Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Waarom een oude CV ketel vervangen moet worden

Geplaatst op Maandag 14 Maart 2016 - Geschatte leestijd: 3 minuten, 49 seconden

Bijna de helft van de energierekening bestaat uit kosten voor verwarming, en een tiende voor warm water. Op een energiezuinige manier je huis en water verwarmen loont, voor jezelf en het mileu. Naast een goed geisoleerde woning is het vervangen van een oude CV-ketel een goede maatregel om de woning energiezuiniger te maken. 

Wanneer u een oude CV-ketel vervangt voor een nieuwe HR-ketel dan heeft dit 3 grote voordelen:

  • besparen op stookkosten;
  • optimaal rendement van verwarmingsinstallatie;
  • verbetering van energielabel.


1. Bent u van plan uw CV-ketel te vervangen? Zie onderstaand belangrijke aandachtpunten.

2. Bent u op zoek naar een lokaal gecertificeerd bedrijf die u verder kan helpen? Vraag het aan onze adviseurs door de mailen naar info@duurzaambouwloket.nl

 

Aandachtspunten vervangen CV ketel

1. Is uw CV ketel al aan vervanging toe?
Een lekker en comfortabel huis, dat willen we allemaal. Uw verwarmingsketel is het hart van uw woning en zorgt er voor dat uw woning op temperatuur is en u altijd warm tapwater tot uw beschikking heeft.
Maar wat als uw CV ketel bijna aan het einde van zijn levensduur is. Wacht u tot hij stuk gaat? Of vervangt u de ketel? Vervangen is zonder twijfel een energiezuinig en financieel voordelige keuze als je installatie nog bestaat uit een onzuinige VR-ketel of een elektrische boiler voor warm water. Een moderne HR-combi ketel is namelijk een stuk energiezuiniger. Het financiële voordeel van de besparing op je stookkosten is bijna altijd groter dan het financiële voordeel van het een jaar uitstellen van het aanschaffen van de ketel. De minder zuinige vr-ketels zijn vaak alleen nog te koop voor mensen met een appartement dat bijvoorbeeld nog geen geschikte rookgasafvoer heeft en waarbij dit niet aangepast kan worden. In onderstaande uitleg geven wij aandachtspunten mee bij het vervangen van uw ketel.

2. Het vermogen en de CW klasse  
Belangrijk aandachtspunt bij de keuze van uw ketel (in de toekomst) is het vermogen van de ketel en de Comfort Warm Water klasse. Bij een te hoog vermogen zal de ketel namelijk in het voor- en naseizoen veel aan en afslaan. Dit verlaagd het rendement van uw ketel. Laat uw installateur daarom berekenen welk vermogen ketel voor uw situatie geschikt is. De CW waarde staat voor ‘’Comfort Warmte’’ klasse. De klasse geeft aan hoeveel water per minuut tegelijk je CV-ketel kan leveren voor verschillende doeleinden. Aan de hand van uw gebruikersgedrag en warm water behoefte wordt door de installateur geadviseerd welke ketel voor u het meest geschikt is. De CW waarde is van toepassing op de CV-ketel, boiler en geiser. De verdeling in waarden ligt tussen de 1 (laag comfort) en 6 (hoog comfort. Voor de indeling van de klasse wordt gekeken naar diverse meetbare prestaties. Bijna alle nieuwe ketels zijn tevens geschikt om een zonneboiler op aan te sluiten. Dit kunt u herkennen aan het NZ (Naverwarming Zonneboiler) teken op de gaskeur sticker van de ketel. Bijna alle moderne CV-ketels zijn geschikt voor aansluiting van een zonneboiler systeem.


3. Regeling van de klokthermostaat
Wanneer u een nieuwe ketel aanschaft is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat deze ook op de juiste manier wordt aangestuurd. Oude ketels en klokthermostaten hebben vaak een aan/uit regeling. De ketel krijgt een seintje wanneer hij moet branden of uit moet staan. Vandaag de dag zijn er veel intelligentere regelingen die ook het vermogen van de ketel kunnen aansturen. Dat wordt ook wel een modulerende regeling genoemd. Het komt helaas vaak voor in de praktijk dat iemand een nieuwe modulerende HR ketel heeft aangeschaft en deze vervolgens nog aanstuurt met een simpele aan/uit regeling. Zonde, want er ligt nog een groot besparingspotentieel bij het modulerende aansturen van de ketel. Laat dit dus altijd controleren!

4. Inregelen van de verwarmingsinstallatie
Zorg er voor dat uw nieuwe CV ketel ook wordt ingeregeld. Dit houdt in het inregelen van de aanvoer- en retourtemperatuur, volumestroom door radiatoren en de waterkwaliteit in het verwarmingscircuit. Dit zorgt ervoor dat uw HR ketel ook echt een hoog rendement behaalt in de praktijk.


5. Voorraadvat laten zitten?
Het kan zijn dat u nog een boilervat heeft zitten geïntegreerd of naast uw ketel. Tegenwoordig kunnen ketels heel snel starten met het leveren van vele liters warm water per minuut. Een voorraadvat is dus in principe niet echt meer nodig. Wanneer u een oud boilervat verwijderd scheelt dit dus energie voor het op temperatuur houden van het water.


Onafhankelijke informatie, hulp of advies nodig bij het selecteren van uw nieuwe ketel?
Bent u benieuwd naar verschillen in type ketels, kosten en besparingsmogelijkheden voor uw woning? Stel uw vraag aan een adviseur van het Duurzaam Bouwloket via info@duurzaambouwloket.nl 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente