Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Wist je dat - groene stroom checker

Geplaatst op Maandag 15 Juli 2024 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 29 seconden

Wist je dat er soms stroom in Nederland verkocht wordt onder de naam groene stroom, waar helemaal geen windmolen of zonnepaneel aan te pas komt bij de opwek hiervan? 

Welke groene stroom is écht groen?

In Nederland wordt veel meer groene stroom aangeboden dan dat er echt wordt opgewekt door windmolens of zonnepanelen. Dit komt door het systeem van certificaten in Europa.

Alle groene stroom in Europa krijgt een certificaat als bewijs dat de stroom echt groen is. In landen zoals Noorwegen wordt bijna alleen maar groene stroom opgewekt. Omdat iedereen daar al weet dat de stroom groen is, hebben ze die certificaten niet echt nodig. Ze hebben dus een overschot aan deze certificaten.

Nederlandse energieleveranciers kopen deze certificaten goedkoop op. Ze verkopen dan grijze stroom (stroom die niet groen is) als groene stroom door het certificaat uit Noorwegen te laten zien als bewijs. Op deze manier lijkt het alsof je groene stroom gebruikt, terwijl dat in werkelijkheid niet altijd het geval is.

Groene stroom checker

Om te kijken jouw groene stroom wel écht groen is, kun je de groene stroom checker invullen. Bij HIER noemen zij stroom alleen écht groen als deze wordt opgewekt uit duurzame bronnen binnen Nederland. Alleen dan heb je de garantie dat er ergens in Nederland bijvoorbeeld een windmolen of zonnepaneel jouw stroom aan het opwekken is. Zo weet je zeker dat je geen grijze stroom krijgt die ‘vergroend’ is met buitenlandse certificaten. 

Gratis en onafhankelijk advies 

Wil je meer informatie over energie besparen of heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact met ons op via het contactformulier www.duurzaambouwloket.nl/contact 

Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente