Adviseur aan het woord! - Biobased Isoleren
Geplaatst op Dinsdag 17 September 2024 - Geschatte leestijd: 3 minuten, 38 seconden
In de rubriek ‘Adviseur aan het woord’ bespreken onze adviseurs verschillende onderwerpen en delen zij hun kennis. In dit nieuwsbericht vertelt onze adviseur Sander over biobased isoleren. Hij legt uit wat biobased isolatiematerialen zijn en wat de voor- en nadelen zijn voor je woning én het milieu.
Wat is ecologische en biobased materialen?
We zijn in Nederland veel bezig met het isoleren van huizen om energie te besparen. Dit doen we meestal met materialen zoals glaswol, steenwol, PIR, en PUR. Deze materialen werken goed, maar worden vaak op een manier gemaakt die slecht is voor het milieu. Er zijn echter duurzamere opties: ecologische en biobased isolatiematerialen. Deze zijn gemaakt van natuurlijke en hernieuwbare grondstoffen, zoals hout, hennep en stro. Ze zijn beter voor het milieu en vaak ook gezonder, omdat ze zonder chemische toevoegingen kunnen worden gebruikt.
Voorbeelden van ecologische en biobased isolatie
- Houtvezel: Dit materiaal komt van resthout uit houtzagerijen. Het hout komt uit duurzaam beheerde bossen in Europa, wat zorgt voor een lage impact op het milieu. Houtvezel kan goed vocht doorlaten en houdt warmte vast. Het is er in flexibele matten en harde platen.
- Hennep: Hennep groeit snel en heeft weinig water of pesticiden nodig. Het is een goed isolatiemateriaal voor warmte en geluid en is helemaal biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat je het aan het einde van zijn levensduur kunt composteren.
- Stro: Stro kan worden gebruikt als isolatie in de vorm van panelen, vlokken, of matten. Het heeft goede isolerende eigenschappen en kan ook gecombineerd worden met leem voor extra bescherming tegen vocht en schimmel. Dit maakt het materiaal ademend en natuurlijk.
- Cellulose: Cellulose wordt gemaakt van gerecycled papier en karton. Het kan makkelijk worden ingeblazen in bestaande muren en daken, of worden gebruikt als matten. Het is goed voor warmte-isolatie en kan vocht goed reguleren.
- Vlas: Vlas komt van de vlasplant en is een duurzaam isolatiemateriaal. Het kan goed worden gebruikt in muren, daken, en vloeren. Vlas is ademend en helpt een gezond binnenklimaat te behouden.
Voordelen van ecologische en biobased isolatie
- Beter voor het milieu: Biobased isolatiematerialen hebben minder energie nodig voor productie en stoten minder CO2 uit. Ze zijn vaak lokaal geproduceerd, wat het transport vermindert. Ook zijn ze biologisch afbreekbaar en zorgen ze niet voor schadelijk afval.
- Gezonder binnenklimaat: Biobased materialen zijn vaak ademend, wat betekent dat vocht en vervuilde lucht beter naar buiten kunnen. Dit zorgt voor een gezondere leefomgeving en minder kans op schimmel. Hierdoor is er minder mechanische ventilatie nodig, wat energie bespaart.
- Vochtregulering: Materialen zoals hennep, vlas en cellulose kunnen vocht opnemen en weer afgeven zonder dat hun isolerende werking vermindert. Dit helpt om vochtproblemen te voorkomen en zorgt voor een stabiel en gezond binnenklimaat.
- Warmte en koelte vasthouden: Biobased materialen zoals houtvezel en hennep houden niet alleen warmte vast in de winter, maar houden ook langer de koelte vast in de zomer. Dit zorgt ervoor dat je huis in de zomer minder snel opwarmt, wat kan helpen om energiekosten voor airconditioning te verlagen.
Nadelen van biobased isolatie
- Brandveiligheid: Biobased isolatiematerialen kunnen makkelijker vlam vatten. Door moderne behandelingen met brandvertragers wordt dit risico echter kleiner. Na behandeling voldoen ze aan dezelfde brandveiligheidseisen als conventionele materialen.
- Iets lagere isolatiewaarde: De isolatiewaarde van biobased materialen zoals hennep en cellulose is vergelijkbaar met minerale wol, maar iets lager dan die van PIR- en PUR-platen. Dit betekent dat er soms een dikkere laag nodig is om hetzelfde isolatieniveau te bereiken.
- Beschikbaarheid en kosten: Biobased isolatiematerialen zijn nog niet overal gemakkelijk verkrijgbaar en zijn vaak duurder dan traditionele materialen. Dit komt doordat ze nog niet op grote schaal worden geproduceerd. Gelukkig zijn er subsidies beschikbaar om de kosten te verlagen.
Is kiezen voor biobased een goede optie?
Ecologische en biobased isolatiematerialen zijn een duurzaam en gezond alternatief voor traditionele isolatie. Hoewel ze enkele nadelen hebben, zoals een lagere isolatiewaarde en hogere kosten, bieden ze belangrijke voordelen voor het milieu en de gezondheid. De keuze voor biobased isolatie hangt af van wat je belangrijk vindt, maar het kan een slimme stap zijn naar een duurzamer en comfortabeler huis.
Meer informatie
Wil je meer weten over de verschillende vormen van isoleren? Neem een kijkje op onze maatregelenpagina!
Gratis en onafhankelijk advies
Wil je meer informatie over energie besparen of heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact met ons op via het contactformulier www.duurzaambouwloket.nl/contact
- Zet je cv-ketel op 60 graden en bespaar onnodige energiekosten
- ISDE 2025: Dit is er veranderd
- Wist je dat - Radiatorfolie
- Waarom kiezen voor een warmtepomp?
- Elektrische vloerverwarming: Slim instellen bespaart een hoop!
- Warmteverlies voorkomen met dakisolatie aan de binnenzijde: Zo pak je het aan
- Wist je dat - Leidingisolatie
- Nationale Klimaatweek 2024 - Dit is wat jij kan doen!
- Wist je dat - Wereld Bespaardag
- De Nationale Duurzame Huizen Route: laat je inspireren door je buren!