
Je monument verduurzamen? Er kan meer dan je denkt!
Geplaatst op Vrijdag 15 Juli 2022 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 37 seconden
Wil je aan de slag met het verduurzamen van je monument? Vaak wordt er gedacht dat er veel niet kan of mag. Vaak blijkt dat er meer mogelijk is dan je misschien voor ogen hebt. Wij hebben wat praktische tips voor je verzameld om je op weg te helpen.
Een goede voorbereiding is het halve werk
Wil je ingrijpende maatregelen toepassen? Raadpleeg dan eerst de gemeente. Iedere gemeente heeft een afdeling erfgoed of een contactpersoon die alles weet van monumenten. Houd er rekening mee dat je dit doet voordat je jouw plannen hebt uitgewerkt en zakelijke verplichtingen bent aangegaan. Het is ook verstandig om daarnaast een specialist in te schakelen die kennis heeft van monumentale panden voor zowel advies als de uitvoering van de maatregelen.
Conceptaanvraag vergunning
Ben je er nog niet helemaal zeker van of je vergunning wordt goedgekeurd? Het is ook mogelijk om, voordat je een vergunning aanvraagt, een conceptaanvraag in te dienen. Met een conceptaanvraag wordt er dieper ingegaan op de haalbaarheid van de plannen. Bij een negatief antwoord krijg je van de gemeente vaak gerichte feedback en weet je wat je moet aanpassen om de vergunning te krijgen.
Je kunt meer verduurzamen in je monument dan je denkt
Er zijn ook genoeg opties tot verduurzaming mogelijk waarbij geen vergunning nodig is. Denk hierbij aan isolerende gordijnen, energiezuinige apparatuur, ledlampen, tochtstrips en radiatorfolie. Kijk ook of de cv-ketel goed is ingeregeld. Komt de warmte terecht in de ruimte waar dit het meest nodig is? Bijvoorbeeld in de woonkamer en minder in de hal? Al deze kleinere stappen bij elkaar scheelt je al snel 15% op je energierekening!
Gratis en onafhankelijk advies
Heb je een monumentale woning en heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact met ons op via het contactformulier www.duurzaambouwloket.nl/contact
Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten.
- Earth Hour 2025 - Doe je mee?
- Adviseur aan het woord - Wat betekent het einde van salderen voor jou?
- NK Tegelwippen 2025: help jij mee om je buurt groener te maken?
- Wist je dat.. - Naad- en kierdichting
- Wanneer kan je eigenlijk isoleren? - natuurvriendelijk isoleren
- Warme truien dag 2025
- Wist je dat - Warmteverlies van enkelglas
- Zet je cv-ketel op 60 graden en bespaar onnodige energiekosten
- ISDE 2025: Dit is er veranderd
- Wist je dat - Radiatorfolie