Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b. Bezig met laden
Afbeelding Voorwaarden voor 'Volledige ontzorging' van één isolatiemaatregel

Voorwaarden voor 'Volledige ontzorging' van één isolatiemaatregel


Kies je voor Volledige ontzorging van één isolatiemaatregel, geregeld door Duurzaam Bouwloket en uitgevoerd via een professioneel bedrijf? Met hulp van de isolatievergoeding van jouw gemeente? Neem deze pagina goed door voordat je aan de slag gaat! Er zijn belangrijke voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Algemeen

  • Je kunt een offerte aanvragen voor één isolatiemaatregel.
  • Je bent zelf verantwoordelijk voor welke isolatiemaatregel je de isolatievergoeding besteedt en je geeft zelf akkoord op de offerte.

Betaling en verrekening

  • Nadat je akkoord hebt gegeven op de offerte, haalt Duurzaam Bouwloket de isolatievergoeding van de factuur af en betaalt dat bedrag aan het isolatiebedrijf.
  • Als de isolatievergoeding niet genoeg is om de factuur te betalen, betaal je zelf de rest aan het isolatiebedrijf.

Voorwaarden

  • Je woont zelf in de woning, en de woning is grondgebonden.
  • Het gaat om het isoleren van bestaande bouwdelen. Nieuwbouw komt niet in aanmerking.
  • Alleen de isolatiemaatregelen die in de subsidieverordening zijn benoemd, komen in aanmerking voor de isolatievergoeding. 
  • De isolatiemaatregel(en) moeten voldoen aan het minimale en maximale aantal m² en de isolatiewaarden (Rd of U) zoals benoemd in de subsidieverordening van de gemeente. Staat dit niet in de subsidieverordening van de gemeente? Houd dan de isolatiewaarden en het minimale en maximale aantal m² aan zoals getoond in tabel 1 en 2 op deze pagina.
  • Je mag de dikte van de isolatie die al aanwezig was vóór het uitvoeren van de isolatiemaatregel niet meerekenen om aan de minimale isolatiewaarde te voldoen. De nieuwe isolatie moet dus voldoende dik zijn aangebracht om aan de isolatiewaarde te voldoen.
  • De materialen die gebruikt kunnen worden voor de isolatiemaatregelen staan op één van de twee meldcodelijsten van de Rijksoverheid.
    o  Bekijk hier de meldcodelijst voor de maatregelen uit tabel 1.
    o  Bekijk hier de meldcodelijst voor de maatregelen uit tabel 2.
  • Houd rekening met natuurvriendelijk isoleren. Je bent er zelf verantwoordelijk voor dat dit gebeurt. Elke gemeente hanteert hiervoor een eigen werkwijze. Informeer hiernaar bij de gemeente voordat je aan de slag gaat.

Tabel 1.

                                       Minimaal aantal m2    Maximaal aantal m2    Minimale Rd-waarde (m2 K/W)
Gevelisolatie                   10 170 3,5
Spouwmuurisolatie 10 170 1,1
Dakisolatie1 20 200 3,5
Zolder/vlieringvloer1 20 200 3,5
Vloerisolatie2 20 130 3,5
Bodemisolatie 20 130 3,5


Het is mogelijk om vloer- en bodemisolatie te combineren binnen de bestaande thermische schil. De isolatie mag niet boven elkaar geplaatst worden, maar wel op verschillende plekken in de woning.
Het is mogelijk om dak-, zolder- en vlieringvloerisolatie te combineren binnen de bestaande thermische schil. De isolatie mag niet boven elkaar geplaatst worden, maar wel op verschillende plekken in de woning.

Let op: Het kan zijn dat jouw gemeente niet alle bovenstaande isolatiemogelijkheden aanbiedt. Controleer in de brief of de verordening welke isolatiemogelijkheden jouw gemeente aanbiedt. Als de mogelijkheid er niet tussen staat, kan je deze ook niet zelf uitvoeren binnen deze actie.   

Tabel 2.

                                               Minimaal aantal m2    Maximaal aantal m2    Maximale U-waarde   
HR++ glas4 3


Geplaatst in 2023 of 2024: 
 8 t/m 45 m2 
 
Geplaatst in 2025: 
3 t/m 45 m2

1,2

Kozijnpanelen3
 
x x 1,2

Isolerende deuren3
 
x x 1,5
Triple-glas4                      
(incl. isolerend kozijn U, < 1,5) 
3


Geplaatst in 2023 of 2024: 
 8 t/m 45 m2 
 
Geplaatst in 2025: 
3 t/m 45 m2 

0,7

Kozijnpanelen3
 
x x 0,7 

Isolerende deuren3
 
x x 1


Alleen mogelijk in combinatie met HR++ glas of Triple glas.
4 In combi met isolerende panelen in kozijnen en/of isolerende deuren.


Let op:
•    Per 1 januari 2025 geldt er een versoepeling voor het minimaal aantal m² glas: dit is verlaagd van 8 m² naar 3 m². Het kan zijn dat er in de verordening van jouw gemeente een afwijkend aantal minimale m² staat opgenomen. In dat geval is de subsidieverordening leidend.  
•    Het kan zijn dat jouw gemeente het vervangen van glas niet aanbiedt. Controleer dit in de brief of de verordening van de gemeente. Als het niet wordt aangeboden, kom je niet in aanmerking voor een vergoeding van de gemeente als je je glas gaat vervangen.

Vragen?

Neem contact op met onze helpdesk.