App met Zepp op nummer: 06 45 45 11 88
 

Helpdesk

Klik hier voor gratis en onafhankelijk advies
Home Maatregelen in kaart Het isoleren van de zoldervloer

Het isoleren van de zoldervloer

Veel woningeigenaren die hun zolder zelden tot niet gebruiken kiezen er tegenwoordig voor om hun zoldervloer te isoleren. Het isoleren van de zoldervloer is een relatief makkelijke ingreep waarmee u veel warmteverlies kunt voorkomen.  Naast het voorkomen van warmteverlies krijgt u doormiddel van het isoleren van uw zoldervloer ook een beter comfort in uw woning. Zowel voor een houten zoldervloer als voor een betonnen zolder vloer zijn er voldoende mogelijkheden om te isoleren.

De mogelijkheden

Algemeen

Veel woningeigenaren die hun zolder zelden tot niet gebruiken, kiezen er tegenwoordig voor om hun zoldervloer te isoleren. Het isoleren van de zoldervloer is een relatief makkelijke ingreep waarmee u veel warmteverlies kunt voorkomen.  Naast het voorkomen van warmteverlies krijgt u door middel van het isoleren van uw zoldervloer ook een beter comfort in uw woning. Zowel voor een houten zoldervloer als voor een betonnen zoldervloer zijn er voldoende mogelijkheden om te isoleren.

Omschrijving werkzaamheden

zoldervloerisoleren

Het isoleren van de zoldervloer is een ideale klus voor de handige doe-het-zelfer. U kunt het uiteraard ook laten uitvoeren door een klusser. Er zijn geen speciale isolatiebedrijven die de onderkant van de vloer isoleren. 

Proces voor uitvoering
Indien u er voor kiest om uw zoldervloer zelf te isoleren is het belangrijk om van te voren in te schatten waar u de zolder voor gaat gebruiken. Wordt het in de toekomst namelijk een verblijfsruimte, een opslagplaats of enkel een ruimte om de warmte binnen te houden? Als de zolder in de toekomst als verblijfsruimte wordt gebruikt, kunt u het best de zoldervloer beloopbaar isoleren. Als u de zoldervloer wilt isoleren, enkel om warmteverlies tegen te gaan, kunt u het best 'niet beloopbaar' isoleren. Afhankelijk van het feit of u er voor kiest om beloopbaar of niet beloopbaar te isoleren dient u (of de klusser) het juiste materiaal aan te schaffen:

Materiaal dat u dient aan te schaffen als u beloopbaar gaat isoleren:

 • Een dampremmende folie;
 • Isolatiemateriaal (glaswoldeks, eps-platen, XPS platen, steenwol, PUR platen);
 • Houten balken van circa 12 - 15 centimeter hoog;
 • Schroeven en hoekijzers (voor het vastzetten van de houten balken);
 • Houten platen voor nieuwe vloer;
 • Een aluminium tape (of plastic plakband);
 • Eventueel siliconen.

Materiaal dat u dient aan te schaffen als u niet beloopbaar gaat isoleren:

 • Dampremmende folie;
 • Isolatierollen (bijvoorbeeld van glaswol of steenwol).

Proces tijdens uitvoering
Voor het proces tijdens uitvoering bij het beloop en niet beloopbaar isoleren van uw zoldervloer verwijzen wij u naar het onderdeel 'De mogelijkheden'.

De mogelijkheden

Beloopbaar isoleren
Bij het beloopbaar isoleren van uw zoldervloer is het verstandig om eerst een dampremmende folie aan te brengen. Vervolgens plaatst u een aantal balken met een hoogte van 10 á 15 centimeter. De balken liggen 60 centimeter van elkaar vandaan. Nadat u de balken heeft geplaatst, plaatst u de isolatie tussen de balken. Tot slot monteert u de nieuwe vloer op de nieuwe balklaag. Het resultaat is een beloopbare vloer. Een nadeel is echter wel dat uw vloer hierdoor wordt verhoogd (zie onderstaande afbeelding voor een schematische weergave).

 

 

 

 

Onbeloopbaar isoleren
Het onbeloopbaar isoleren van uw zoldervloer wordt over het algemeen toegepast als u weinig tot geen gebruik maakt van u zoldervloer. Bij het isoleren middels de onbeloopbare methode brengt u eerst een dampdichte folie aan. Op deze dampdichte folie legt u vervolgens los de isolatieplaten of de isolatiedekens neer. Een nadeel van deze methode is echter wel dat u niet over het isolatiemateriaal kunt lopen. Als u dit wel doet zal het isolatiemateriaal kapot gaan.

Randvoorwaarden uitvoering

Isoleren middels de beloopbare methode:

 • De zoldervloer dient zowel bij een houten als bij een betonnen zoldervloer schoon en puinvrij te zijn;
 • Zorg er voor dat de zoldervloer voor uitvoering 'leeg' is, indien er materiaal op de zoldervloer aanwezig is dient deze verwijderd te worden.

Isoleren middels de onbeloopbare methode:

 • De zoldervloer bij zowel een houten als bij een betonnen zoldervloer schoon te zijn;
 • Zorg er voor dat de zoldervloer voor uitvoering 'leeg' is, indien er materieel op de zoldervloer aanwezig is dient deze verwijderd te worden.
Aandachtspunten

Aandachtspunten voor uitvoering

 • Bedenk van te voren goed waar u de zoldervloer voor gaat gebruiken. Als u de zoldervloer nergens voor gebruikt is het onbeloopbaar isoleren een makkelijke optie;
 • Het is verstandig om voor aanvang  kleine naden en kieren op de zoldervloer te dichten met PUR - schuim;
 • Zorg er voor dat de zoldervloer schoon is en dat er geen materieel aanwezig is;

Aandachtspunten tijdens uitvoering

 • Indien de isolatieplaten of de isolatiedekens nog niet voorzien zijn van een dampscherm is het verstandig om onder de isolatie dampremmende folies te plaatsen;
 • Niet de folie in horizontale richting;
 • Als u gebruikt maakt van steenwol is het belangrijk dat u handschoenen gebruikt. Glas- en steenwol kunnen mogelijk irritatie veroorzaken bij de huid.

Aandachtspunten na uitvoering

 • Controleer na de uitvoering of elke ruimte (zowel de zolder als de ruimtes onder de zolder) genoeg mogelijkheden hebben  voor ventilatie van de woning. Ventilatie zorgt namelijk voor een gezond en aangenaam klimaat in de woning;
Tijdsduur ingreep

Veel mensen denken dat het isoleren van hun zoldervloer erg veel werk, tijd en overlast met zich meebrengt. Het tegendeel is hier echter van waar. Binnen een dag kunt u de zoldervloer isoleren en vervolgens genieten van het extra comfort in uw woning. 

Ervaring/besparing in de praktijk

Momenteel zijn er geen interviews met betrekking tot het isoleren van de zoldervloer. Houdt de website regelmatig in de gaten voor nieuwe interviews.

Subsidies

Met de energiesubsidiewijzer kunt u controleren of er momenteel subsidie wordt gegeven op het isoleren van de zoldervloer. Klik op onderstaande afbeelding om te zien of u in aanmerking komt voor subsidie.

Vergunningen

Voor het isoleren van uw zoldervloer is geen vergunning vereist.

Tips of aanvulling? Klik hier

Zoek een gecertificeerde Duurzaam Bouwloket partner

Vul uw postcode in en wij zoeken voor u een geschikt bedrijf:

Postcode Huisnummer
Realisatie door MindProductions.nl