Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Monumenten verduurzamen Gooi en Vechtstreek

Monumenten verduurzamen Gooi en Vechtstreek


Monumenten, beschermd stads- of dorpsgezichten gaan al jaren mee en hebben een eigen uitstraling en cultuurhistorische waarde. Het in stand houden van een monument is vaak maatwerk. Op het moment dat daar ook verduurzaming bij komt kijken is het essentieel dat je goed advies inwint.

Vaak wordt gedacht dat er een heleboel niet kan of mag bij het verduurzamen van een monument. In de praktijk zijn er echter al vele voorbeelden van monumenten die in goed overleg met de gemeente en/of rijksoverheid zijn verduurzaamd. Sommige monumenten zijn zelfs al afgesloten van het aardgas of tot energieneutraal en nul op de meter niveau gerenoveerd.

Welke maatregelen bij jouw monument of beschermd stads- of dorpsgezicht passen is maatwerk. Grote veranderingen in de woning qua isolatie, temperatuur en luchtvochtigheid kunnen grote invloed hebben. Daarom is het belangrijk dat je je laat adviseren door iemand met verstand van verduurzaming én behoud van de historische waarde van jouw pand.

De Groene Menukaart

Wil je inzicht krijgen in welke maatregelen er passen bij jouw situatie en wat de vervolgstappen zijn, dan kun je terecht op De Groene Menukaart van jouw gemeente. Daar staan ruim zeventig maatregelen die kunnen worden toegepast in monumenten en beschermd stadsgezichten. Twee veelvoorkomende typen historische woningen uit de Gooi en Vechtstreek zijn uitgewerkt : de Gooise Villa en de Gooise arbeiderswoning. Naast deze twee type woningen is via het hoofdmenu van de Groene Menukaart ook informatie beschikbaar over andere soorten historische woningen zoals de jaren dertig woning, grachtenpanden of buitenplaatsen.

De Groene Menukaart

Gratis advies

Vanuit het Duurzaam Bouwloket kunnen wij je daarnaast vrijblijvend op weg helpen met gratis advies en informatie omtrent het treffen van duurzaamheidsmaatregelen, doorverwijzing naar gespecialiseerde adviseurs en/of gecertificeerde uitvoerende bedrijven.

Neem contact met ons op

Gemeentelijke randvoorwaarden

Vanuit het loket adviseren wij om altijd met de monumentenafdeling in jouw gemeente contact op te nemen om de randvoorwaarden inzake vergunningen door te spreken. Doe dit voordat je jouw plannen helemaal hebt uitgewerkt en zakelijke verplichtingen aangaat. De gemeente kan vervolgens aangeven wat de kansen zijn op een vergunning en eventueel adviseren hoe je die kans vergroot. Betrek een specialist met kennis van monumentale panden voor zowel het advies als de uitvoering.

Verkoop of verhuur van een beschermd stads- of dorpsgezicht geeft de verplichting een energielabel te hebben. Bij rijksmonumenten, provinciale en gemeentelijke monumenten geldt deze verplichting niet. Wel vragen sommige (milieu)subsidieverleners om het label als u bij hen aanklopt voor een financiële bijdrage.

Meer informatie

Voor meer informatie over duurzame maatregelen voor een monument en beschermd stads- of dorpsgezicht kun je terecht op De Groene Menukaart.

Belangrijke aandachtspunten