Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Zo bespaar je energie met je elektrische apparaten!

Geplaatst op Woensdag 16 Oktober 2024 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 52 seconden

In elk huishouden gebruiken we dagelijks veel elektrische apparaten, zoals een wasmachine, droger of koelkast. Deze apparaten kunnen veel energie verbruiken. Maar hoe bespaar je energie met deze apparaten? Wij leggen het uit! 

Energielabels  

Op veel elektrische apparaten zit een energielabel. Dit label laat zien hoe zuinig een apparaat is. Het laat zien hoe veel energie een apparaat gebruikt. Energielabels gaan van klasse A (zuinig) tot G (niet zuinig). Het verschil in energielabel kan je flinke bedragen schelen. Een wasdroger met label A kan al bijna de helft in kosten besparen, vergeleken met een wasdroger met label B.   

Sinds 31 maart 2021 zijn er nieuwe labels voor alle apparaten, zoals vaatwassers, wasmachines, koelkasten en beeldschermen. Het oude A+++ label is vervangen, dus een apparaat met een oud label A is minder zuinig dan een nieuw label A. 

Groot verbruikers  

Een gemiddeld Nederlands huishouden gebruikt zo’n 2500 kWh stroom per jaar, wat ongeveer €700 kost. Sommige apparaten zijn grootverbruikers, bijvoorbeeld verlichting. Hier gaat gemiddeld 14% van het stroomverbruik naartoe. Daarnaast zijn ook oude koelkasten/vriezers grote verbruikers. Meer weten over welke apparaten grootverbruikers zijn? Neem een kijkje op onze pagina! 

Tips voor zuinig gebruik  

Het vervangen van groot verbruikers voor een duurzamer apparaat bespaart je veel geld op de lange termijn. Daarnaast is het zuinig gebruiken van een apparaten ook zeer goed voor de portemonnee. Wij hebben enkele tips op een rij gezet om apparaten zuiniger te gebruiken. 

  • Zet apparaten helemaal uit en voorkom sluipverbruik. Laat ze niet op stand-by staan. Trek hiervoor de stekker eruit, gebruik een stand-by killer of sluit je oude apparaten aan op een stekkerdoos met aan/uit knop. 
  • Gebruik apparaten slim. Zet de wasmachine alleen aan bij een volle trommel.    
  • Gebruik een energieverbruiksmanager om te zien hoeveel energie je verbruikt. Dit kan via een kastje, app of website.   

Meer informatie 

Wil je meer lezen over energiezuinige apparatuur en grootverbruikers in jouw woning? Kijk dan op onze pagina over energiezuinige apparatuur.  

Gratis en onafhankelijk advies  

Wil je meer informatie over energie besparen of heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact met ons op via het contactformulier    

Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten.  

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente