Een thuisaccu wordt gebruikt om stroom in op te slaan, om dit later te kunnen gebruiken. Het opslaan gebeurt veelal met stroom van zonnepanelen. Een thuisaccu wordt meestal aan de muur gehangen in de kelder of de bijkeuken en heeft ongeveer het formaat van een flinke cv ketel. Een thuisaccu kan op twee manieren ingezet worden, voor het opvangen van stroomuitval en/of voor het bewaren van overdag opgewekte zonnestroom voor als het ’s avonds donker is.
Gelukkig is het stroomnetwerk in Nederland vrij stabiel, dus is er weinig noodzaak om de thuisaccu te gebruiken als back-up accu. Mede hierdoor is de tweede genoemde mogelijkheid de meest gebruikte mogelijkheid.
Als je zonnepanelen op je woning hebt, zal je over het algemeen overdag als de zon schijnt meer stroom opwekken dan je op dat moment direct verbruikt. Dit ‘overschot’ kun je door de salderingsregeling nu nog terugsturen naar je stroomleverancier en daar krijg je een vergoeding voor.
Als je dat niet wilt of de salderingsregels worden anders, dan kun je de overdag opgewekte stroom opslaan in een thuisaccu en ‘s avonds, als de zon niet meer schijnt, zelf gebruiken. Je hoeft dan minder stroom van je leverancier te kopen.
Voordelen van een thuisaccu:
- Eigen zonne-energie opslaan om later te gebruiken;
- Kan gebruikt worden als noodstroom voorziening;
- Je wordt gedeeltelijk zelfvoorzienend en dus minder afhankelijk van het stroomnet;
- Je belast het energienet minder.
Nadeel:
- Een thuisaccu neemt aardig wat ruimte in beslag;
- Op dit moment is een thuisaccu financieel nog niet rendabel vanwege de huidige salderingsregeling.
Meer informatie over de aandachtspunten van thuisaccu’s is hieronder te vinden in de vorm van een aantal veel gestelde vragen!