Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Stappenplan geluid en warmte isolatie bij een dakkapel

Geplaatst op Vrijdag 27 November 2015 - Geschatte leestijd: 3 minuten, 0 seconden

Duurzaam Bouwloket Alkmaar

STAP 1

Kies de vorm van uw woning.
VORM A = De woning heeft een langwerpige leefruimte waarbij de diepte minstens twee keer zo groot is als de breedte.
VORM B = De woning heeft een langwerpige leefruimte waarbij de diepte minder dan twee keer zo groot is als de breedte.
VORM C = De woning heeft een vierkante leefruimte.
VORM D = De woning heeft een rechthoekige leefruimte waarbij de breedte groter is dan de diepte.


STAP 2
Bepaal de geluidbelasting op uw gevel mbv de geluidkaart wanneer u dit niet heeft ontvangen van de gemeente .
De woning staat in een gebied met een geluidbelasting van :

  • 53 - 56 dB  (levendig - erg levendig)
  • 57 - 59 dB  (erg levendig)
  • 60 - 62 dB  (luid)
  • ≥ 63 dB      (luid - erg luid)

Heeft u moeite om de juiste geluidbelasting te bepalen? U kunt via een e-mail bericht de geluidbelasting op uw woning opvragen bij de gemeente Alkmaar. Geef als titel op ‘Verzoek om Geluidbelasting op de gevel van woning woning ’.
 

STAP 3
Bepaal het isolatiepakket voor de woning.

Bekijk pakket I
Bekijk pakket II
Bekijk pakket III

Advies: 
Een akoestisch advies is vereist. De gemeente heeft een lijst met adviesbureaus ter beschikking. De kosten voor het inschakelen van een adviseur zijn voor eigen rekening.


Isolatie

In Nederland staat in het Bouwbesluit opgenomen dat wanneer u gaat (ver)bouwen elke verblijfsruimte (zoals een woon-, slaap- of studiekamer) in en woning een minimale geluidwering dient te bezitten. Logischerwijs dient bij een hoge geluidbelasting de gevel meer geluid te weren dan bij een lagere.

 

In het Bouwbesluit staan regels over verbouw van woningen in een gebied met een hogere geluidbelasting ( >53 dB op de buitengevel). Dan is het nodig dat bij de uitbreiding van de woning met een dakkapel extra geluidwerende maatregelen worden getroffen aan de gevel. Dit is het geval als de uitbreiding van de woning een nadelige invloed heeft op de geluidwering van de gevel. Als door de uitbreiding van de woning de geluidwering van de gevel gelijk blijft of toeneemt, is het niet verplicht om extra geluidwerende maatregelen te treffen.

 

Hoewel het bij verbouw van een bestaande woning dus vaak niet verplicht is om maatregelen te treffen, is het aan te bevelen om de woning beter te isoleren tegen geluid. Een goede geluidisolatie verhoogt namelijk het wooncomfort. Het is eenvoudig om deze maatregelen te combineren met thermische isolatie waardoor uw woning nog comfortabeler wordt en u minder energie verbruikt.
In bovenstaande tabel adviseren wij u om te voldoen aan de huidige eisen van warmte-isolatie bij nieuwbouwwoningen.

 

Voor geluidisolatie is het noodzakelijk dat het vulmateriaal enigszins verend is. Het gebruik van verende isolatiematerialen (zoals minerale wol maar ook schapenwol of vlasisolatie) is daarom een vereiste. Het gebruik van harde isolatiematerialen  zoals PUR- of PS-schuim (tempex) zal in vrijwel alle gevallen leiden tot een verslechtering van de situatie en is daarom niet toegestaan.

 

Naast de voornoemde verende isolatiematerialen is het vereist om massa, letterlijk gewicht, aan een constructie toe te voegen. Daarom worden er bijvoorbeeld dubbele gipskartonplaten of een cementvezelplaat toegepast waarbij de naden dienen te worden afgedicht met elastisch blijvende kit.

 

Let op: tegenwoordig worden dakkapellen steeds vaker vanuit de fabriek kant-en-klaar afgeleverd. Deze prefab-constructies worden meestal voorzien van isolatiemateriaal bestaande uit niet-minerale wol (zoals PUR, PIR of EPS). Dit levert in de meeste gevallen een verslechtering van de akoestische situatie op!

 

Wilt u meer weten over isolatiematerialen, op de website van het Duurzaam Bouwloket vind u heel veel informatie om uw woning thermisch te isoleren.

Daarnaast kunt u op de website van de Nederlandse Stichting Geluidshinder informatie vinden over het terugdringen van buitenlawaai door uw woning te isoleren tegen geluid van buiten.

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente