Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Energiezuiniger maken gemeentelijk of rijksmonument

Geplaatst op Donderdag 20 Augustus 2015 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 54 seconden

Bezit u een woning die als gemeentelijk- of rijksmonument staat geregistreerd? Dan heeft u voor het restaureren, herstellen, verbouwen, slopen, verstoren of anderszins wijzigen van het monument een omgevingsvergunning nodig.


Door de aanwijzing als gemeentelijk- of rijksmonument is het gehele pand of bouwwerk inclusief het interieur beschermd. In de monumentenbeschrijving staan de te beschermen monumentale waarden. Tijdens de vergunningprocedure wordt beoordeeld in hoeverre de voorgenomen wijzigingen van invloed zijn op de monumentale waarden van het monument.


De publicatie '10 uitgangspunten voor het omgaan met monumenten' geldt als algemeen kader voor de beoordeling van wijzigingen aan monumenten. Het is ook een richtlijn voor u als eigenaar wanneer u van plan bent om uw monument te restaureren of te verbouwen.


Per 1 januari 2012 is er geen vergunning meer nodig voor:

  • Onderhoud aan een monument. Dit geldt voor kleinschalige onderhoudswerkzaamheden waar de materiaalsoort, kleur, vorm, detaillering en profilering niet wijzigt.
  • Voor wijzigingen aan onderdelen zonder monumentale waarden waarbij geen hak- en breekwerk in het casco nodig is. Raadpleeg voor de monumentale waarde de monumentenbeschrijving of neem contact op met de gemeente.
  • Bouwactiviteiten bij het monument zoals tuinmeubels, schuttingen, keermuren.


Vergunningprocedure

De omgevingsvergunningprocedure voor gemeentelijke monumenten duurt 8 weken. Door de gemeente wordt aan de monumentenadviescommissie om advies gevraagd. Burgemeester en wethouders beslissen met in inachtneming van dit advies op de aanvraag omgevingsvergunning.

De omgevingsvergunningprocedure voor rijksmonumenten duurt voor kleine wijzigingen 8 weken en voor ingrijpende wijzigingen 6 maanden.

De monumentenadviescommissie wordt bij kleine wijzigingen om advies gevraagd. Wanneer sprake is van een ingrijpende wijziging (reconstructie, een nieuwe functie of (gedeeltelijke) sloop) bij rijksmonumenten dan wordt door de gemeente zowel aan de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) als aan de monumentenadviescommissie advies gevraagd. Burgemeester en wethouders beslissen met inachtneming van dit advies/deze adviezen op de aanvraag omgevingsvergunning.


Préadvies

Het is mogelijk om de RCE en/of de monumentenadviescommissie vooraf om een préadvies te vragen over uw bouwplan. Voordeel hiervan is dat de procedure voor de omgevingsvergunning nog niet is gestart. U kunt uw plan nog aanpassen conform het préadvies/de préadviezen. Neem hiervoor contact op met de klantbegeleiders van de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving.


Beleid & Wetgeving

Dit product is gebaseerd op landelijke wetgeving en /of plaatselijk beleid

Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo)
Regeling omgevingsrecht (Mor)
Besluit omgevingsrecht (Bor)
Monumentenwet 1988
Monumentenverordening Purmerend 2010 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente