Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Gemeente en Heiloo Energie tekenen intentieovereenkomst voor zonnepanelen op gemeentelijke opbouwen

Geplaatst op Vrijdag 1 Juli 2016 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 23 seconden

Dinsdag 28 juni hebben Heiloo Energie en de gemeente een intentieovereenkomst getekend over het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Coöperatie Cohesie, een initiatiefgroep van Heiloo Energie, plaatst en exploiteert de zonnepanelen. Momenteel worden Sporthal het Vennewater en de gemeentelijke gymzalen onderzocht op geschiktheid voor plaatsing van panelen. Heiloo Energie en de gemeente willen nog dit jaar een plaatsing realiseren.


Cohesie
In april heeft het college het besluit over de intentieovereenkomst genomen. De energie coöperatie Cohesie is opgericht met het doel om zonnepanelen te plaatsen voor inwoners die niet met een woning kunnen deelnemen omdat de woning bijvoorbeeld onvoldoende geschikte dakruimte heeft. Deze inwoners kunnen lid worden van de coöperatie.

Het rijk en energieleveranciers maken deelname mogelijk via de zogenaamde ‘postcoderoos-regeling’. Cohesie, werkt samen met de landelijke energie coöperatie Zon op Nederland. De panelen worden geplaatst door omwonenden binnen de zogenaamde ‘postcoderoos’, waarbij inwoners uit Heiloo voorrang hebben. Deze participanten worden daartoe lid van de coöperatie. De postcoderoos regeling houdt in dat leden van coöperaties en Verenigingen van Eigenaren in aanmerking komen voor een belastingkorting.

De opgave voor het verlagen van het energiegebruik (20% in 2020 t.o.v. 2008) en het verhogen van het aandeel duurzaam opgewekte energie (tot 20% in 2020) is enorm. De gemeente is daarin voor het grootste deel afhankelijk van anderen, voornamelijk van inwoners en ondernemers. Wat de gemeente wel kan doen is het faciliteren van initiatieven uit de samenleving om de genoemde doelen te helpen realiseren. 

Wethouder Rob Opdam: “We zien dat overal in de samenleving duurzame ontwikkelingen en initiatieven ontstaan. In Heiloo trekken inwoners, bedrijfsleven en gemeente daarbij steeds meer samen op. De rol van de gemeente is daarbij vooral stimulerend en faciliterend.

We ondersteunen bedrijven om tot een circulaire bedrijfsvoering te komen en richten zelf onze bedrijfsvoering duurzaam in. We doen dit met elkaar. De gemeente stimuleert, reguleert en faciliteert. Iedereen draagt een steentje bij en zo zijn we samen op weg naar een duurzaam Heiloo”. 

Het concretiseren van de intentie geeft ruimte voor maatoplossingen. Maar één aspect wordt in de intentieovereenkomst wel vastgelegd: een overeenkomst voor een bepaald gebouw loopt in eerste termijn over een periode van 15 jaar. Dat is begrijpelijk vanuit de coöperatie omdat de installatie de tijd moet krijgen om te renderen. Als de gemeente in die periode besluit om het pand te verkopen of te slopen, dan is zij verplicht om te helpen een vervangende locatie te vinden en de verhuiskosten te betalen. 

Samen op weg naar een duurzaam Heiloo
Geïnteresseerden kunnen voor inschrijving en meer informatie terecht op de website van Heiloo Energie. Op 4 april heeft de gemeenteraad het duurzaamheidsbeleid voor 2016-2020 vastgesteld. Heiloo wil met haar duurzaamheidsbeleid sturen in de richting van een circulaire (kringloop) samenleving. Een gemeenschap waar mensen in goede samenwerking met elkaar voor hun (toekomstige) leefomgeving zorgen. Daarom stimuleert Heiloo haar inwoners om duurzaam te wonen en leven.

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente