Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Waterlandse aanpak als voorbeeld voor de regio

Geplaatst op Vrijdag 2 December 2016 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 58 seconden

Pilot helpt eigenaren op weg met het energiezuing maken van monumentale panden

De gemeente Waterland kenmerkt zich door een groot aantal prachtige monumenten. Op het gebied van energiebesparing en het opwekken van duurzame energie is er juist voor deze monumenten nog een grote slag te slaan. Daarom gaat de gemeente samen met De Groene Grachten, Bureau MVO en het Duurzaam Bouwloket, de komende maanden van start met een uniek project, waarin de verduurzaming van monumentale panden centraal staat. In deze regionale pilot worden twee panden uit de gemeente Waterland gekozen waarvoor een verduurzamingsadvies op maat wordt opgesteld. Ook wordt ‘De Groene Menukaart’ ontwikkeld, een online tool die monumenteigenaren helpt bij het verduurzamen van hun pand.

Monumenteigenaren kunnen zich nog tot 12 december 2016 aanmelden om mee te dingen naar een gratis verduurzamingsadvies.


Een unieke pilot
Deze pilot wordt uitgevoerd met subsidie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Van de 94 aanpakken die landelijk werden ingediend, zijn er 37 gehonoreerd, waarvan twee in de regio Zaanstreek-Waterland. De Waterlandse aanpak is uniek, omdat wordt gezocht naar oplossingen voor de verduurzaming van particulier monumentenbezit.
Wethouder Laura Bromet: “Monumenten zijn van groot belang voor de kwaliteit en identiteit van de gebouwde omgeving, bestaan veelal al eeuwen en zijn in dat opzicht duurzaam in zichzelf. Er bestaan veel verschillende soorten monumenten die elk hun eigen (historische) kenmerken en uitdagingen kennen. Het vinden van duurzaamheidsoplossingen voor monumenten is maatwerk. Dat is ook het unieke doel van deze pilot, dat er dankzij deze subsidie onderzoek gedaan kan worden naar oplossingen die ook voor andere monumenteneigenaren in de regio geschikt zijn.”


De Groene Menukaart
Omdat zich binnen de gemeente Waterland veruit het grootst aantal monumenten bevindt van de regio Zaanstreek-Waterland, wordt het regionale project hier opgestart. In deze eerste pilotfase worden kanssrijke panden geselecteerd om de verduurzamingsconcepten te ontwikkelen. Deze resultaten worden gebruikt als voorbeeld voor de rest van de regio. De ervaringen en resultaten van de deelnemende monumenteigenaren worden gedeeld via (online) media en via het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket, waar monumenteigenaren ook met uiteenlopende vragen terecht kunnen. Begin 2017 wordt ‘De Groene Menukaart’ gelanceerd: een online platform waarop monumenteneigenaren en geïnteresseerden eenvoudig inspiratie op kunnen doen over alle mogelijkheden om historische panden te verduurzamen.


Voortzetting project in de regio
Na de pilotfase vindt er opschaling plaats naar de hele regio Zaanstreek-Waterland, onder de voorwaarden dat daarvoor te zijner tijd de benodigde gelden beschikbaar worden gesteld.
 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente