Afkoppelen regenwater (subsidie)
Toekomstbestendig waterbeheer is belangrijker dan ooit. Om in de toekomst overlast te voorkomen, de grondwaterspiegel op peil te houden en verdroging te voorkomen, moet er iets gebeuren. Een van de makkelijkste dingen die u gewoon thuis kunt doen, is de regenpijp afkoppelen. Daardoor stroomt het regenwater niet het riool, maar de tuin in. Daarmee voorkomt u dat riolen overstromen en er dus vervuild water in het oppervlaktewater terecht komt. Minder tegels, of andere zogenoemde erfverharders, in de tuin helpt ook. Of bijvoorbeeld een vijver.
Subsidie
Alle niet-overheden zoals burgers, burgergroeperingen (zoals dorps- en wijkraden, verenigingen), bedrijven en woningbouwcorporaties kunnen subsidie krijgen voor het afkoppelen van regenwater van het riool. In plaats van een aansluiting op de riolering dient hemelwater dan te infiltreren in de bodem van uw perceel. Dit draagt bij aan het voorkomen van wateroverlast bij hevige regenval doordat het rioolstelsel minder hemelwater hoeft te verwerken.
Let op:
- U komt in aanmerking voor een afkoppelsubsidie indien het verhard oppervlak dat u wilt afkoppelen ten minste 40 m2 groot is.
- U komt alleen in aanmerking voor een subsidie nadat de gemeente uw aanvraag en situatie heeft bekeken en goedgekeurd.
U kunt dus NIET eerst zelf afkoppelen en daarna subsidie aanvragen. - U komt niet in aanmerking voor subsidie indien uw woning aangesloten is op drukriolering. Er mag geen regenwater op pompgemalen (drukriolering) aangesloten zijn.
- Woningen nieuw gebouwd of herbouwd vanaf 2001 mogen het regenwater niet meer afvoeren op de riolering en komen niet in aanmerking voor deze subsidieregeling. Uw woning dient dus vóór 2001 gebouwd te zijn om voor deze subsidie in aanmerking te komen.
In Nederland is het voor bestaande woningen nog niet verplicht om af te koppelen.
Voor de online aanvraag heeft u eHerkenning of DigiD nodig.
Meer informatie? Klik hier