Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Elektrisch verwarmen met
Infraroodverwarming

Nu duidelijk is geworden dat we in Nederland op termijn van het aardgas af zullen gaan, zijn we op zoek naar alternatieve manieren om onze woningen te verwarmen. Infraroodverwarming is één van de oplossingen om hier aan bij te dragen. Lees op deze pagina meer over infraroodverwarming.

Factsheet infraroodverwarming

Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. In onze privacyverklaring kun je bekijken wat wij met jouw gegevens doen. Meer weten over infraroodverwarming? Vraag de factsheet aan!
Adviseur Duurzaam Bouwloket
"Op het moment dat de woning van goede isolatie (en ventilatie) is voorzien, komt infraroodverwarming in beeld als een efficiënte optie. Infraroodverwarming kan voornamelijk dienen als aanvullende warmtebron. Bijvoorbeeld, door een infraroodpaneel bij een specifieke werkplek op zolder te plaatsen, kan voorkomen worden dat de gehele woning verwarmd moet worden om die specifieke ruimte te verwarmen. Hierdoor kan energiebesparing worden gerealiseerd." Bas - Adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Infraroodpanelen kunnen een bijdrage leveren aan het verwarmen van een woning, maar het plaatsen van infraroodpanelen is niet direct de eerste stap die genomen zou moeten worden. Het is vooral belangrijk om de energievraag in de woning eerst zoveel mogelijk te beperken. Zorg voor goede isolatiewaarden (bij de vloer, het dak en de gevel), goede onderlinge aansluitingen van de bouwdelen en voorkom energieverlies door naden en kieren. Indien het mogelijk is om hier nog verbeteringen in aan te brengen, dan is het advies om eerst hier mee aan de gang te gaan.

Op het moment dat de woning van goede isolatie (en ventilatie) is voorzien, wordt infraroodverwarming als hoofdverwarming pas interessant. Infraroodverwarming kan echter ook gebruikt worden als bijverwarming. Door een infraroodpaneel bij een werkplek op zolder te plaatsen, kan worden voorkomen dat de hele woning verwarmd moet worden om op die plek warmte te krijgen. Hierdoor kan een hoop energie bespaard worden.

"Wacht niet op de rest van Nederland en ga aan de slag"

Danny Cornelissen is een duurzame doener die zijn ‘drive-in woning’ puur uit ideologisch oogpunt duurzaam heeft gerenoveerd. In zijn zoektocht naar informatie heeft hij niet alleen gekeken naar de gebaande wegen in Nederland, maar hij heeft ook gekeken hoe het verduurzamen van de woning aangepakt wordt in andere landen zoals Duitsland en Oostenrijk. Hij wilde zijn woning voorzien van duurzame energie en zijn doel was om zo weinig mogelijk gebruik te maken van gas. In de keuken heeft hij daarom de gasleiding weggehaald en de woning wordt (zoveel mogelijk) verwarmt door duurzame energie.

Veel gestelde vragen


Een IR-paneel bestaat uit een vlakke plaat van glas, keramiek of metaal met daarin een halfgeleider verwerkt. De halfgeleider wordt warm wanneer deze wordt aangesloten op het stopcontact. Door het warm worden van de halfgeleider begint deze binnen enkele minuten infrarode straling uit te zenden. Op deze manier worden objecten tot een afstand van circa drie meter verwarmd middels warmtestraling, uiteraard is dit afhankelijk van de grootte en het vermogen van het IR-paneel. Infraroodverwarming is een vorm van directe verwarming. Het tegenovergestelde van directe verwarming is convectiewarmte (indirecte verwarming) door middel van bijvoorbeeld radiatoren. Bij convectiewarmte zorgt een verwarmingselement dat de lucht opwarmt in de ruimte. Daardoor stijgt de warme lucht en daalt de koude lucht. Een radiator straalt zowel stralingswarmte als convectiewarmte uit. 

Met infraroodpanelen is het dus mogelijk om de thermostaat in huis enkele graden lager te zetten en alleen de plek te verwarmen waar het IR-paneel boven hangt. Dit kan zorgen voor energiebesparing wanneer de hoeveelheid energie die het IR-paneel gebruikt minder is dan de hoeveelheid energie die je bespaart door de thermostaat lager te zetten. Een IR-paneel kan dus een goede oplossing zijn om ruimtes die weinig gebruikt worden of afgelegen ruimtes te verwarmen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een werkplek op zolder, zodat je niet alle verdiepingen hoeft te verwarmen om het warm te krijgen op zolder.

Infraroodverwarming is niet in iedere situatie geschikt als hoofdverwarming. Het temperatuurverschil tussen de basistemperatuur in de woning en de temperatuur onder het IR-paneel moet niet te veel oplopen. Als er geen andere warmtebronnen in de woning zijn en de IR-panelen voor de basistemperatuur moeten zorgen, dan is dit in de meeste oudere, minder goed geïsoleerde woningen niet efficiënt en hierdoor ook niet milieuvriendelijk. In zeer goed geïsoleerde woningen is veel minder warmtevraag dan een gemiddelde woning van voor 2000, waardoor IR-panelen bij nieuwbouwwoningen een prima duurzaam alternatief kunnen zijn voor het gebruik van aardgas.

De belangrijkste randvoorwaarde om infraroodverwarming te gebruiken als hoofdverwarming is dus het hebben van een (zeer) goed geïsoleerde woning. Indien dit niet het geval is, dan wordt het afgeraden om infraroodverwarming te gebruiken als hoofdverwarming. Het zou dan uiteraard wel gebruikt kunnen worden als bijverwarming.

Infraroodpanelen gebruiken elektriciteit. Door deze elektriciteit op te wekken met eigen zonnepanelen kan een hoop geld bespaard worden.

  • Het paneel kan zowel op het plafond als aan de muur bevestigd worden. Vaak heeft het plafond de voorkeur. Wanneer het aan de muur wordt bevestigd is er grotere kans op blokkering van de infraroodstraling door objecten;
  • Een kwalitatief goed paneel heeft een temperatuur van 90 tot 105 graden Celsius;
  • Een bewegingssensor is niet aan te raden bij IR-panelen. Het paneel staat in dat geval uit en zal pas aan gaan indien er iemand langs komt. Hierdoor zal het te lang duren voordat de ruimte op een aangename temperatuur komt;
  • Gebruik je infraroodpanelen om een ruimte te verwarmen waar je kort aanwezig bent, kies dan voor een infraroodpaneel met een korte opwarmtijd (bijvoorbeeld 3 minuten);
  • Probeer het energieverbruik van de infraroodpanelen zoveel mogelijk zelf op te wekken met zonnepanelen;
  • Bij convectiewarmte circuleert de lucht en dit zorgt voor zwevende stofdeeltjes. Door de verminderde luchtcirculatie krijgt huisstofmijt door het gebruik van infraroodpanelen minder kans;
  • Bij infraroodverwarming is het zeer belangrijk om er voor te zorgen dat er geen ‘koude zones’ ontstaan (indien panelen gebruikt worden als hoofdverwarming). Win gedegen advies in bij een installateur;
  • Als er een groot aantal IR-panelen in de woning geplaatst worden, dan kan het zijn dat een zwaardere stroomaansluiting nodig is. Dit kan zorgen voor extra kosten in de vorm van een hoger vastrecht per jaar! 
  • Infraroodpanelen zijn in verschillende afmetingen en vermogens te verkrijgen. Voor de badkamer zijn spiegelpanelen beschikbaar. En het is zelfs mogelijk om een zelf gemaakte foto op een infraroodpaneel af te laten drukken. Laat je daarom goed adviseren over de mogelijkheden en het benodigde vermogen voor jouw situatie;
  • Er zijn nog geen specifieke keurmerken voor de kwaliteit van infraroodpanelen. Koop in ieder geval altijd een paneel voorzien van CE-logo. CE is een verklaring dat het product voldoet aan de wettelijke regels van de EU voor de veiligheid. Zonder CE-logo mag een infraroodpaneel niet verkocht worden in de EU. Verder zou je kunnen letten op andere keurmerken voor elektrische veiligheid en veilige sterkte van elektromagnetische velden van infraroodpanelen: Tüv, GS (Geprüfte Sicherheit) of KEMA. Kritische consumenten kunnen ook letten op het ROHS-keurmerk;
  • Een infraroodpaneel is veel efficiënter in gebruik dan een (goedkopere) elektrische kachel of elektrische radiator omdat deze geen gebruik maken van stralingswarmte, maar van convectieverwarming. Schaf dus een infraroodpaneel aan en geen elektrische kachel of radiator;
  • Vraag naar ervaringen van buren, vrienden, familie of kennissen als je twijfelt over de aanschaf van infraroodpanelen. Ga eens langs om zelf te ervaren hoe dit voelt. Ken je niemand met infraroodpanelen, ga dan eens kijken in de showroom van een leverancier. Overweeg om eerst één paneel aan te schaffen zodat je infraroodverwarming eerst zelf kunt ervaren.

Infraroodpanelen zijn gemakkelijk te bevestigen aan muur of plafond door middel van (meegeleverde) beugels. Over het algemeen is dit een klus die prima zelf uit te voeren is. Er is natuurlijk wel een stroompunt (stopcontact) nodig voor de aansluiting en denk van te voren goed na of het mogelijk is de elektriciteitskabels weg te werken. Er zijn tegenwoordig er ook speciale inbouwmodules verkrijgbaar (ter grootte van een lucifer-doosje) die weggewerkt wordt in een inbouwdoos.

Een IR-paneel kost per stuk circa € 100,- tot € 500,-. Uiteraard is dit zeer afhankelijk van het benodigde vermogen en de persoonlijke wensen. Een paneel met opdruk of een spiegelpaneel voor de badkamer is een stuk hoger in prijs dan een 'standaard' paneel. Bij een infraroodpaneel moet vaak nog apart een regelsysteem (thermostaat) aangeschaft worden. Omdat het ophangen van infraroodpanelen veelal een doe-het-zelf klus is, zijn er geen arbeidskosten mee gemoeid.

Gemiddeld gezien betekent het lager zetten van de thermostaat met één graad een besparing van 6% op de gaskosten in een woning. Als de thermostaat gemiddeld twee graden lager gezet kan worden door het IR-paneel zal er dus circa 12% bespaard worden op de gaskosten voor verwarming. Let op, de gasrekening bestaat niet alleen uit kosten voor verwarming, maar ook uit kosten voor warm tapwater en koken.

De straling van infraroodpanelen is langgolvige straling. Dit verwarmd de huid, maar zal er niet in door dringen. Hierdoor is langgolvige infraroodstraling niet schadelijk voor de gezondheid.

Elektrische kachels of elektrische radiatoren werken op basis van convectiewarmte. Dit houdt in dat de lucht in de ruimte wordt verwarmd. Een infraroodpaneel maakt gebruik van straling waardoor niet de lucht wordt verwarmd, maar personen en objecten. Lucht opwarmen kost veel energie. Een infraroodpaneel is hierdoor veel efficiënter in gebruik dan een (goedkopere) elektrische kachel of elektrische radiator. Schaf dus een infraroodpaneel aan en geen elektrische kachel of radiator.

Een kwalitatief goed paneel heeft een temperatuur van 90 tot 105 graden Celsius. Direct contact met de het oppervlakte van het infraroodpaneel moet dus worden voorkomen (hang de panelen indien mogelijk op aan het plafond). Een infrarood paneel wordt een stuk minder warm dan een ouderwetse elektrische kachel met verwarmingsspiraal. Infraroodpanelen hebben geen spiraal, maar de gehele vlakke plaat wordt warm. Een infraroodpaneel is geïsoleerd aan de achterzijde en verliest hierdoor weinig warmte aan de achterzijde. Het kan geen kwaad om radiatorfolie aan de achterzijde van een infraroodpaneel te bevestigen. In de panelen is een veiligheidsvoorziening aanwezig om oververhitting te voorkomen.

Infraroodpanelen van mindere kwaliteit kunnen snel een temperatuur van 120 graden Celsius bereiken. Panelen zonder adequate veiligheidsvoorziening kunnen zelfs naar 200 graden oplopen. Hierdoor kan goedkoop, duurkoop worden.

 

Infraroodpanelen kunnen prima toegepast worden in vochtige ruimten zoals een badkamer. Let bij de aanschaf van het paneel op de IP klasse. Dit geeft o.a. aan wat de beschermingsgraad van een elektrisch product tegen vocht is.

Het is nog onbekend wat de exacte levensduur is van een infrarood paneel. Fabrikanten geven aan dat de levensduur tussen 15 en 25 jaar ligt. Er wordt over het algemeen een garantie van 2, 5 of 10 jaar op een infrarood paneel gegeven.

Een infrarood paneel vergt geen onderhoud. Wel is het aan te raden om de panelen af en toe te reinigen. Zorg er bij het reinigen altijd voor dat de stekker uit het stopcontact is en laat het paneel minimaal een half uur afkoelen indien het aan heeft gestaan. Het paneel is goed te reinigen met een vochtige doek. Gebruik geen agressieve en/of schurende reinigingsmiddelen.

Over het algemeen valt het plaatsen van infraroodverwarming niet onder gemeentelijke subsidieregelingen. Dit kan echter van gemeente tot gemeente verschillen. Om te controleren of er in jouw gemeente subsidie is voor het aanschaffen van infraroodverwarming kan je de subsidiecheck doen op onze website.

Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw vraag over infraroodverwarming er (nog) niet tussen staat. Neem telefonisch contact op met één van onze adviseurs op 072 - 743 39 56 of stuur ons een email met jouw vraag via het contactformulier, dan helpen wij je zo snel mogelijk!