Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Langer zelfstandig thuis wonen

Langer zelfstandig thuis wonen

Vrouw met IPad in haar hand


Naast verduurzaming van onze woningen lopen we tegen meerdere uitdagingen aan in de toekomst. Eén van deze uitdagingen is dat we helaas genoodzaakt zijn om langer voor onszelf te moeten zorgen en daarmee ook langer in de eigen woning moeten blijven wonen.  

Vanaf 1 januari 2015 zijn gemeenten in Nederland verantwoordelijk voor het ondersteunen en huisvesten van een deel van de mensen die langdurig zorg nodig hebben en/of niet zelfredzaam zijn. Dit is een gigantische uitdaging voor nu, maar ook in de toekomst. Wanneer je namelijk zorg nodig hebt, zal je niet zo gemakkelijk een zorgindicatie krijgen voor bijvoorbeeld een verzorgingstehuis.

Langer zelfstandig thuis wonen

Wellicht is dit aspect voor jou nog lang niet van toepassing, maar krijg je wel met dit onderwerp te maken als je kijkt naar bijvoorbeeld ouders, familieleden of vrienden in de nabije omgeving. Kijkende naar maatregelen om in de toekomst gemakkelijker thuis te kunnen blijven wonen kan je denken aan:  

1. Bouwkundige aanpassingen van de woning
De maatregelen die hierbij van belang zijn gaan met name om het gebruiksvriendelijk en veilig maken van de woning. Denk hierbij met name aan zaken als toegankelijkheid van de woning met een rolstoel door verbreding van de deurposten en het minimaliseren van drempels in de woning en bij de voordeur. Ook het verbouwen van de badkamer is vaak een moment om bij stil te staan, denk bijvoorbeeld aan een verhoogde toiletpot (zitting). Constructieve voorzieningen zijn belangrijk, zodat jouw muurconstructie geschikt is om een wandbeugel of douchestoel aan te bevestigen. Bij het plaatsen van een nieuwe keuken is het aan te bevelen om te werken met een inductie kookplaat en daarnaast de oven en andere apparatuur op de juiste werkhoogte te plaatsen. Denk daarnaast aan uitschuifbare keukenlades zodat je overal goed bij kunt komen. Nu en in de toekomst. 

Jaarlijks komen veel mensen van 55 jaar en ouder ten val in hun badkamer, douche of toilet. Vaak zijn dit ongelukken met verregaande consequenties. Gelukkig is er een veilige en makkelijke oplossing; een comfortabele inloopdouche op de plek van de oude douche of het bad. De verbouwing hoeft niet ingrijpend te zijn: het kan al binnen 1 dag, zonder rotzooi, zonder zorgen.

2. Installatietechnische maatregelen
Op installatietechnisch vlak zijn er ontzettend veel mogelijkheden voor je woning. Dit kan gaan om maatregelen die het gemak en comfort dienen. Zoals elektrische schuif- en draaideuren die geautomatiseerd open en dicht kunnen, het aanpassen van stopcontacten en de indeling in de groepenkast. Daarnaast zijn er ook installaties op de markt die je helpen om mobiel te blijven in de woning zoals een elektrische tillift of trapliften.

3. Maatregelen inzake slimme huis technologie (domotica)
Naast de grotere installatietechnische maatregelen zijn er uiteraard nog zat van kleine gadgets voor in je woning. Denk aan een camera waarmee je kunt zien wie er voor de deur staat en een automatische deuropener, zodat je de voordeur kunt open doen zonder van je stoel te hoeven opstaan. In het kader van veiligheid is het ook aan te bevelen schemerverlichting bij de trap of hal toe te passen of de verlichting hier te voorzien van een bewegingssensor. Daarnaast kan je ook brand- en/of rookmelders plaatsen. Kijkend naar domotica in de zorg zijn er eindeloos veel mogelijkheden voor ondersteuning op afstand.  

Belangrijke aandachtspunten