App met Zepp op nummer: 06 45 45 11 88
 

Helpdesk

Klik hier voor gratis en onafhankelijk advies

Energiezuinig en comfortabel wonen in een monumentaal pand

3-8-2017

Een duurzame woning zonder aardgas. We ontkomen er niet aan. Na 2050 wil de overheid alle woningen in Nederland van het aardgas af. Dit is al een behoorlijk lastige en kostbare opgave waarvan wij als woningeigenaren uiteindelijk zelf een groot deel zelfstandig moeten realiseren. Maar wat als u in een monument, beschermd stads- of dorpsgezicht woont? Is wonen zonder aardgasaansluiting dan onhaalbaar? 

Stapsgewijs verduurzamen

Energiebesparende- en soms zelfs energieopwekkende maatregelen voor historische panden zijn goed mogelijk. Echter, het is altijd maatwerk en een uitdaging om de juiste technische oplossingen te vinden die passen bij uw eigen wensen en daarnaast de uitstraling van het pand en de kwaliteit daarvan niet negatief beïnvloeden. Om uw woning voor te bereiden op de toekomst is het verstandig om bij iedere ingreep die u aan uw woning wilt treffen goed nadenkt of deze eventuele maatregelen in de toekomst niet tegenstaat. 
 

U kunt altijd even sparren met een onafhankelijke expert van het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket, dan bent u er zeker van dat u de juiste maatregelen in huis toepast. Zo heeft Duurzame Doener Niels zijn woning al vergaand verduurzaamd met hoogwaardige isolatie en een warmtepomp in nauw overleg met het duurzaamheidsloket. ‘’Nog niet helemaal los van het aardgas maar dat komt er in de toekomst zeker aan!’’.
Lees meer over de duurzame verbouwen van Duurzame Doener Niels.

Regels en vergunningen
Voor wijzigingen aan een monument is in de meeste gevallen een omgevingsvergunning nodig, zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. Dat geldt ook voor isolerende of energie-opwekkende ingrepen, vooral als de veranderingen onomkeerbaar zijn of zichtbaar vanaf de openbare weg. De situatie kan per pand verschillen, daarom wordt het aangeraden contact op te nemen voordat u aan de slag gaat. Dan weet u precies wat de regels zijn en of u vergunning moet aanvragen.

Gemeentelijk Duurzaam Bouwloket
Heeft u behoefte aan gratis informatie en onafhankelijk advies over het verduurzamen van uw (monumentale) woning. Ga naar de website www.duurzaambouwloket.nl, hier vindt u praktische informatie over energiebesparende maatregelen, subsidie- en financieringsmogeijkheden en betrouwbare uitvoerende bedrijven. Voor vragen kunt u terecht bij een onafhankelijk adviseur.
Stel hier uw vraag.

Realisatie door MindProductions.nl