Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Ondernemer Paul Bijvoet maakt eigen boerderij CO2 neutraal

Geplaatst op Woensdag 20 Maart 2013 - Geschatte leestijd: 3 minuten, 45 seconden

Ondernemer Paul Bijvoet (33) gaat vanaf april in zijn eigen woning zelf het ultieme voorbeeld geven van wat zijn bedrijf kan. Hij gaat van een stolp-boerderij bijna een kleine energiecentrale maken. “Warmte, warm water en stroom: ik maak het straks allemaal zelf.”

 

Bijvoet is – voorlopig nog vanuit Broek op Langedijk - leverancier van vooral de grotere kachelsystemen die draaien op hout-pellets,: kleine korrels die onder hoge druk zijn geperst uit zaagsel en houtmot. Die kachels besparen zo’n 40 tot 60% op de energiekosten vergeleken met gas. Bij grotere woningen en in de klein-zakelijke markt kan zo’n kachel in relatief korte tijd worden terugverdiend.  De systemen kunnen zo worden aangesloten op de bestaande cv-leidingen en radiatoren. Wie nog meer wil besparen, kan stoken op stukhout of houtsnippers. 

 

De ondernemer gaat bloggen over zijn eigen project, een digitaal dagboek bijhouden met  teksten en foto’s. Hij gaat een volautomatische kachel plaatsen waaraan een grote bunker voor de kleine korreltjes is gekoppeld. Het systeem ‘vraagt’ als het ware zelf de korrels aan de bunker. Aan de kachel is bovendien een warmwatervat gekoppeld. Op het dak komen onder meer zogenoemde vacuüm-buizen die zonlicht omzetten in heet water. Dat wordt letterlijk het nieuwste onder de zon, met bijzonder hoge opbrengsten per collector Op  het dak komen ook PV-panelen met 5.000 kWh stroomopwekking, ruim voldoende voor een groot gezin. Alle systemen zijn integraal gekoppeld en via internet te monitoren en aan te passen in gebruik.

 

Bijvoet verwacht dat hij geen energie meer van een leverancier hoeft te betrekken. “Ik heb nog een oude meter: die gaat letterlijk terugdraaien door onze PV panelen, en de kachel levert een rendement van 94,7%.“

 

Bijvoet – die de website stookgoedkoop.nl en bijvoetenergie.nl beheert – heeft zich de afgelopen zeven jaren gespecialiseerd in het midden- en topsegment van de markt. Hij importeert zijn kachels en de bijbehorende systemen vooral uit Duitsland, Italië en Oostenrijk. “Oostenrijk, waar bijvoorbeeld het merk Ökofen vandaan komt, is echt de top op dit gebied.”

De marktpotentie voor houtpellet-kachels en ook houtsnipper-kachels is groot. Nu maken deze systemen nog maar een klein deel uit van de lokaal opgewekte energie. Bijvoet die jaarlijks enkele grote systemen en tientallen middelgrote kachels plaatst (en nog meer kleine kachels),  ziet de markt met tientallen procenten per jaar groeien. “Binnenkort mogen ook deze kachels meegenomen worden in de EPC-berekening van nieuw te bouwen woningen. Dat betekent dat de nieuwbouwmarkt ook open gaat. De overheid heeft zelfs moeten nadenken hoe ze de kachels meerekenen: die zijn zo zuinig en stoten geen milieubelastende CO2 uit, dat je om de normen te halen ook weer met enkel glas en veel minder isolatie zou kunnen werken. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

 

Speciaal voor deze nieuwbouw komt OkoFEN in de nabije toekomst met een OkoFEN-E ketel, die naast warmte, warm water ook stroom opwekt voor een gemiddeld gezin! Alle energie die een woonhuis nodig heeft, komt dan uit één machine!

 

Volgens Bijvoet zijn Nederlanders nog niet echt gewend om een groter bedrag uit te trekken voor een kachel. “Nederland is een land van miljoenen gaskacheltjes van gemiddeld 1500 euro. Dan geef je – bij een groot systeem - niet snel twintig mille uit voor een systeem dat anders werkt, ook al kun je precies uitrekenen wanneer je het terugverdiend hebt en wanneer je er zelfs op gaat verdienen. Ik zie nu dat wat vroeger de yuppen waren, interesse hebben in deze systemen. Ze willen voor altijd af zijn van een stijgende energienota. Bovendien ziet zo’n kachel er gewoon mooi uit. En onder de kopers natuurlijk ook mensen puur zakelijk denken en handelen naar de uitkomst van hun sommen.”

 

Bijvoet heeft heel bewust gekozen voor het leveren van alleen topmateriaal. “Je moet iets goed kopen en niet iets goedkoop, heb ik thuis altijd geleerd.  Toen ik begon met de zaak was het natuurlijk even balen als klanten kozen voor goedkopere alternatieven. Maar na verloop van tijd kwamen die klanten toch weer bij mij. Ze willen zo min mogelijk onderhoud,  geluid, storingen en zo veel mogelijk veiligheid. Op internet kun je een kachel kopen voor 1500 euro, bij ons beginnen de kleinste kachels ongeveer vanaf het dubbele van die prijs.”

 

Bijvoet werkt samen met het “Duurzaam Bouwloket”, een project dat in Noord-Holland de bouwsector een leidende positie in duurzaam bouwen wil geven. Bijvoet: “Veel gemeenten hebben niet de uitgebreide expertise en kennen niet de laatste ontwikkelingen als het gaat om duurzaam bouwen. Het “Duurzaam Bouwloket” licht voor hen publiek en ondernemers voor. Hoorn, Medemblik en Alkmaar bijvoorbeeld werken al zo.”

 

Bron: wijnoordholland.nl

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente