Monumenten gaan al jaren mee en hebben historisch gezien een geheel eigen uitstraling en waarde. In die zin zijn het duurzame gebouwen en behoud van de cultuurhistorische waarde van deze gebouwen is erg belangrijk. Maar hoe verlaag je het energiegebruik van een monument zonder het monumentale karakter geweld aan te doen?
Maak gebruik van de Groene menukaart!
Groene menukaart
De Groene Menukaart toont je ruim zeventig maatregelen die kunnen worden toegepast in monumenten en beschermd stadsgezichten. Ook biedt De Groene Menukaart een gratis online zelfscan aan. Deze zelfscan geeft een compleet overzicht van de duurzame mogelijkheden voor jouw situatie. Ook kun je bij De Groene Menukaart een stappenplan voor de uitvoering van de maatregelen en een overzicht met subsidie en andere financieringsmogelijkheden vinden.
Bekijk hier De Groene menukaart
Deze eigenaren van een monumentaal pand gingen je voor!
Benieuwd naar ervaringen van anderen die ook hun monument verduurzaamden?
Lees hier een aantal ervaringsverhalen!
We helpen je verder!
Vanuit het Duurzaam Bouwloket kunnen wij je vrijblijvend op weg helpen met gratis advies en informatie omtrent het treffen van duurzaamheidsmaatregelen of doorverwijzing naar gespecialiseerde adviseurs en/of gecertificeerde uitvoerende bedrijven. Wij adviseren je om altijd met de monumentenafdeling in jouw gemeente contact op te nemen om te bespreken welke vergunningen er nodig zijn. Het is verstandig om dit zo vroeg mogelijk in het proces te doen. Daarmee voorkom je verrassingen achteraf.
Belangrijke aandachtspunten
In je monument kun je veelal al met kleine stappen mooie besparingen realiseren. Denk onder andere aan het toepassen van speciale radiatorfolies, leidingisolatie, waterbesparende voorzieningen in douche en toiletten, LED verlichting en het waterzijdig inregelen van de verwarmingsinstallatie. Maar ook aan ingrepen om de woning voor te bereiden op een aardgasloze woning als koken op inductie en voldoende groepen in de meterkastruimte.
Zorg ervoor dat je je woning goed isoleert en begin qua prioriteit bij de vertrekken in de woning die je het meest verwarmd. Een belangrijk aandachtspunt is de toepassing van het type isolatiemateriaal en de juiste dikte. Het zou namelijk fantastisch zijn als je de isolatiewaarde op een dusdanig niveau brengt dat je monument in de toekomst geschikt is om te verwarmen met een constante en lage temperatuur verwarming. Het heeft tevens de voorkeur om te werken met dampopen materialen en/of reflecterende isolatiematerialen.
In historische gebouwen verloopt de ventilatie bijna altijd op natuurlijke wijze. Dit gebeurt door allerlei naden en kieren in de gevel, natuurlijke trek in schoorstenen of soms ook roosters in de gevel. Op het moment dat de woning goed en beter geïsoleerd wordt is het belangrijk aandacht te geven aan ventilatie zodat de luchtkwaliteit (luchtvochtigheid en Co2 gehalte) en temperatuur en vochtigheid van de constructie op een gezond niveau blijven voor u en uw monument.
Bij een monument, beschermd stads- of dorpsgezicht, is toepassing van zonne-energie niet altijd toegestaan. Daarom is het ook belangrijk om creatief te kijken naar de mogelijkheden en de panelen zoveel mogelijk uit het zicht te plaatsen en te integreren qua grootte, vorm en kleur. Om monumenten of beschermde panden esthetisch zoveel mogelijk te ontzien, adviseren wij ook te kijken naar de mogelijkheden op het erf, platte daken en/of bijgebouwen als schuurtjes in plaats van het hoofdgebouw zelf.
Op je eigen monument of beschermde pand loop je veelal tegen de beperking aan dat je niet al je eigen energie op je eigen dak kunt opwekken. Je bent altijd omgevingsvergunning plichtig bij het toepassen van zonnepanelen op een monument. Vanuit het loket helpen wij je graag verder om te kijken of er mogelijkheden zijn om te participeren in een zon of wind energie project bij jou in de omgeving zodat je toch in je eigen energiebehoefte kunt voorzien.
Veelal de laatste stap in het verduurzamen van je monument is de mogelijkheden bekijken voor een alternatieve en duurzame manier om je verwarming en warm water op te wekken in de woning. Het kan hier gaan om warmtepompen, houtpelletketels, infraroodverwarming en/of andere vormen van energie. Vaak dien je voorbereidende maatregelen te treffen in de woning op het gebied van isolatie, ventilatie en afgiftesysteem voor verwarming.
|