Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Vereniging van Eigenaren Venlo

Vereniging van Eigenaren Venlo

Het verduurzamen van je appartement of woning is vaak lastig als deze onderdeel is van een Verenigingen van Eigenaren (VvE). Dit komt onder andere doordat je het niet alleen voor het zeggen hebt, maar samen met de andere bewoners in het gebouw beslissingen maakt. Gelukkig zijn er mogelijkheden om gebruik te maken van subsidies, financieringsregelingen en advies om jouw VvE te verduurzamen. 

Periodiek betaal je servicekosten aan jouw VvE voor gezamenlijke uitgaven, zoals schoonmaakkosten en onderhoudskosten. Volgens de wet is de VvE verplicht jaarlijks een deel hiervan te reserveren voor onderhoud. De meest gebruikte manier om dit te doen, is door een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) op te stellen met de andere eigenaren van het gebouw en een adviseur. Maatregelen om jouw complex te verduurzamen worden opgenomen in deze meerjarige begroting voor het onderhoud. 

Waar begin je?

Wil je als VvE inzicht krijgen in de mogelijkheden om te verduurzamen, dan is het slim om een erkend energieadviseur in te schakelen. Hij bekijkt welke energiebesparende maatregelen en welke duurzame energie-installaties passen bij het gebouw. Vervolgens kun je het advies (laten) verwerken in een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP). 

Om een erkend energieadviseur te vinden, klik je op deze link. Zoek vervolgens op vakbedrijven in het Centraal Register Techniek. In het veld ‘Kwalificatietype’ vul je BRL9500-02 in.

Subsidie mogelijkheden voor de VvE
Met de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE)  helpt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) jouw VvE te verduurzamen. De SVVE bestaat uit 3 onderdelen waarvoor je apart subsidie aanvraagt:

  1. Subsidie voor energieadvies
    Weten welke energiebesparende maatregelen voor jouw gebouw(en) het beste resultaat en de meeste besparing geven? Laat dan een energieadvies opstellen en vraag hiervoor subsidie aan. Je kunt dit combineren met procesbegeleiding en/of een duurzaam meerjarenonderhoudsplan (DMJOP).
  2. Subsidie voor verduurzamingsmaatregelen
    Voer je met jouw VvE één of meer energiebesparende isolatiemaatregelen uit? Of verduurzaam je jouw gebouw met een (hybride) warmtepomp, zonneboiler of een centrale aansluiting op een warmtenet? Vraag hier dan subsidie voor aan.
  3. Subsidie voor oplaadpuntenadvies
    Laat je een adviesrapport maken voor het aanleggen van één of meer oplaadpunten voor elektrische auto's? Vraag dan voor de advieskosten subsidie aan.

Op de website van de RVO kan je meer lezen over deze subsidiemogelijkheden. Ook biedt de RVO een gratis oriënterend gesprek aan met een van hun adviseurs om jou te informeren over de subsidievariant(en) en alle vervolgstappen. Stuur voor een adviesgesprek een e-mail naar SVVE@rvo.nl.

Energiebespaarlening
Naast subsidiemogelijkheden, zijn er ook mogelijkheden om tegen gunstige voorwaarden geld te lenen om verduurzamingsmaatregelen uit te voeren. Zo biedt het Nationaal Warmtefonds VvE’s een energiebespaarlening aan. Hiermee kunnen VvE’s energiebesparende maatregelen in of aan het appartementencomplex direct laten uitvoeren, zonder de reserves van de VvE aan te hoeven spreken.

Op de website van het Nationaal Warmtefonds vind je meer informatie over deze lening. Wil je VvE graag direct geholpen worden? Bel voor jouw vragen naar het warmtefonds: 088 60 69 760. 

Welke maatregelen zijn mogelijk? / Waar begin ik?

Neem contact op met je beheerder en/of bel Duurzaam Bouwloket ter inspiratie. Zie ook www.duurzaambouwloket.nl/maatregelen
 

 

Belangrijke aandachtspunten