Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Geplaatst op Woensdag 11 December 2024 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 57 seconden

Nu het kouder wordt, stijgt het gasverbruik in huis. Steeds meer huishoudens in Nederland overwegen daarom de overstap naar duurzame energieoplossingen. Warmtepompen spelen hierbij een grote rol. Deze milieuvriendelijke systemen maken gebruik van energie uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of de bodem om je huis te verwarmen, wat aanzienlijk kan schelen in het gasverbruik en de uitstoot van CO?. Maar wat is een warmtepomp precies, en welke voordelen en nadelen moet je in overweging nemen? 

Wat is een warmtepomp? 

Een warmtepomp is een systeem dat warmte haalt uit de buitenlucht, het grondwater of de bodem, en deze vervolgens omzet om je huis te verwarmen. Er zijn verschillende typen warmtepompen, waaronder de lucht-water warmtepompbodem-water warmtepomp en water-water warmtepomp. De meeste warmtepompen kunnen ook koelen in de zomer, wat het hele jaar door een comfortabel binnenklimaat biedt. Ze kunnen daarnaast worden gebruikt als een hybride installatie waarbij een cv-ketel het systeem aanvult op de koudste dagen en het tapwater verzorgt. Dat is een hybride warmtepomp

Een warmtepomp is in de meeste gevallen de laatste stap in het proces naar een aardgasloze woning. Dit komt doordat een warmtepomp het meest efficiënt werkt in een goed geïsoleerd huis. Daarnaast is het extra aantrekkelijk als de woning kan worden voorzien van zonnepanelen. Hierdoor kunnen de energiekosten verder verlaagd kunnen worden door eigen opgewekte zonne-energie. 

Voordelen van een warmtepomp 

Duurzaam en milieuvriendelijk 
Een warmtepomp haalt energie uit hernieuwbare bronnen zoals lucht, bodem of water, wat CO?-uitstoot vermindert. Moderne warmtepompen gebruiken milieuvriendelijke koudemiddelen om warmte efficiënt te transporteren. Een koudemiddel is een vloeistof die in warmtepompen en koelsystemen wordt gebruikt om warmte op te nemen, te transporteren en af te geven tijdens het verwarmings- of koelproces. 

Toekomstbestendig 
Dankzij het gebruik van hernieuwbare energiebronnen stoot een warmtepomp minder CO? uit dan gasketels, waardoor het systeem ideaal is voor goed geïsoleerde, gasvrije woningen die aansluiten bij de Nederlandse duurzaamheidsdoelen. 

Lager energieverbruik 
Warmtepompen zijn zeer efficiënt: met één eenheid stroom leveren ze drie tot vijf eenheden warmte, wat energie bespaart, zeker in combinatie met zonnepanelen. 

Comfortabel binnenklimaat 
Warmtepompen zorgen voor verwarming in de winter en koeling in de zomer, voor een aangename temperatuur in elk seizoen zonder energie-intensieve airco. 

Nadelen van een warmtepomp 

Hogere aanschafkosten 

De installatie van een warmtepomp is vaak een flinke investering, die kan variëren van enkele duizenden tot tienduizenden euro’s, afhankelijk van het type systeem en de omvang van de woning. Om de investering voor huishoudens interessanter te maken zijn er verschillende subsidies en leningen beschikbaar om de kosten te verlagen. Ontdek welke subsidies en leningen voor jou beschikbaar zijn.   

Ruimte en installatievereisten 

Voor de installatie van een warmtepomp is vaak meer ruimte nodig dan bij een traditionele cv-ketel. Daarnaast moet de woning goed geïsoleerd zijn om op lage temperaturen de woning te kunnen verwarmen en optimaal van het systeem te profiteren.  

Afhankelijkheid van stroom 

Een warmtepomp werkt op elektriciteit, wat betekent dat de energiekosten deels afhankelijk blijven van de stroomprijs. Door zonnepanelen te installeren kan de benodigde energie echter (deels) zelf opgewekt worden, waardoor je minder afhankelijk bent van externe leveranciers. 

Meer informatie 

Warmtepompen worden aanbevolen door 95% van de gebruikers, volgens onderzoek van de Intallatiemotor. Wil je meer weten over de verschillende mogelijkheden en soorten warmtepompen? Bezoek onze maatregelenpagina voor een overzicht van de beschikbare opties.  

Gratis en onafhankelijk advies 

Heb je vragen over de installatie van een warmtepomp of wil je weten of jouw woning geschikt is? Neem contact met ons op via het contactformulier. Ons team van adviseurs staat klaar om je verder te helpen. 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente