Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Gemeente Zaanstad wil duurzaam bouwen versnellen

Geplaatst op Woensdag 25 November 2015 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 35 seconden

Vanuit het rijk, provincie en de gemeenten staan energiebesparing en kwaliteitsverbetering in de bestaande bouw hoog op de agenda. Zo ook in Zaanstad, waar ruim de helft van de woningen voor 1975 is gebouwd, maar waar ook veel nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd. Op het gebied van duurzaamheid zijn er twee trends:
 

  • In technisch opzicht zien we veel nieuwe ontwikkelingen. Zonnepanelen die efficiënter worden, bouwmaterialen die beter isoleren en installaties die warmte terug kunnen winnen zijn daar voorbeelden van.
  • De belangstelling bij consumenten wordt steeds groter. Soms vanuit betrokkenheid bij een duurzame toekomst, maar ook omdat duurzaamheid een slimme investering kan zijn om op termijn lage tot geen energiekosten meer te hebben.

De rijksoverheid speelt daarop in. De Nederlandse bouwregelgeving wordt de komende jaren verder aangescherpt. In 2020 is energie neutrale woningbouw de norm. ‘Energieneutraal’ betekent dat er binnen een woning net zo veel energie wordt opgewekt als er in de woning wordt gebruikt. Zaanstad wil niet tot 2020 wachten en jaagt de markt aan om nu al energie neutrale woningen te realiseren.

Inspirerende voorbeelden
In Zaanstad zijn de eerste inspirerende initiatieven al gestart. Zo worden aan de achterkant van treinstation Zaandam nieuwbouwwoningen neergezet die nú al energieneutraal zijn. Ze staan inmiddels bekend als ‘0 op de meter nieuwbouwwoningen’ en de belangstelling voor deze woningen is enorm groot. De woningen zijn wat duurder dan traditionele nieuwbouwwoningen, maar als je optelt hoeveel deze kopers besparen op hun energierekening in de komende 10 jaar, dan zie je als snel dat zij uiteindelijk ‘spekkopers’ zijn.

Duurzaam zelfbouwen 
Ook – of juist – voor zelfbouwers is het van belang om vanaf het begin na te denken over duurzame maatregelen. Alles wat je vanaf het begin aan meeneemt in het ontwerp van je woning, is goedkoper dan wanneer het later wordt geplaatst.. De extra investeringen in duurzaamheid verdienen zich terug in een zeer laag (of zelfs netto geen) energieverbruik, een hoog wooncomfort, hoogwaardige kwaliteit en een gezond binnenklimaat.

Duurzaam Bouwloket staat Duurzame Zelfbouwers bij
Omdat zelfbouwers al veel keuzes moeten maken, is de gemeente bij het zelfbouwproject De Zaanse Eilanden een proefproject gestart om zelfbouwers vroegtijdig te adviseren over duurzame investeringen in hun woning. Het Duurzaam Bouwloket heeft potentiële kopers en toekomstige bewoners van de Zaanse Eilanden tijdens twee presentaties laten zien hoe zij duurzame investeringen kunnen doen en wat dit op kan leveren. Om geïnteresseerde zelfbouwers een eindje op weg te helpen, biedt de gemeente hen een uitgebreid adviesgesprek met het Duurzaam Bouwloket aan. De ervaring leert dat de zelfbouwers na zo’n gesprek goed weten wat ze willen en zich kunnen gaan oriënteren op bouwer(s) en installateur(s) die dit kunnen leveren. Bewoners die een kavel kopen op de Zaanse Eilanden kunnen een eerste energie consult vanuit de gemeente ontvangen, een aantal belangstellenden heeft hier al gebruik van gemaakt Vooralsnog kunnen er in het kader van dit pilotproject vijf adviesgesprekken worden gegeven. Interesse? Neem dan contact op met het Duurzaam Bouwloket door te mailen naar info@duurzaambouwloket.nl. De ervaringen met De Zaanse Eilanden gebruikt de gemeente weer bij andere (zelfbouw)projecten. 

Meer weten over de zelfbouwprojecten in Zaanstad?
Check de website www.zelfdoeninzaanstad.nl 
 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente