Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b. Bezig met laden

Geplaatst op Dinsdag 15 April 2025 - Geschatte leestijd: 4 minuten, 1 second

Lees meer

Wist je dat er in 1 van de 10 huizen in Nederland schimmel ontstaat door slechte ventilatie? Dat wil je natuurlijk voorkomen. In Nederland wordt veel gesproken over het isoleren van huizen. Dit is belangrijk om zo min mogelijk energie te verbruiken en dus geld te besparen. Door isolatie worden naden en kieren afgesloten, waardoor er minder frisse lucht binnenkomt en onbewuste ventilatie verdwijnt. Daarom moet je ook rekening houden met ventileren als je gaat isoleren. Weten waarom ventileren belangrijk is? Wij leggen het je uit.

Waarom ventileren? 

Goed ventileren in je huis is belangrijk voor je gezondheid. De binnenlucht in onze huizen raakt op veel manieren vervuild en is vaak viezer dan de buitenlucht. Dagelijkse activiteiten zoals ademen, douchen, koken en de was doen zorgen voor extra vocht en teveel CO2 in huis. Daarnaast dragen rookgassen van gastoestellen, kaarsen, open haarden, houtkachels en het gebruik van schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers bij aan een slechter binnenklimaat.  

Deze vervuiling kan leiden tot gezondheidsklachten zoals hoofdpijn, benauwdheid, vermoeidheid en irritatie van de keel, neus en ogen. Goed ventileren is daarom essentieel, maar niet altijd vanzelfsprekend.  

Natuurlijke ventilatie 

Natuurlijke ventilatie is het binnenlaten van frisse lucht via roosters, open ramen of kieren, zonder gebruik van een ventilatiesysteem. 70% van de huizen is op deze manier geventileerd. Hoewel dit een manier is om de lucht te verversen zijn er een aantal nadelen. Je verliest veel warmte door de open ramen en omdat je de ramen zelf open en dicht moet doen ventileer je vaak te laat en te lang. Een CO2-meter kan je hierbij helpen, zodat je weet wanneer je moet ventileren

Je kunt al besparen door maar 15 minuten per dag de ramen in je slaapkamer open te zetten. Tijdens het slapen zet je de ramen op een kier. ’s Nachts adem je namelijk CO2 uit, waardoor de lucht minder fris wordt. Als je deze lucht niet ververst kan dit zorgen voor hoofdpijn en een onrustige slaap. Ook komt er vocht in de lucht door zweten en ademen. Je doet dit voor en na het slapengaan in plaats van de ramen de hele dag open te zetten.

Mechanische- en balansventilatie 

Er zijn ook huizen in Nederland met mechanische ventilatie. Mechanische ventilatie is een systeem dat vervuilde lucht automatisch afvoert en frisse lucht aanvoert, zodat de luchtkwaliteit in huis goed blijft. Veel mechanische ventilatiesystemen hebben daarnaast sensoren die automatisch de CO2-waarde meten en de ventilatie aanpassen. In veel huizen is de CO2-concentratie binnen hoger dan buiten. Dit komt meestal door te weinig ventilatie. 

Daarnaast heb je ook balansventilatie. Balansventilatie zorgt ervoor dat er evenveel frisse lucht binnenkomt als vervuilde lucht wordt afgevoerd. Hierbij wordt de warmte teruggewonnen uit de vuile lucht die naar buiten gaat. Dit zorgt voor minder warmteverlies. In de zomer kunnen dit soort systemen ook zorgen voor minder hittestress in het huis door in de nacht koelere lucht de woning in te blazen en overdag het proces van warmteterugwinning om te draaien. Sinds 2021 zijn de regels strenger geworden, waardoor dit type ventilatie nu in veel nieuwbouwhuizen wordt toegepast. Er zijn twee soorten balansventilatie: centraal en decentraal. Bij centrale balansventilatie wordt één ventilatiesysteem met luchtkanalen dat de lucht in het hele huis aan- en afvoert. Bij decentrale balansventilatie zijn er losse ventilatie-units per kamer of ruimte. Het ene systeem is dus centraal geregeld, het andere werkt per ruimte apart. 

Hoe zorg je zelf voor een goede ventilatie?  

Het is dus belangrijk om zelf bewust te ventileren, naast de mechanische- of balansventilatie in je huis, of als je helemaal geen ventilatiesysteem hebt. Hieronder heb je een paar tips om rekening mee te houden, zodat jij een goed binnenklimaat in huis hebt: 

  • Ventileer extra als je kookt, doucht of klust. Zet dan een raam open of zet het ventilatiesysteem op de hoogste stand.  
  • Rook niet in huis. 
  • Voorkom te veel vocht in huis. Droog de was buiten, kook met een deksel op de pan, droog de vloer na het dweilen en gebruik een wisser na het douchen. 
  • Zorg voor veilige verwarming. Laat een schoorsteen regelmatig vegen en zorg voor voldoende frisse lucht bij het stoken. 
  • Heb je mechanische ventilatie of balansventilatie? Laat dit elke twee jaar controleren en maak de roosters en ventilatiekanalen regelmatig schoon
  • Ga je kozijnen of ramen vervangen? Denk er dan over na om ventilatieroosters te laten plaatsen. Tenzij je balansventilatie hebt

Heb ik een gezond binnenklimaat? 

CO2 en luchtvochtigheid laten zien hoe gezond de lucht in huis is. Met een CO2-meter kun je meten of de luchtkwaliteit goed is en of je genoeg ventileert. Je kunt zo’n meter kopen bij webshops of soms lenen bij een energiecoöperatie. Neem hiervoor contact op met een coöperatie in jouw buurt. 

Meer informatie

Wil je meer weten wat je kan doen om je huis goed geventileerd te hebben? Bekijk dan wat onze experts te zeggen hebben over ventileren.

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente