Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Energiecooperatie levert schone energie en geld op en is oplossing voor inwoners zonder geschikt dak

Geplaatst op Donderdag 19 Juni 2014 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 15 seconden

In West-Friesland start een aantal initiatieven voor het oprichten van een energiecoöperatie. Niet alleen is dit financieel voordelig en scheelt het energie, het is ook een oplossing voor huizenbezitters die geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen of bijvoorbeeld bewoners van een appartement. Binnenkort zijn er informatiebijeenkomsten.

 

Een van de geïnteresseerden in een energiecoöperatie is André Fit. “Zonnepanelen kunnen niet op mijn woning omdat het dak onvoldoende gesitueerd is ten opzichte van de zon. En spaargeld levert op de bank niets op; dus investeer ik liever in een energiecoöperatie voor en door inwoners.`

 

De gemeente Medemblik ondersteunt vanuit het programma Duurzaam Medemblik het initiatief voor de oprichting van een energiecoöperatie voor en door inwoners met als doel het realiseren van meer duurzame energieopwekking via zonnepanelen. De kracht is dat er een win situatie is voor inwoners (aandeel met rendement zonne-energie), de gemeente (meer opwekking duurzame energie binnen gemeentelijke grenzen) en een ondernemer (verhuur dak).

 

Energiecoöperatie in het kort

Bij een energiecoöperatie voor en door inwoners wordt de opgewekte energie verrekend met het eigen verbruik. Ook ontvangen deelnemers hun betaalde energiebelasting terug.  Deelnemen is rendabel: er geldt een terugverdientijd van minder dan tien jaar (afhankelijk van het aantal deelnemers). Investeren is mogelijk vanaf 1.500 euro.

De Belastingdienst stelt als belangrijke voorwaardevoor deelname dat de postcode van de plaats waar de zonnepanelen zijn opgesteld, in hetzelfde of naastgelegen postcodegebied ligt: de zogeheten postcoderoos. Dat betekent dat inwoners heel goed moeten kijken voor welke energiecoöperatie zij in aanmerking komen.

Zonne-energie is groene energie; met zonne-energie spaar je het milieu. Bovendien is de zon gratis. En door gebruik te maken van zonnestroom, is er minder fossiele brandstof nodig.

 

Op dit moment zijn er in West-Friesland drie coöperatie-initiatieven (voor zover bekend):

Vanuit Andijk start er een energiecoöperatie voor inwoners van Andijk, Wervershoof en voor een deel van Stede Broec en Enkhuizen. Welke postcodes dat precies zijn, staat in een overzicht op www.medemblik.nl/duurzaammedemblik. De zonnepanelen komen op het dak van Interpack Westfriesland BV. Op dinsdag 24 juni is er een informatieavond in dorphuis Centrum, Sportlaan 1 in Andijk (inloop 19.00 uur, aanvang 19.30 uur). Meld u aan door een mail te sturen aan miranda.laan@medemblik.nlonder vermelding ‘Bijeenkomst energiecoöperatie 24 juni’, het aantal personen dat komt en uw naam en huisadres.

 

Enkhuizen en Stede Broec

Ook zijn er twee initiatieven voor de Westfriese gemeenten Enkhuizen en Stede Broec. Er komen zonnepanelen op de daken van de brandweerkazernes in deze twee gemeenten. Er is een informatieavond op 3 juli in het gemeentehuis van Stede Broec aan de Middend, aanvang 20.00 uur, inloop 19.30 uur. Meld u aan door een mail te sturen aan een van de initiatiefnemers, Ad Verhage, via e-mail: verhage.ad@gmail.com.

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente