Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Duurzaam wonen ervaren tijdens een thematour in Surhuizen

Geplaatst op Dinsdag 25 April 2017 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 3 seconden

Voor iedereen die op zoek is naar specifieke kennis over energiebesparende maatregelen worden er thematours georganiseerd door de Nationale Duurzame Huizen Route in samenwerking met provincie Fryslân. Op zaterdag 6 mei is de thematour ‘Gasloos wonen’ in Surhuizum. Jan en Alie Rodenhuis stellen hun woning open en laten tijdens een rondleiding hoe je gasloos kunt wonen. Er is plek voor 10 geïnteresseerden om met de tour mee te gaan en meer te leren over isoleren, verwarmen met een warmtepomp en geheel gasloos wonen.

Jan en Alie Rodenhuis uit Surhuizum wonen in een deel van een boerderij. “In het oorspronkelijke voorhuis wonen onze dochter, schoonzoon en twee kleinkinderen. In de deel hebben wij een nieuwe woning gebouwd: maximaal geïsoleerd en we hebben geen gasaansluiting. We gebruiken energie uit de bodem dankzij een warmtepomp. Op het dak liggen 22 zonnepanelen die energie opwekken. De woning is bijna Nul-op-de-Meter!” Tijdens de thematour deelt de familie Rodenhuis hun ervaringen met gasloos wonen. De thematour ‘Gasloos’ vindt plaats op zaterdag 6 mei om 10.00 uur in Surhuizum. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op www.duurzamehuizenroute.nl.

Thematours in Nederland
Bezoekers zijn enthousiast over hoe ze op weg worden geholpen, zo blijkt ook uit een reactie over eerdere thematours: “We werden warm ontvangen door de familie en zij namen uitgebreid de tijd voor ons. Het was heel informatief en ik had het niet graag willen missen.” Tijdens de thematours krijgen de deelnemers een goed beeld van de mogelijkheden. Het is een uitgelezen kans om in de praktijk te ervaren hoe bijvoorbeeld een energieneutraal huis woont of hoeveel geluid een warmtepomp daadwerkelijk maakt.

Thema aandragen
De thema’s van de excursies zijn uiteenlopend van warmtepomp tot isoleren en van gasloos wonen tot het bouwen met natuurlijke materialen. Het actuele aanbod van thematours is te vinden op www.duurzamehuizenroute.nl/thematours. Bezoekers kunnen zich via de website inschrijven maar ook zelf een thema aandragen. Huiseigenaren die het leuk vinden om mee te doen, kunnen hun huis aanmelden.

Volgende editie Nationale Duurzame Huizen Route
De thematours zijn bedoeld voor mensen die op zoek zijn naar verdieping van hun kennis. Daarnaast kunnen huiseigenaren zich laagdrempelig oriënteren op duurzaam bouwen en wonen tijdens de 5e editie van Duurzame Huizen Route op zaterdag 4 en 11 november 2017. Enkele honderden huiseigenaren openen hun deuren voor iedereen die zelf ook de slag wil gaan met duurzaam wonen. Het delen van kennis en ervaringen gaat 365 dagen per jaar door via de digitale huizenroute. Belangstellenden kunnen online vragen stellen aan huiseigenaren. 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente