Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Slechte uitvoering van bouwdetails zorgt voor onnodig veel energie verlies

Geplaatst op Vrijdag 12 September 2014 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 58 seconden

Door de jaren heen leren we telkens meer. Dit geldt ook voor de bouw. Waar vroeger nog weinig aandacht was voor goede naad en kierdichting in woningen, wordt daar nu volop aandacht aan besteed en steeds meer op gecontroleerd. Maar wat als je in een oudere woning woont?

 

De afgelopen maanden heeft het Duurzaam Bouwloket regelmatig vragen ontvangen over het isoleren van de luchtspouw tussen woningen. Ook wel de woning scheidende wanden genoemd. Bij een woning scheidende wand, uitgevoerd als ankerloze spouwmuur, zijn de spouwbladen akoestisch van elkaar gescheiden.Dit heeft als voordeel dat u minder (contact) geluidsoverlast heeft van uw buren, en zij van u.


Nu is het zo dat bij veel woningen in de winter, bij de woning scheidende wanden op het dak, een smeltlijn van de dakgoot tot de nok van het dak hebben. Dit is goed te verklaren omdat de warmte in de woning de wanden opwarmt en een deel van deze warmte verloren gaat in de luchtspouw tussen de woning scheidende wanden. Deze warme lucht stijgt op waardoor het dakbeschot op de woning scheidende wand opwarmt en de sneeuw van de dakgoot tot de nok langs de woningafscheiding kan wegsmelten. Bouwtechnisch en bouwfysisch gezien zal de ankerloze spouw tussen de woning afscheidende wanden een kritisch punt blijven. Echter, er bestaan oplossingen om het warmteverlies via het dak te minimaliseren.


 

In de bovenstaande situatie ziet u een voorbeeld van een woning waarbij in de winter een duidelijke smeltlijn zichtbaar is. In de zomer is het dak gedeeltelijk open gemaakt om de situatie goed te kunnen bekijken. Dit ziet u op de linker en middelste foto. Om het warmteverlies via het dak te minimaliseren zou een oplossing kunnen zijn om boven in de spouw, bij de aansluiting rond het dak, van de dakgoot tot de nok van het dak een harde isolatieplaat (ook wel spouwrups in vaktermen genoemd) te plaatsen. Wanneer de isolatieplaat (spouwrups) is geplaatst kun je de minerale wol isolatie weer terug klappen en de panlatten weer bevestigen. Op de bovengelegen foto ziet u rechts een toepassingsvoorbeeld van de spouwrups.

 

Let op, iedere situatie is anders en wellicht gelden voor uw situatie andere oplossingsrichtingen. Laat voordat u aan de slag gaat daarom altijd eerst een bouwkundige de situatie beoordelen.

Heeft u vragen over warmteverlies binnen uw woning en bent u benieuwd naar de oplossingsmogelijkheden? Neem dan contact via de contactpagina. 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente