Vijf handige tips voor het verduurzamen van een historisch pand
Geplaatst op Dinsdag 22 Augustus 2017 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 28 seconden
22-8-2017
Als eigenaar van een historisch pand staat u voor een uitdaging: hoe verlaagt u de energierekening, verbetert u het comfort en houdt u tegelijkertijd rekening met de historische waarde van het pand. gemeentelijk Duurzaam Bouwloket geeft u vijf handige tips waar u rekening mee moet houden als u uw historische pand wilt verduurzamen.
Heeft u na het lezen van de tips nog vragen en behoefte aan gratis informatie en onafhankelijk advies? Voor meer informatie over energiebesparende- en duurzaamheidsmaatregelen kunt u op deze website terecht. Of neem contact op met een onafhankelijk adviseur.
Tip 1: Eerst besparen, dan opwekken.
Wilt u kosten besparen en energiezuinig wonen? Begin dan eerst met energiebesparende maatregelen voordat u zelf duurzame energie gaat opwekken. De energie die u bespaart hoeft u namelijk ook niet op te wekken. Daarbij is het rendement en de terugverdientijd van de meeste energiebesparende maatregelen hoger dan de maatregelen die energie opwekken.
Tip 2: Makkelijk besparen met kleine maatregelen.
U kunt op veel eenvoudige manieren al snel energie besparen. Begin met het toepassen van kleine maatregelen waar u geen vergunning voor nodig heeft. Zie onderstaand een aantal kleine maatregelen waarmee u kunt beginnen.
- Plaats energiezuinig verlichting.
Door uw gloeilampen te vervangen voor LED-lampen, bespaart u flink op uw elektriciteitskosten.
- Plaats radiatorfolie achter uw radiatoren;.
De folie beperkt dat warmte via de muur naar buiten verdwijnt.
- Hang dikke gordijnen op bij ramen met enkel glas;
Dikke gordijnen kunnen het warmteverlies door het raam met 40% verminderen.
- Plaats tochtstrips;
Voorkom dat koude lucht uw woning binnendringt, door tochtstrips en/of tochtbanden te plaatsen bij de buitendeuren.
Meer informatie over kleine maatregelen
Tip 3: Isoleren en ventileren
Gaat u uw dak, vloer of gevel isoleren? Houd er dan rekening mee dat u goed blijft ventileren. Dit is essentieel voor het behoud van het gebouw en het zorgt voor een gezond binnenmilieu voor u als bewoner. Doet u dit niet? Dan kunnen er vocht- of condensatieproblemen ontstaan, met als gevolg schimmel, houtrot, roest en een ongezond binnenklimaat.
Tip 4: Houd rekening met de regels van de monumentenzorg.
Wanneer u van plan bent ingrijpende (energiebesparende) maatregelen toe te passen, dan bent u gebonden aan extra regels. Volgens de regels van de monumentenzorg zijn er twee basisprincipes waar u rekening mee dient te houden:
1. De maatregelen waarmee u beoogt energie te besparen brengen zo min mogelijk schade aan het gebouw en zijn zo veel mogelijk terug te draaien en weg te halen.
2. De gebruikte materialen en constructies passen bij het historische karakter van het gebouw.
Bent u van plan maatregelen toe te passen? Neem dan contact op met de afdeling ‘monumentenzorg’ of ‘vergunningen’ van de gemeente, om te controleren wat de regels zijn.
Tip 5: Check of er subsidie aanwezig is.
Voordat u aan de slag gaat is handig om na te gaan welke subsidieregelingen er lokaal, regionaal en landelijk beschikbaar zijn. Via de website www.duurzaambouwloket.nl/subsidieregelingen kunt u een energiesubsidie check doen. Het Duurzaam Bouwloket zoekt voor u uit welke subsidieregelingen er beschikbaar zijn.
- Warmteverlies voorkomen met dakisolatie aan de binnenzijde: Zo pak je het aan
- Wist je dat - Leidingisolatie
- Nationale Klimaatweek 2024 - Dit is wat jij kan doen!
- Wist je dat - Wereld Bespaardag
- De Nationale Duurzame Huizen Route: laat je inspireren door je buren!
- Nacht van de Nacht – Ervaar de nacht!
- Duurzaam Bouwloket in het NOS journaal!
- Zo bespaar je energie met je elektrische apparaten!
- Dag van de Duurzaamheid 2024!
- Wist je dat - Slimme thermostaten