Ben je verhuurder van één of meerdere huizen in de provincie Utrecht? Dan kun je gebruik maken van subsidies voor verduurzaming en energiebesparing. Op deze pagina vind je meer informatie over de voordelen van verduurzamen, verduurzamingsmogelijkheden, subsidies en financiering en wet- en regelgeving.
Heb je een vraag of hulp nodig? Maak dan gebruik van een gratis telefonisch adviesgesprek met een onafhankelijk adviseur van het Duurzaam Bouwloket. Duurzaam Bouwloket verzorgt voor de Provincie Utrecht en haar gemeenten het steunpunt Verduurzaming voor particuliere verhuurders.
1. Een duurzame woning heeft meer waarde
De verduurzaming van particuliere verhuur levert een belangrijke bijdrage aan het behalen van de klimaatdoelen. Een verbeterde energieprestatie zorgt bovendien voor een lagere energierekening, meer comfort en een gezonder binnenklimaat. En niet onbelangrijk: de waarde van jouw woningen stijgt aanzienlijk.
2. Hogere huurinkomsten
Vanaf 2024 gaat het energielabel zwaarder meewegen in het woningwaarderingsstelsel. Slechte energielabels kunnen leiden tot aftrekpunten en dus ook tot lagere huren. Vanaf 2029 mag je helemaal geen woningen meer verhuren met slechte labels (E, F en G). Dus waarom niet nu al beginnen?
3. Tevreden huurders
Door jouw woningen te verduurzamen zijn jouw huurders beschermd tegen onzekere energieprijzen en genieten zij van meer comfort in de woning. Dit vergroot de kans dat zij langer gebruik maken van jouw huurwoning.
1. Subsidie voor isolatie en ventilatie
Subsidie voor verduurzaming en onderhoud huurwoningen (SVOH)
Meer informatie.
2. Subsidie voor een warmtepomp en zonneboiler
Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)
Meer informatie.
3. Subsidie voor het aardgasvrij maken van de woning
Stimuleringsregeling aardasvrije huurwoningen (SAH)
Meer informatie.
4. Energieprestatievergoeding voor verhuurders (EPV)
Bied je woningen aan die energie opwekken en zeer energiezuinig zijn, of wil je dat gaan doen? Als je als verhuurder investeert in zeer duurzame woningen, kun je een vergoeding vragen aan de huurder.
Meer informatie.
Let op de volgende wet- en regelgeving:
1. Ben ik als verhuurder verplicht om te verduurzamen?
In principe ben je als verhuurder niet verplicht om energiebesparende maatregelen voor jouw huurwoning te nemen. Let op! Een huurder kan wel een voorstel indienen voor verduurzaming. Hier zijn regels aan verbonden.
Ga voor meer informatie naar de website van de Rijksoverheid.
2. Welke invloed heeft het nieuwe energielabel op de huurpunten van mijn woning?
Met het nieuwe energielabel (per 1 januari 2021) telt de gebruiksoppervlakte mee. Voor sommige woningen gelden hierdoor andere punten. Dit hangt af van de oppervlakte van jouw woning.
Ga voor meer informatie naar de website van de Rijksoverheid.
3. Wet betaalbare huur
Vanaf 1 juli 2024 is de Wet betaalbare huur van kracht. De wet zorgt ervoor dat verhuurders een huur vragen die past bij de kwaliteit van de woning. Zo regelt de wet dat het gemoderniseerde woningwaarderingsstelsel (WWS) geldt voor midden huurwoningen tot en met 186 punten. Ook krijgen huurders met de wet betere huurbescherming te maken.
Ga voor meer informatie naar de website Volkshuisvesting Nederland.
4. Energielabel verplicht per 2024 voor recreactiewoningen.
Verkoop of verhuur je een recreatiewoning? Dan ben je verplicht een geldig energielabel aan de nieuwe eigenaar of huurder aan te bieden en om deze te vermelden in eventuele advertenties. Vanaf 1 januari 2024 controleert de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) of recreatiewoningen het energielabel hebben. Adverteer je met de woning in commerciële media? Zorg dan dat in de advertentie de labelklasse (A++++ t/m G) staat. Dit hoort ook bij de verplichting.
Ga voor meer informatie naar de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
5. Natuurvriendelijk isoleren
Sommige maatregelen om je huis duurzamer te maken, kunnen effect hebben op kwetsbare en beschermde diersoorten. Denk bijvoorbeeld aan vleermuizen die in de spouwmuur leven of vogels die een nestje onder de dakpannen gemaakt hebben.
Ga voor meer informatie naar de pagina Natuurvriendelijk Isoleren.
Ben je op zoek naar een lokaal uitvoerend bedrijf die jou kan helpen bij het uitvoeren van duurzaamheidsmaatregelen?
Bekijk onze bedrijvenpagina.
Heb je een vraag over de voordelen van verduurzamen, verduurzamingsmogelijkheden, subsidies en financiering en wet- en regelgeving?
Plan een gratis telefonisch advies in met een onafhankelijk adviseur.
|