Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Informatiebericht over waterzijdig inregelen

Geplaatst op Woensdag 17 December 2014 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 59 seconden

"Ruim 75% van de verwarmingsinstallaties in Nederland is niet goed of zelfs zeer slecht ingeregeld"
 

Merendeel verwarmingsinstallaties in Nederland functioneert niet optimaal!
Waterzijdig inregelen, waarschijnlijk heeft u er nog nooit van gehoord. Dat is ook niet vreemd want uit onderzoek van ISSO blijkt dat ruim 75% van de verwarmingsinstallaties in Nederland niet goed of zelfs zeer slecht is ingeregeld!

Waarom gebeurt het bijna niet meer?
Vroeger was waterzijdig inregelen nog essentieel omdat C.V. systemen nog gebruik maakten van circulatie op basis van natuurlijke convectie. Het niet inregelen van een verwarmingssysteem zou dan direct comfort klachten geven. De noodzaak om in te regelen nam echter af toen de circulatiepomp werd geïntroduceerd. In de loop der jaren verdween het toepassen en de kennis bij de nieuwe generatie installateurs om een verwarmingssysteem waterzijdig in te regelen.


Veel installateurs bieden het tevens ook niet meer standaard aan wanneer zij een offerte doen voor een C.V. ketel. Het waterzijdig inregelen kost extra tijd (dus ook geld), waardoor ze dan vaak duurder zijn dan de concurrent die het inregelen niet aanbiedt. Als bewoners hebben wij toch vaak de neiging om bij aanschaf alleen naar de kosten van een C.V. ketel  te kijken en kiezen dan vaak voor de laagste prijs. Ook al hebben we dan uiteindelijk een niet goed ingeregeld systeem. Hierdoor verbruiken we thuis onnodig veel energie, wordt warmte niet goed afgegeven in de woning (of bepaalde ruimten) en is er dus geen optimaal wooncomfort en binnenklimaat.


Wat houdt het precies in?
Waterzijdig inregelen  is een eenmalige handeling waarmee men de maximale doorstroomopeningen van de radiatorkranen op elkaar afstelt. De juiste instelling is afhankelijk van de afstand van de radiator tot de ketel. Hoe verder de radiator, hoe minder druk er zal zijn, en hoe groter de opening zal moeten zijn. Die maximale doorstroomopening stelt men in door het binnenwerk van een radiatorkraan in te stellen (het kan ook door een voetventiel te verdraaien echter heeft dit niet de voorkeur). Gebruikers kunnen de kraan daarna nog steeds open en dicht draaien, maar nooit verder open dan de voor ingestelde maximale doorstroomopeningen. Wel jaarlijks blijven ontluchten! Want lucht blokkeert de doorstroming. Dit waterzijdig inregelen is de belangrijkste maatregel in een cv-optimaliseringstraject, omdat het de voorwaarde schept om een hoofdregeling scherp en goed af te stellen.             

Naast het instellen van de volumestroom  door uw systeem zijn er nog een aantal belangrijke ingrepen nodig om uw systeem optimaal te laten functioneren. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan de circulatiepomp van de C.V. ketel lager in te stellen of de ingestelde aanvoertemperatuur (de temperatuur die de C.V. ketel uit gaat) te verlagen zodat de ketel een lagere temperatuur retour krijgt. Als die temperatuur bijvoorbeeld te hoog (boven de 55 °Celsius) is zal een HR ketel nooit zijn hoog rendement behalen.

Is het voor mij interessant?
Wanneer uw verwarmingssysteem nog niet is ingeregeld is het altijd interessant om te overwegen. Het is een kleine ingreep die relatief gezien een lage investering vraagt en zowel in uw comfort als financieel een voordeel oplevert. De kosten voor cv optimalisatie zijn gemiddeld circa €300,- voor een standaard tussenwoning. De kosten zijn echter per situatie afhankelijk omdat de ene woning bijvoorbeeld vloerverwarming, geen dubbel instelbare radiatorkranen of meer radiatoren kan hebben als de andere woning. De besparing die wordt gerealiseerd middels het waterzijdig inregelen verschilt uiteraard per situatie. De omvang van de installatie, het type warmteafgiftesysteem en uw stookpatroon (gedrag) zijn hierbij belangrijke factoren. Over het algemeen wordt in de praktijk vaak een besparing gehaald van circa 6 á 10% op het jaarlijks gasverbruik. Bij grotere woningen worden soms zelfs uitschieters van 15% gerealiseerd.  

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente