Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Grote toestroom aan deelnemers HilverZonnedaken, meer daken nodig om vraag naar zonnestroom aan te kunnen

Geplaatst op Maandag 10 Juli 2017 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 3 seconden

Steeds meer Hilversummers stappen over op duurzame, lokaal geproduceerde stroom

Hilversum, 5 juli 2017 – Hilversum is om, tientallen huishoudens per week verduurzamen hun energie-inkoop. Veel van deze huishoudens stappen over op groene stroom die wordt opgewekt door zonnepanelen op gemeenschappelijke daken in Hilversum. Van de 2000 panelen, die HilverZon kan leggen op gemeentelijke daken, hebben inmiddels al ongeveer 1500 stuks een eigenaar. 3 daken zijn inmiddels uitverkocht. Op maandagavond 10 juli zijn alle inwoners uit Hilversum Zuid, Zuid-Oost en Centrum welkom op de voorlichtingsavond in de kantine van de GAC.

Aernoud Olde, voorzitter HilverZon: ‘Eind november tekenden we de overeenkomst met de gemeente om zonnepanelen te kunnen leggen op daken van gemeentelijke sporthallen en een wijkcentrum. Op deze vijf daken passen ongeveer 2000 zonnepanelen. Deze liggen dan uit het zicht en in de zon. Huishoudens stappen in door een aantal zonnepanelen op die gemeenschappelijke daken af te nemen. Zo weet een huishouden dat de stroom lokaal wordt opgewekt zonder CO2-uitstoot. En door de huidige belastingconstructie ontvangt dit huishouden jaarlijks een flink bedrag terug op de stroomnota. Dit is op huishoudelijk niveau een slimme investering en op Hilversums niveau een enorme besparing in CO2-uitstoot. Het huishouden draagt dus ook bij aan een schoner milieu.’

Onze daken liggen verspreid over Hilversum: de uitverkochte daken liggen in Oost (Rotor Media), de Meent (wijkcentrum en sporthal De Meent) en Kerkelanden (sporthal). Het dak waar nog aan kan worden deelgenomen is het dak van sporthal Dudok Arena. Olde: ‘Op dit dak kunnen wij ruim 1000 panelen leggen. De interesse is al groot; wij verwachten veel publiek bij onze voorlichtingsavond over de deelname, op maandagavond 10 juli aanstaande. Bij onze vorige voorlichtingsavond, over het dak op sporthal Kerkelanden, waren ruim 110 geïnteresseerden en was de intekening ook in een week helemaal vol. Als je zeker wilt zijn dat je kunt meedoen aan een dak van HilverZon, is het raadzaam je snel aan te melden.’’ Olde besluit: ‘In dit tempo hebben we snel meer daken nodig om zonnepanelen op te kunnen leggen. De gemeente helpt daarbij een handje, en we zijn al in overleg met enkele partijen die grote daken beschikbaar hebben, maar meer daken zijn van harte welkom.

Nog voor de school-vakantie zal de opdracht tot het leggen van de panelen op de sporthal Kerkelanden worden gegeven aan Solar Partners, die de aanbesteding bij HilverZon heeft gewonnen. Op dit dak kunnen 402 panelen liggen. Het aantal zonnepanelen dat een huishouden nodig heeft verschilt sterk, sommigen hebben aan 6 panelen genoeg, anderen nemen er 15 of zelfs 20.

 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente