Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

3 tips bij overstappen van energieleverancier

Geplaatst op Donderdag 8 December 2016 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 13 seconden

Bent u energieleveranciers aan het vergelijken en denkt u er over na om over te stappen?
HIER klimaatbureau geeft u drie tips, zodat u goed bent voorbereid.


1. Vergelijk energiecontracten niet op basis van maandbedragen
De maandbedragen die je een energieleverancier betaalt, zijn afhankelijk van het verwachte jaarverbruik. Kort gezegd vermenigvuldigen leveranciers je verbruik met de leveringstarieven (de prijs per kilowattuur stroom of kuub gas) en tellen er een aantal vaste kosten bij op. Een ander verbruik heeft dus invloed op de hoogte van dit bedrag. Als een energieleverancier een lager verbruik inschat, kan het zijn dat deze goedkoper lijkt, terwijl de tarieven eigenlijk hoger zijn.
Kijk dus goed naar de tarieven per kilowattuur, per kuub gas en de vaste leveringskosten (voorheen vastrecht) per maand, om te zien of een contract écht goedkoper is.

2. Let op de einddatum van je huidige contract
Een leverancier heeft gemiddeld zes weken nodig om je overstap te verwerken. Wil je overstappen? Zorg dan dat je minimaal zes weken voor het eind van je contract een nieuw contract kiest of ingaat op een verlengingsaanbod. Anders kom je in een variabel contract terecht en deze tarieven zijn vaak niet het gunstigste.

Maar zorg ook dat je niet veel te vroeg bent. De meeste leveranciers houden tot zes maanden in de toekomst rekening met je huidige contract, maar bij sommige is dat maar drie maanden. Stel dat je nu een aanvraag doet terwijl je contract nog vier maanden loopt, dan kan het zomaar zijn dat je per direct overstapt en je een boete berekend krijgt.

3. Kies een contract wat bij je wensen past
Er zijn contracten voor verschillende looptijden. Heb je geen zin om elk jaar naar je energiecontract te kijken? Zet dan je tarieven vast voor een langere periode. Maar kijk ook naar de duurzaamheid van je contract. Niet elke energiecontract wat groen genoemd wordt is ook echt duurzaam.

Tot slot willen we je benadrukken dat je niet bang hoeft te zijn om over te stappen, want je komt echt niet zomaar zonder stroom of gas te zitten. Controleer ook altijd de bevestigingsbrief of –mail die je van de leverancier krijgt. Hierin worden de tarieven die je hebt aangevraagd bevestigd, staan de voorwaarden nogmaals genoemd en zie je wat de ingangsdatum van je contract is.

Het HIER klimaatbureau is een non-profit organisatie die zich volledig toespitst op het onderwerp klimaatverandering

 

Bent u benieuwd hoe u kunt besparen?

Vraag het gemeentelijk Duurzaam Bouwloket om gratis en onahankelijk advies over energiebesparende maatregelen en het opwekken van eigen energie.
Stel hier uw vraag
 

Subsidie isolatiemaatregelen beschikbaar!
Ga naar de subsidieregeling energiebesparing eigen huis

Kortingsactie isolatiemaatregelen
10% korting op isolatiemaatregelen via de Warm Wonen Weken Duurzaam Bouwloket

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente