt.

Sinds het voorjaar van 2015 zijn Jorrit en zijn vrouw eigenaar van een vrijstaande woning in Sint Pancras. Zij zijn bezig met een meerjarenproject om het huis energieneutraal te maken. Zij delen graag hun verhaal via hun blog.

Veel gestelde vragen


Het vervangen van enkel of oud dubbel glas zorgt, naast een energiebesparing, ook voor een aanzienlijke comfortverbetering. Het vervangen van enkele of verouderde dubbele beglazing voor HR++ glas of zelfs HR+++ glas in een bestaand kozijn is niet altijd mogelijk in verband met de grotere dikte van het glas ten aanzien van het bestaande glas en de breedte van de sponning (beschikbare ruimte voor het glas). Als dit niet in het bestaande kozijn past, dan zal het gehele kozijn vervangen moeten worden. Vaak is met wat aanpassingen aan het kozijn in ieder geval HR++ glas goed in bestaande kozijnen te verwerken. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het type kozijn. Glas vervangen in aluminium kozijnprofielen kan een lastige of zelfs onmogelijke opgave zijn.

Je kunt zelf controleren of je HR glas hebt met een aansteker (pas op de gordijnen!) of de lamp van bijvoorbeeld je mobiele telefoon. Kijk eerst of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR, HR+ of HR++. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je ‘normaal’ dubbel glas hebt. Houd daarna een aansteker of de lamp van je mobiele telefoon 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de lamp in de ruit. Je ziet 4 weerspiegelingen. Bij gewoon dubbel glas hebben alle vlammetjes dezelfde kleur, bij HR-glas heeft het tweede vlammetje een andere kleur (meestal blauw). Dit komt door de coating. Je kunt hiermee alleen zien of je HR-glas hebt, maar niet welk soort HR-glas.

Ga je voor een gasloze woning dan adviseren wij om bij het vervangen van beglazing direct te kiezen voor HR+++ beglazing, dit betekent dan soms dat ook de kozijnen vervangen moeten worden. Met HR+++ beglazing zorg je ervoor dat er minder energie nodig is om de woning op de juiste temperatuur te krijgen en te houden. Een goed geïsoleerde woning heeft goed geïsoleerd glas en dit zorgt ervoor dat je op termijn ook met lagere temperaturen de woning kan verwarmen.

Als je de beglazing wilt vervangen en je weet wat voor soort beglazing je graag wilt, is de eerste stap contact opnemen met een glasleverancier. Het vervangen van de beglazing is specialistisch werk. Het wordt daarom aangeraden om dit door een specialist te laten uitvoeren. De glasleverancier loopt over het algemeen de volgende stappen met je door.

Vóór uitvoering

Allereerst komt de glasleverancier bij je thuis om de mogelijkheden te bespreken en vervolgens de maten op te nemen. Op basis van deze afspraak wordt een vrijblijvende offerte gemaakt. Op het moment dat je in overeenstemming bent gekomen over de prijs wordt een datum afgesproken waarop het glas vervangen wordt. 

Tijdens uitvoering

Tijdens het vervangen van de beglazing worden eerst de glaslatten verwijderd. Vervolgens verwijdert men de oude beglazing en indien nodig wordt het kozijn aangepast voor de nieuwe beglazing. Als dit klaar is, wordt het gehele kozijn schoongemaakt. Hierna wordt het nieuwe glas geplaatst. Uiteindelijk worden er weer nieuwe glaslatten geplaatst en de beglazing is vervangen. Bij houten kozijnen moeten de nieuwe glaslatten door jou zelf of door een schilder weer in de kleur van het kozijn afgeschilderd worden.

Bij het vervangen van de huidige beglazing kom je voor de keuze welke beglazing je moet kiezen. Voor veel mensen is dit een lastige keuze. Er zijn immers zo veel soorten beglazing. Wat zijn nu de voor- en nadelen van bepaalde glassoorten en waar worden deze het meeste toegepast? In onderstaande tekst wordt kort ingegaan op de verschillende glassoorten:

Enkel glas

Helaas hebben veel mensen in hun woning nog oudere kozijnen met enkel glas. Enkel glas bestaat uit één glasplaat. Een kozijn die voorzien is van één glasplaat houdt maar weinig warmte binnen. Vooral in de wintermaanden zorgt dit voor veel comfortklachten. In de nieuwbouw mag enkele beglazing al niet meer worden toegepast. Dit omdat enkel glas vanuit het Bouwbesluit niet meer voldoet aan de eisen met betrekking tot het binnenhouden van de warmte. Ons advies is altijd om enkele beglazing te vervangen. Dit zorgt niet alleen voor een veel hoger comfort, het scheelt ook nog eens op de energienota.

Dubbel glas

In de glasbranche worden er verschillende benamingen gebruikt voor de soorten dubbel glas met een verbeterde thermische isolatie. De meest voorkomende zijn: isolerend dubbel glas, HR, HR+ en HR++ glas.

- Isolerend dubbel glas bestaat uit 2 glasplaten die door een afstandshouder aan de rand van het glas van elkaar worden gehouden. De platen zijn luchtdicht afgesloten door middel van een kit. De ruimte tussen het glas is gevuld met lucht.

HR glas staat voor Hoog Rendement. Dit is isolerend dubbel glas waar op één glasblad een warmtereflecterende coating is aangebracht. Dit zorgt voor een goede thermische isolatie en vermindert de warmteoverdracht door straling van warmte door het raam. Door de snelle ontwikkelingen in de glasindustrie wordt HR beglazing niet meer geproduceerd. Dit omdat er tegenwoordig coatings zijn ontwikkeld met betere prestaties. Hierbij moet je denken aan HR+ of HR++ glas.

-HR+ glas is ook isolerend dubbel glas, waarbij een warmtereflecterende coating is aangebracht. Echter zit hier de coating aan de spouwzijde, wat zorgt voor een nog betere thermische isolatie en dus minder warmteverlies door het glas. Bij HR+ beglazing is de spouw net als bij isolerend dubbelglas gevuld met droge lucht.

HR++ glas heeft net als bij HR+ glas aan de binnenzijde van de spouw een warmtereflecterende coating. Het verschil zit echter in de spouw. Door de lucht tussen het glas te vervangen door een beter isolerend gas (veelal argon) wordt de warmteoverdracht door convectie verminderd. Hierdoor wordt een nog betere isolatiewaarde behaald dan met HR+ beglazing.

Vacuümglas

Vacuümglas bestaat uit glasplaten waartussen zich géén isolatiegas, zoals Argon bij HR++ glas, maar een vacuüm bevindt. Een vacuüm isoleert zeer goed. Zo goed dat convectie en geleiding zo goed als onmogelijk worden gemaakt en warmtetransport alleen nog door middel van straling kan geschieden. Naast het feit dat vacuümglas warmte-isolerend werkt, is het ook een zeer goede geluidsisolator. Vacuümglas is dunner dan HR++ glas en kan daardoor bijna altijd toegepast worden in de al aanwezige kozijnen of gelijk met nieuwe kozijnen worden geplaatst. Bij enkelglas en verouderd dubbelglas ontstond er vaak condensvorming aan de binnenzijde van het glas als het buiten koud was, dat is bij vacuümglas niet meer het geval en kan er zelfs condens aan de buitenzijde vormen. Bij het produceren van sommige typen vacuümglas worden ventielen gebruikt om het glas vacuüm te trekken, deze zijn dan zichtbaar in een hoek van het glas. Tussen de glasplaten zitten afstandhouders om ervoor te zorgen dat de platen niet tegen elkaar komen, dit zijn vaak kleine zwarte bolletjes. Van een afstand zijn deze bijna onzichtbaar, van heel dichtbij zie je deze als stipjes.

Een mogelijke toepassing voor vacuümglas is in een monumentaal pand of een pand in een beschermd dorps-/stadsgezicht waar aanpassingen aan de kozijnen vaak niet gewenst zijn. Doordat het vacuümglas slechts 6 mm dik is en een hogere isolatiewaarde heeft in vergelijking met dun dubbel glas of monumentenglas, kan het heel goed in oudere kozijnen toegepast worden en toch zorgen voor een verbetering van de isolatiewaardes en verhoging van het comfort. Ook bij moderne, smalle metalen kozijnprofielen kan prima vacuümglas gebruikt worden.

Vacuümglas heeft een hogere prijs per m2 dan HR++ of HR+++ glas. De kosten zijn circa € 550,- tot € 900,- per m2. De isolatiewaarde is echter wel een stuk hoger dan HR++ glas en komt, afhankelijk van het type vacuümglas, in de buurt van HR+++ glas. Doordat vacuümglas veel dunner is dan triple glas kan het meestal direct in de bestaande kozijnen geplaatst worden zonder dat het kozijn aangepast hoeft te worden.

Triple glas (HR+++)

Het woord zegt het eigenlijk al. Enkelglas bestaat uit één glasplaat. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten. Triple glas bestaat dus uit drie glasplaten en wordt ook wel HR+++ glas genoemd. Tussen deze glasplaten bevindt zich argon. HR+++ glas hoeft op voorhand niet altijd beter isolerend te zijn dan HR++ beglazing. De kwaliteit van de materialen is namelijk ook van groot belang. Doorgaans heeft HR+++ beglazing wel een hogere isolatiewaarde dan HR++ beglazing. Nadeel van HR+++ beglazing is het hogere prijskaartje. Vanwege de dikte en het hogere gewicht is het lang niet altijd mogelijk om HR+++ glas toe te passen bij renovatie. Vraag daarom van tevoren eerst even of het wel mogelijk is in jouw kozijnen.

Wist je dat de afstandshouders tussen het glas ook verkrijgbaar zijn in zwart kunststof of composiet? Dit zorgt voor een nog hogere isolatiewaarde van het glas, vraag ernaar bij jouw glasleverancier.

Er zijn inmiddels een groot aantal soorten isolatieglas. De isolatiewaarde van al deze glassoorten verschilt. De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in een U-waarde: hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Vacuümglas heeft de laagste U-waarde (0,4 – 0,7).

Voordat je beslist om het glas te laten vervangen is het verstandig om na te gaan of je aan alle randvoorwaarden voldoet. Normaal gesproken zal de glasleverancier/glaszetter ter plekke de situatie beoordelen om een offerte uit te brengen. Waar zij met name op zullen letten is of het bestaande kozijn geschikt is voor een ander soort beglazing. Zij controleren onder andere de deugdelijkheid van de houten of kunststof delen. Daarnaast kijken zij of de scharnieren geschikt zijn voor de nieuwe beglazing. Het vervangen van enkel glas naar dubbel glas of het vervangen van dubbel glas naar triple glas gaat namelijk gepaard met een hoger gewicht. Een ander belangrijke randvoorwaarde is de breedte van de sponning. De sponningbreedte is de ruimte die beschikbaar is om het glas in te plaatsen. Als de breedte van de sponning onvoldoende is wordt het heel lastig om het glas te vervangen. In sommige gevallen is het mogelijk om de sponning een stukje uit te frezen.

  • Het isolerende vermogen van de beglazing wordt aangegeven met een zogeheten ‘U-waarde’. Hoe lager de U-waarde hoe beter het glas isoleert.
  • Let er bij het kiezen van nieuwe beglazing op dat de isolatiewaarde van de beglazing zoveel mogelijk overeenkomt met die van het kozijn. Als de isolatiewaarde van het kozijn veel lager is dan die van de beglazing, is de kans op condensatie op het kozijn groot.
  • Bij HR++ wordt het aanbevolen dat je bij het samenstellen van de glasdikte kiest voor een ongelijke samenstelling. Dit omdat er bij een gelijke glasdikte een storing in het beeld kan ontstaan (wiebelig of zelfs dubbel).
  • Zorg voor goede ventilatie. Bespreek met de glasleverancier de mogelijkheden voor het aanbrengen van een ventilatierooster in het raam. Door het aanbrengen van ventilatieroosters kan er voldoende geventileerd worden voor een gezond binnenklimaat. Ben je van plan een balansventilatiesysteem te plaatsen, dan zijn roosters boven de ramen niet nodig.
  • Let bij het kiezen van nieuwe beglazing ook op de kwaliteit van het huidige kozijn en probeer in te schatten wat de verdere levensduur van het kozijn is. Daarnaast is het belangrijk om te weten of er in het huidige kozijn wel HR++(+) glas geplaatst kan worden. Zaken als de draagkracht van de scharnieren (hang en sluitwerk) en de diepte van de sponning zijn hier erg belangrijk.

De kosten voor het vervangen van glas in een bestaand kozijn zijn afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste factoren zijn het type glas, de isolatiewaarde (U-waarde), afmeting en eventuele aanvullende eisen (windlast) en persoonlijke wensen.

  • De kosten voor het vervangen van beglazing door HR++ glas bedragen circa € 160,- tot € 270,- per vierkante meter.
  • De kosten voor het vervangen van beglazing door HR+++ (triple) glas bedragen circa € 220,- tot € 350,- per vierkante meter (exclusief nieuwe kozijnen).

De bovenstaande bandbreedte is vrij ruim. Dit heeft ermee te maken dat het vervangen van beglazing maatwerk betreft. Bijkomende kosten bestaan uit het aanpassen van eventueel hang- en sluitwerk, ventilatieroosters, glaslatten, kitwerk, steiger of hoogwerker et cetera. Uiteraard verschillen tarieven tussen aanbieders. Het is daarom altijd raadzaam meerdere offertes op te vragen. Wanneer HR+++ (triple) glas niet past in het bestaande kozijn, dan is er nog de optie om dubbele beglazing toe te passen met een speciaal krypton gas als vulling. Dit gas heeft een hogere isolatiewaarde dan het standaard argon gas.

Het vervangen van de beglazing is een relatief kleine ingreep en is over het algemeen binnen één dagdeel gedaan, uiteraard afhankelijk van hoeveel beglazing er vervangen moet worden. 

Voor het vervangen van beglazing is veelal geen vergunning nodig. Het vervangen van beglazing bij een monument en bij het wijzigen van de detaillering van de beglazing in beschermde stads- of dorpsgezichten is wel vergunningplichtig.

Kijk voor meer informatie over vergunningen (aanvragen) op www.omgevingsloket.nl.

Condensvorming binnenin het glas

Als er condensvorming aan de binnenzijde van het dubbelglas ontstaat, is de ruit lek. De condens is dan niet te verwijderen. Condensvorming aan de binnenzijde van isolatieglas kan ontstaan door achterstallig onderhoud of door een fabricagefout van de glasfabrikant. Het kan echter ook zijn dat de dubbele ruit aan het einde van zijn levensduur is gekomen. (gemiddeld na 20 tot 30 jaar).

Condensvorming aan de kamerzijde van het glas

Condensvorming aan de kamerzijde ontstaat meestal bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid in de woning. Het aanwezige vocht condenseert dan op het koude glasoppervlak. Bij isolatieglas met een hoge isolatiewaarde (bijvoorbeeld HR++) is het risico op condensvorming het kleinst. Door de hoge isolatiewaarde van HR++ glas is de temperatuur van de binnenruit hoger dan bij minder goed isolerend of enkel glas. De kans op condensatie neemt af naarmate de temperatuur van het oppervlak toeneemt. Uiteraard speelt ook de luchtvochtigheid in de woning een zeer belangrijke rol bij dit proces.
De kans op condensvorming is te beperken door de woning goed te ventileren. Dit kan bijvoorbeeld door het toepassen van een ventilatierooster op het glas.

Condensvorming aan de buitenzijde van isolatieglas

Condensvorming op de buitenruit van de isolatieruit kan ontstaan bij een lage buitentemperatuur en een hoge relatieve luchtvochtigheid. Het risico op condensvorming is het grootst in de ochtenduren tijdens het voorjaar en het najaar. De condens verdwijnt zodra de buitentemperatuur stijgt en de luchtvochtigheid afneemt. Eventuele condensvorming komt niet door een fout in het product, maar is juist een gevolg van de zeer hoge warmte-isolatie van de beglazing.

Hoe beter het isolatieglas isoleert, hoe groter de kans is dat dit verschijnsel zich voordoet. Bij een isolatieruit met een hoge isolatiewaarde, is de invloed van de binnentemperatuur op de buitenruit heel erg klein. Ofwel de binnentemperatuur heeft weinig invloed op de temperatuur van de buitenruit. De buitenruit blijft dus langer koud waardoor de kans op condensatie groter is geworden.
Zodra buiten de temperatuur toeneemt warmt ook de buitenruit van het isolatieglas iets op waardoor het condensatiepunt wordt verlegd en de kans op condensatie afneemt. Uiteraard speelt naast de buitentemperatuur de relatieve luchtvochtigheid een hoofdrol in dit proces.

Een thermische breuk in glas ontstaat door temperatuurverschillen in het oppervlak van het glas. Wanneer er een temperatuurverschil van meer dan 30 graden Celsius ontstaat, kan een ruit op een bijzondere manier breken. Dit noemt men een thermische breuk. Een thermische breuk heeft een speciaal breukpatroon en is niet te vergelijken met het breken van glas door bijvoorbeeld het inslaan van de beglazing. Een thermische breuk is te herkennen aan één breuklijn die loodrecht vanuit de rand van het glas begint en daarna in een grillige vorm verder loopt. Of er sprake is van een thermische breuk, kan het best door een vakman worden beoordeeld. Een thermische breuk is geen productfout, maar het gevolg van sterke temperatuurverschillen in het glas.

De kans op een thermische breuk is fors te verkleinen door:

  • Jaloezieën, lamellen of overgordijnen op enige afstand van de beglazing te plaatsen.
  • Verwarmingselementen niet te dicht bij de beglazing te plaatsen.
  • De beglazing niet te beschilderen of te beplakken met plakfolie.
  • Geen grote voorwerpen te plaatsen aan de binnenkant, dicht achter de beglazing.
  • Handelingen te voorkomen die tot een temperatuurverschil in de beglazing kunnen leiden (bijvoorbeeld een gerichte koude waterstraal op door de zon verwarmde beglazing)

Een thermische breuk kan worden voorkomen door gehard glas toe te passen. Gehard glas is speciaal behandeld glas dat tegen veel grotere temperatuurverschillen kan en daardoor minder gevoelig is voor een thermische breuk. In situaties waar het glas te maken kan krijgen met grote temperatuurverschillen is het raadzaam gehard glas toe te passen. Een ander belangrijk voordeel van gehard glas is dat het veiligheidsglas is en bij breuk in kleine veilige korrels uiteen valt en dus geen ernstig letsel veroorzaakt.

Veiligheidsglas, ook wel letselwerende glas genoemd, is de algemene benaming voor glas dat een letselwerend breukgedrag heeft. Er zijn twee soorten veiligheidsglas, dit zijn gelaagd en gehard glas. Gelaagd glas is samengesteld uit minimaal twee glasbladen met daartussen een of meerdere lagen folie. Wanneer het glas breekt door steenworpen, slagen of stoten, blijven de glasscherven aan de folie vastzitten. Hierdoor beschermt gelaagd glas tegen doorval en lichamelijk letsel bij glasbreuk, maar is het ook inbraak vertragend. In combinatie met HR-glas zorgt dit voor extra veiligheid en comfort. Gehard glas wordt tijdens het productieproces speciaal behandeld waardoor het extra hard wordt en minder snel zal breken. Wanneer het toch breekt valt het uiteen in veel kleine stukjes die minder scherp zijn dan gewoon glas. Hierdoor is de kans dat er letsel ontstaat een stuk kleiner.

In het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL, voorheen Bouwbesluit) wordt geadviseerd in bepaalde situaties veiligheidsglas toe te passen. E.e.a. volgens de Nederlandse Norm (NEN 3569) “Veiligheidsbeglazing in gebouwen”.

Deze norm omschrijft exact waar en welke soort veiligheidsglas toegepast moet worden. Aan de hand van deze norm kan je gemakkelijk zélf bepalen of in jouw woning veiligheidsglas moet worden toegepast. Voor een woning geldt dat wanneer de onderzijde van het glas zich tussen de 0 en 85 cm vanaf de vloer bevindt, dit veiligheidsglas dient te zijn. Tevens dient bij alle balustrades, dakramen, daklichten en dakbeglazing (bijvoorbeeld van serres) veiligheidsglas toegepast te worden.

Bestaat jouw kozijn uit kleine ruitjes met latjes ertussen? Overweeg dan om deze te vervangen door één grote ruit met een ruitverdeling in de spouw (dus tussen de glasplaten in) en plakroeden op de ruit (dit heet Wiener Sprossen). Je ziet het verschil nauwelijks, terwijl het goedkoper is én beter isoleert dan allemaal aparte kleine ruitjes met isolatieglas.

Als je een kozijn hebt waar glas in lood beglazing in zit heb je meerdere opties om dit te isoleren. Het is mogelijk om de bestaande ruit te demonteren en deze in zijn geheel luchtdicht tussen twee glasplaten te zetten. Dit is de meest effectieve manier maar omdat dit altijd maatwerk is zijn de kosten ook hoger. Bovendien wordt de nieuwe glasplaat een stuk dikker dus het is mogelijk dat het kozijn aangepast moet worden om deze te kunnen plaatsen.

Bij enkel glas wat niet vervangen mag of kan worden en als het kozijn of het glas in lood zelf niet aangepast mag worden kunnen er voor- of achterzetramen geplaatst worden. Een voorzetraam wordt aan de buitenzijde geplaatst, een achterzetraam komt aan de binnenzijde. In verband met de uitstraling wordt meestal een achterzetraam toegepast. Er wordt dan een extra raam met enkel of dubbel glas tegen het bestaande kozijn geplaatst waardoor een luchtlaag (spouw) ontstaat. Om condensvorming te voorkomen moet deze spouw altijd geventileerd worden met buitenlucht. Om een goede isolatiewaarde te krijgen heeft het daarom de voorkeur om HR++ glas in het achterzetraam te gebruiken. Een ander aandachtspunt is dat het achterzetraam rondom goed aansluit, zonder naden en kieren.

Tot 2030 is er vanuit de landelijke overheid de subsidieregeling voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers (ISDE). Ook het laten vervangen van beglazing door minimaal HR++ glas valt onder deze regeling. Hier zijn wel bepaalde voorwaarden aan verbonden, meer informatie hierover kun je vinden op onze pagina over de ISDE-subsidie.
Of de gemeente aanvullende subsidies heeft, kan per gemeente verschillen. Om te controleren of er in jouw gemeente subsidie is voor vervangen van beglazing kan je de subsidiecheck doen op onze website.

Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw vraag over het vervangen van beglazing er (nog) niet tussen staat. Neem telefonisch contact op met één van onze adviseurs op 072 - 743 39 56 of stuur ons een e-mail met jouw vraag via het contactformulier, dan helpen wij je zo snel mogelijk!