Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Warmteverlies voorkomen met dakisolatie aan de binnenzijde: Zo pak je het aan

Geplaatst op Woensdag 20 November 2024 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 8 seconden

Een slecht geïsoleerd dak kan tot wel 30% van de warmte in huis verloren laten gaan. Dit is verloren energie die je verbruikt en betaalt. Dit kun je voorkomen door je dak te isoleren. Er zijn verschillende manieren van dakisolatie. Je hebt dakisolatie aan de buitenzijde en dakisolatie aan de binnenzijde. Daarnaast heb je ook nog plat dakisolatie.

Vaak wordt er gekozen voor dakisolatie aan de binnenzijde, omdat dit minder ingrijpend is en goedkoper.   
In dit artikel leggen we uit wat er bij binnenzijde dakisolatie komt kijken en waar je op moet letten om effectief energie te besparen. 

Wat is binnenzijde dakisolatie? 

Bij binnenzijde dakisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak geplaatst, vaak tussen de dakbalken. Door het aanbrengen van isolatiemateriaal aan de binnenkant voorkom je warmteverlies en verbeter je het comfort in huis. 

Welke materialen kun je gebruiken? 

Er zijn verschillende isolatiematerialen geschikt voor de binnenzijde van het dak, zoals glaswol, steenwol, en isolatieplaten (PIR). Deze materialen zijn in verhouding makkelijk aan te brengen en bieden goede isolatie tegen warmte en geluid. Voor wie op zoek is naar een milieuvriendelijk isolatiemateriaal zijn er biobased materialen zoals houtvezel, hennep en cellulose. Deze natuurlijke materialen zijn duurzaam en dragen bij aan een gezonder klimaat.

Stappenplan voor binnenzijde dakisolatie 

  1. Controleer de huidige situatie: Kijk eerst of er onder de dakpannen een vochtwerende folie of isolatieschuim aanwezig is. Als dat zo is, is het noodzakelijk om een klimaatfolie te gebruiken tussen het isolatiemateriaal en de afwerking om vochtproblemen te voorkomen. 

  2. Isolatiemateriaal plaatsen: Zorg ervoor dat het isolatiemateriaal goed aansluit tussen de balken, zonder kieren of openingen. Slecht aansluitende isolatie kan namelijk zorgen voor warmteverlies en tocht.   

  3. Dampremmende folie aanbrengen: Wanneer er geen vochtwerende laag onder de dakpannen aanwezig is, dan is een dampremmende folie genoeg. Deze voorkomt namelijk dat vocht dat in de binnenlucht van een woning zit, in het isolatiemateriaal trekt. Dit kan anders schimmel en houtrot veroorzaken. Vaak wordt dit afgerond met een afwerklaag van bijvoorbeeld gipsplaten. 

  4. Ventilatie regelen: Goede isolatie betekent ook minder natuurlijke ventilatie. Het is daarom belangrijk om na het isoleren voldoende te blijven ventileren om vochtproblemen te voorkomen. 

Meer informatie 

Wil je meer weten over het proces van isoleren van je dak? Bekijk dan onze pagina over isoleren!  

Gratis en onafhankelijk advies   

Wil je meer informatie over energie besparen of heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact met ons op via het contactformulier     

Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten.   

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente