Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Monumenten

Monumenten

Monumentaal pand in beeld gebracht
Monumenten en woningen in een beschermd stads- of dorpsgezicht zijn historische gebouwen met een bijzonder karakter. Deze historische waarden willen we behouden, zodat ook toekomstige generaties ervan kunnen genieten. Naast het behoud van dit erfgoed is duurzaamheid tegenwoordig een belangrijk punt. In zekere zin hebben monumenten hun duurzaamheid al bewezen, omdat ze zo lang meegaan. Maar om monumentale woningen leefbaar te houden willen we de duurzaamheid op een andere manier aanpakken: door het energieverbruik te verlagen en het wooncomfort te verhogen.

Er is meer mogelijk dan je denkt

Veel mensen denken dat er weinig kan of mag bij het verduurzamen van een monument. Toch zien we in de praktijk al veel voorbeelden van monumenten die in goed overleg met de gemeente en/of rijksoverheid zijn verduurzaamd. Sommige monumenten zijn zelfs al aardgasvrij of energieneutraal gerenoveerd.

Energiebesparende maatregelen

Op de website van De Groene Menukaart vind je meer dan zeventig maatregelen die je kan toepassing bij monumenten en beschermde stads- en dorpsgezichten. (Selecteer op de website de keuze 'Landelijk' als jouw gemeente niet is aangesloten).

Goed advies is essentieel

Welke maatregelen bij jouw historische pand passen is echt maatwerk. Grote veranderingen in isolatie, temperatuur en luchtvochtigheid kunnen grote invloed hebben. Daarom is het belangrijk om goed advies te krijgen, bijvoorbeeld van een Duurzame Monumenten Adviseur. Deze adviseurs hebben kennis van zowel van de historische waarden van monumenten als duurzaamheid.

Het Duurzaam Bouwloket kan je vrijblijvend op weg helpen. Wij bieden gratis advies en informatie over duurzaamheidsmaatregelen, en kunnen je doorverwijzen naar gespecialiseerde adviseurs en gecertificeerde bedrijven.

Vergunningen

Voordat je aan de slag gaat, adviseren wij om contact op te nemen met de monumentenafdeling van jouw gemeente om de randvoorwaarden rondom vergunningen door te spreken. De gemeente kan vervolgens aangeven wat de kansen zijn op een vergunning en eventueel adviseren hoe je die kans vergroot.

Energielabel

Bij het verhuren of verkopen van een woning is een energielabel verplicht. Dit geldt ook voor woningen in berschermde stads- of dorpsgezichten. Voor gemeentelijke, provinciale en rijksmonumenten is er een uitzondering, deze hoeven geen energielabel te hebben. Let op: sommige subsidieverleners vragen wel om een label als je financiële steun aanvraagt.

Advies op maat nodig? 

Wil je weten hoe je jouw monument het beste kan verduurzamen?  Laat dan een maatwerkadvies op stellen, bijvoorbeeld door een Duurzame Monumenten Adviseur.
Ben je op zoek naar een adviseur in jouw buurt? Het Restauratiefonds heeft een handig overzicht: www.restauratiefonds.nl/partners/kennispartners/duurzame-monumenten-adviseurs

Vragen?

Heb je vragen over deze informatie, subsidies, energiebesparende maatregelen of uitvoerende bedrijven? Onze erfgoed-adviseurs helpen je verder met gratis en onafhankelijk advies.

Stel een vraag via onze contactpagina of bel ons.

 

Veel mensen denken dat er weinig kan of mag bij het verduurzamen van een monument. Toch zien we in de praktijk al veel voorbeelden van monumenten die in goed overleg met de gemeente en/of rijksoverheid zijn verduurzaamd. Sommige monumenten zijn zelfs al aardgasvrij of energieneutraal gerenoveerd. 

 

Belangrijke aandachtspunten