Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"Als je gaat verbouwen, doe het dan meteen duurzaam"

Wil Buis uit Enkhuizen


Wil Buis woont samen met zijn vrouw in het voormalig 'Gildehuis van bierdragers' in de binnenstad van Enkhuizen. Wil heeft het huis verbouwd tot een duurzame woning met behoud van de monumentale waarde. Aangezien het een monumentaal pand is, was de verbouwing niet zo eenvoudig. Maar het eindresultaat mag er zijn! Wil en zijn vrouw bieden zelfs een deel van de woning aan als een 'bed & breakfast' bestemming voor binnenlandse en buitenlandse toeristen, zodat ook anderen mee kunnen genieten van het nostalgische pand.

Wat maakt de woning tot een monumentaal pand?

Eind 1500 is dit pand gebouwd als een Gildehuis voor bierdragers. Vanuit dit pand werd tot 1900 het transport van bier in de regio verzorgd. In die tijd werd het transport veelal per boot geregeld. Vandaar dat het pand grenst aan de centraal gelegen gracht.

Hoe lang duurde de aanvraag van een bouwvergunning?

In totaal duurde het 1 jaar voordat we de nodige bouwvergunningen hadden ontvangen.

Waar moest je rekening mee houden met betrekking tot de monumentale waarde van het pand?

De gevel moest intact blijven. In de vergunning stond dat ik de gevel in gedeelten uit elkaar mocht halen, maar deze dan wel weer terug moest plaatsen. Dat heeft een hoop werk gekost. Zo waren er nog een aantal elementen van het huis die beeldbepalend waren en intact gehouden moesten worden.

Wat raad je bewoners aan die een monumentaal pand willen verduurzamen?

1.       Houd rekening dat er tijd in gaat zitten en neem er ook de tijd voor.
2.       Laat een technische tekenaar de bouwtekening maken voor de vergunning.
3.       Raadpleeg deskundige adviseurs die je helpen bij het maken van een plan.
4.       Notuleer de gesprekken/afspraken die gemaakt worden met de gemeente en monumentcommissie. Dit zorgt voor duidelijkheid bij alle partijen.

Hoe lang heeft de verbouwing geduurd en wat heb je allemaal voor duurzame maatregelen toegepast?

De verbouwing heeft in totaal 3 jaar geduurd. Ik heb bijna het hele huis gestript, zo ver als het kon, en vervolgens opnieuw (duurzaam) opgebouwd. Het duurde enige tijd, omdat ik de verbouwing grotendeels zelf heb aangepakt met behulp van deskundige vrienden.

Toegepaste maatregelen:

spouwmuurisolatie, dakisolatie van binnenuit, vloerisolatie, vervangen van kozijnen, vervangen van CV ketel, LED-verlichting en een warmtepompsysteem.

Met welke maatregel ben je het meest tevreden?

Dat is duidelijk het warmtepompsysteem. Wij hebben een warmtepomp die gebruik maakt van aardwarmte. Aardwarmte is onuitputtelijk en gratis. De pomp is in staat het huis en de boiler te verwarmen. Door het systeem hebben we geen gasaansluiting nodig, maar het electraverbruik is hierdoor wel iets hoger.

Wat zijn de voordelen van een warmtepompsysteem?

In de winter houdt het de woning warm en in de zomer zorgt het voor verkoeling. Ideaal!

Houd je ook rekening met de luchtkwaliteit en een gezond binnenklimaat?

Ik houd de luchtvochtigheid regelmatig in de gaten. Als de lucht in de winter te droog wordt, dan zet ik mijn luchtbevochtigingsapparaat in de woonkamer aan.
Daarnaast heb ik een centraal stofzuigsysteem. In de woning heb ik een aantal plekken waar ik de stofzuigslang op aan kan sluiten. Al het stof gaat regelrecht door de buizen naar een centraal opslagpunt in de garage. Op deze manier blijft de luchtkwaliteit ook beter, want een normale stofzuiger laat evengoed ongezonde stoffen achter.

Aangezien u met pension bent en een woning voor het leven heeft gebouwd, vraag ik me af of u uw woning levensloopbestendig heeft gemaakt?

Jazeker, de slaapkamer hebben we beneden ingericht met aansluitend de badkamer. En het huis is drempel vrij.

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1590
  • Gemeente: Enkhuizen
  • Type woning: Monumentale woning
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
Getroffen maatregelen:
  • Spouwmuurisolatie, Dakisolatie, Vloerisolatie, Warmtepomp, Vervangen kozijnen
Deel ook je verhaal