Gebouwd voor 1930.
Ben je in het bezit van een woning, boerderij, kerk, molen of ander type ouder pand? Ook dan is verduurzamen mogelijk. Het feit dat sommige van deze panden er al honderden jaren staan, is natuurlijk al duurzaam op zich. Er zijn al genoeg voorbeelden van monumentale, historische of andere oude panden die volledig verduurzaamd, energieneutraal en soms zelfs zonder gas zijn. Ook in een ouder pand is het altijd slim om te beginnen met de kleine maatregelen. Denk hierbij aan het verbeteren van de naad- en kierdichting, het plaatsen van led verlichting, aanbrengen van radiatorfolie en leidingisolatie of het plaatsen van een waterbesparende douchekop. Voor alle kleine maatregelen en hun uitleg kan je een kijkje nemen op onze website bij de kleine maatregelen.
Als een pand een monumentale status heeft, dan adviseren wij om altijd met de monumentenafdeling van de gemeente contact op te nemen. Spreek eventuele randvoorwaarden inzake vergunningen door met de gemeente. Doe dit voordat de plannen helemaal uitgewerkt zijn en verplichtingen met uitvoerende partijen zijn aangegaan. De gemeente kan vervolgens aangeven wat de kansen zijn op een vergunning en eventueel adviseren hoe die kans zo groot mogelijk wordt gemaakt. Betrek een specialist met kennis van monumentale panden voor zowel het advies als de uitvoering.
Als het pand geen monumentale status heeft, dan is het toch belangrijk om te bekijken hoe de verduurzaming samen kan vallen met behoud van de (nog aanwezige) originele details. Verduurzaming gaat vaak samen met groot onderhoud aan het pand. Het is verstandig om een plan te maken voor onderhoud en te bekijken hoe de verduurzaming samen kan vallen met dit onderhoud. In de loop der jaren is er vaak al heel wat ver(her)bouwt aan oude panden. Soms is het daarom niet mogelijk om zonder hak en breekwerk te achterhalen wat er in de loop der tijd veranderd is en of er ergens al isolatie aanwezig is. Hou hierdoor altijd rekening met onverwachte kosten.
Vroeger werden er al slimme dingen bedacht die we nu soms vergeten lijken te zijn, kijk daarom naar het verleden van een pand. Er werden luiken op een pand gemonteerd om de zon buiten te houden in de zomer en warmte binnen te houden in de winter. Voor een pand werden leibomen geplaatst die ’s zomers de zon buiten hielden, maar waar in de winter de zon onderdoor kon schijnen om gebruik te maken van de gratis warmte. Plaats de luiken weer terug of plant leibomen aan, dit draagt bij aan het karakter van de woning en zorgt ook voor verduurzaming.
In veel oude panden is hout één van de voornaamste bouwmaterialen. Het is belangrijk dat de houten constructie goed kan ventileren en niet opgesloten raakt, schimmel en rot kunnen dan het houtwerk aantasten. Zorgvuldigheid is daarom geboden bij isoleren en ventileren.
Als het door een monumentale of beschermde status niet mogelijk is om zonnepanelen op het pand te plaatsen dan is er soms de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen in nabije omgeving, de tuin, het erf, een schuur of bijgebouw.
Panden werden vroeger anders gebruikt dan nu, dit is vaak terug te zien in de situering en het formaat van de ramen. Enkelglas is in een aardgasloze toekomst niet meer gewenst. Het nieuwste HR++(+) glas kan niet altijd gebruikt worden in een oud pand met originele details. Gelukkig zijn er ook andere mogelijkheden als voorzet-of achterzet ramen of speciaal monumentenglas, waardoor de isolatiewaarde van de beglazing flink omhoog gaat.
Bekijk ook goed hoe het pand nu en in de toekomst gebruikt wordt, houdt hier rekening mee bij het afstemmen van het verwarmingssysteem en het warmte afgifte systeem. Moet daadwerkelijk het hele pand verwarmd worden of kan dit beperkt worden tot de meest gebruikte ruimte(s) als woonkamer en keuken? Lekker dikke gordijnen voor de ramen en bij de voordeur houden koude tegen in de wintermaanden.
Om het pand voor te bereiden op een aardgasloze toekomst hebben wij een aantal stappen uiteen gezet. Via de maatregelenpagina op de website kun je hierover meer specifieke informatie terug vinden via de speciale factsheets die je kunt opvragen.