Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Terugblik op de bijeenkomst Texelse ondernemers verduurzamen huizen van bewoners op texel

Geplaatst op Woensdag 27 Januari 2016 - Geschatte leestijd: 4 minuten, 27 seconden

Nieuwsbericht van www.texelgeeftenergie.nl 

De wil om met een aanbod te komen voor het verduurzamen van woningen is er, dat is zeker. Maar de kennis over hoe dit te organiseren ontbreekt vaak nog. Met die inleiding opende Jan Jacob Rab, voorzitter van de sectie Bouw & Installatie van Texels Informatie Platform (TOP), de bijeenkomst die TOP en de Kamer van Koophandel gezamenlijk organiseerden op Texel. De vraag die centraal stond was: Hoe kunnen we een passend, maar ook onderscheidend aanbod ontwikkelen met elkaar? Een overizcht van de praktische tips van die middag.

Ilka Koedam was namens de Kamer van Koophandel samen met Elly van Wattingen en Bon Uijting 19 november op Texel. Daar organiseerden zij, samen met de sectie Bouw & Installatie van TOP, een bijeenkomst over succesvol samenwerken in de keten en nieuwe business genereren uit de verduurzaming van woningen.

Bon (aanjager Energy Board Noord-Holland, senior Adviseur Ondernemersondersteuning KvK) benadrukte aan het begin van de middag de urgentie van het ontwikkelen van een heel eigen aanbod. De energietransitie gaat snel en er liggen kapers op de kust. Met een eigen, in dit geval echt Texels aanbod, kunnen partijen zich onderscheiden. Om een onderscheidend aanbod te ontwikkelen is samenwerking nodig, evenals hele goede kennis van de behoeften van de klant. Want ja, het belangrijkste is er: een heldere ambitie! Er komen echter wel veel (nieuwe) spelers op de markt, want de vraag naar duurzame woningen stijgt snel. Het is dus alle hens aan dek: speel in op deze ambitie en werk samen aan een eigen, Texels aanbod. Om een dergelijk onderscheidend aanbod te ontwikkelen is samenwerking nodig, evenals hele goede kennis van de behoeften van de klant.

Gemeente Texel lanceert Duurzaam Bouwloket
Pieter de Vries van de gemeente Texel vertelde in die context dat de gemeente, mede in het kader van de ambitie om in 2020 volledig duurzaam te zijn op energiegebied, een Duurzaam Bouwloket heeft geopend. Hierdoor kunnen inwoners en MKB-ers uit de gemeente gratis en vrijblijvend terecht bij het digitale loket www.duurzaambouwloket.nl/texel. Texelaars kunnen bij het loket terecht voor professionele informatie en onafhankelijk advies op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing en energie opwekken.

Het Duurzaam Bouwloket is actief voor 105 gemeenten. Raoul Santibañez legde tijdens de bijeenkomst uit dat hij onder andere energiebesparingsadviezen aan bewoners geeft. Specifieke (renovatie)vragen zet hij vervolgens door naar de bedrijven die bij het Duurzaam Bouwloket zijn aangesloten en het beste passen bij deze vragen.

Inzicht in de behoefte van de klant
Elly van Wattingen ging vervolgens in op hoe bedrijven goed inzicht kunnen krijgen in de behoeften van de klant, om optimaal op die behoeften in te kunnen spelen. Want de woningeigenaar (uw klant) kiest altijd voor de oplossing die het beste bij hem past.

Tijdens een interactieve brainstormsessie in kleine groepjes verdiepten de ondernemers zich ter plekke in de klant. Waar wordt een particuliere woningeigenaar blij van en waar liggen zijn/haar pijnpunten? Met die woningeigenaar goed in het vizier, werd duidelijk dat er meer nodig is om een klant blij te maken, dan puur de technische maatregelen. Er liggen duidelijk kansen om een mooi totaalpakket te ontwikkelen.


Financiering en subsidies
Financiering is veelal nog een struikelblok (pijnpunt) bij verduurzaming van woningen. De heer Nieuwenhuizen van de Rabobank lichtte toe hoe er met hypotheken en (duurzaamheid)leningen wordt omgegaan. Daarbij wordt gekeken naar de waarde van de woning en naar de situatie van de eigenaar(s).

De Provincie subsidieert activiteiten die leiden tot energiebesparing of duurzame energieopwekking tot het niveau ‘energieneutraal’ of tot het niveau ‘nul op de meter’

Ook mogelijke subsidies kwamen ook bod. Provincie Noord-Holland wil 100 bestaande woningen vergaand duurzaam renoveren door het treffen van energiebesparende maatregelen en door het opwekken van duurzame energie. Deze woningen dienen vervolgens als voorbeeld voor bouwbedrijven, verhuurders en particuliere woningeigenaren die belangstelling hebben om hun woningen vergaand te verduurzamen. De Provincie subsidieert daarom activiteiten die leiden tot energiebesparing of duurzame energieopwekking tot het niveau ‘energieneutraal’ of tot het niveau ‘nul op de meter’.

Praktijk verduurzamen woningen in west-friesland
Janne van Excel van Schadenberg GWW vertelde vervolgens over zijn samenwerking met De Toekomstgroep en Sanstra Installatietechniek, waarmee het bedrijf een NOM renovatieconcept ontwikkelde. Doordat er een nieuwe schil om oude woningen wordt gelegd, stijgt de waarde van deze woningen, wat hun aanbod aantrekkelijk maakt voor woningeigenaren. In oktober 2015 is de Stichting Puur Slim West-Friesland opgericht.

Veel behoefte aan samenwerking
Wat deze bijeenkomst wederom duidelijk maakte is dat er veel behoefte is om samenwerkingen in de bouw- en installatiesector te organiseren en een eigen aanbod te ontwikkelen. De deelnemers hebben allerlei handvatten gekregen om hier een begin mee te maken.

  • Zorg ervoor dat uw klant geen geheimen voor u heeft
  • Werk samen in de hele keten
  • Ontdek uw eigen positie en kracht en vertel dit
  • Spieken mag
  • Benut de financieringsmogelijkheden

Praktische ondersteuning nodig? (Nog) meer ervaringen uit de praktijk zijn welkom ter inspiratie en kennisdeling. Wij helpen hierbij graag, delen kennis en ervaringen en bieden praktische begeleiding om de samenwerkingen op te starten en structuur te geven, eventueel ondersteunt met BIK subsidie.

Ziet u zelf ook een kansen om tot een samenwerking te komen voor het verduurzamen van de (bestaande) bouw? Voor woningen, maatschappelijk vastgoed, bedrijfspanden, monumenten of andere gebouwen, en wilt u hiermee aan de slag? Neem dan contact met de Kamer van Koophandel op via ilja.koedam@kvk.nl

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente