Hoelang wonen jullie inmiddels in de woning?
De bouw van de woning is gestart in juni 2019. De woning is opgeleverd in oktober en wij wonen er sinds december 2019.
Hoe hebben jullie het bouwproces ervaren?
Wij hebben het als een interessant proces ervaren, waar wij heel veel van hebben geleerd. Ik denk niet dat wij het hebben onderschat. We hebben stap voor stap gezet. Van het maken van de tekeningen door de architect tot de daadwerkelijke bouw. Heel het proces is interessant om van dichtbij mee te maken. Waar wij ons nog wel over hebben verbaasd, is de welstandscommissie. Het is opvallend hoe dat in zijn werk gaat en dat deze commissie in onze optiek niet naar de plannen kijkt met een oog voor duurzaamheid. Dat zou nog een verbeterpunt kunnen zijn voor de gemeente.
Welke informatiebronnen heb je gebruikt m.b.t. verduurzamen van de woning?
Voordat wij de plannen vorm gingen geven, hebben wij een door de gemeente georganiseerde voorlichtingsavond van het Duurzaam Bouwloket bezocht. Dit was een heel leerzame avond waar alles rondom het bouwen van een duurzame woning werd toegelicht.
Toen we aan dit proces begonnen wist ik bijvoorbeeld niet goed hoe een warmtepomp nu eigenlijk werkt. Op die avond werd dat allemaal stap voor stap goed uitgelegd door een adviseur van het Duurzaam Bouwloket. Op basis van die avond en het inwinnen van meer informatie hebben we besloten om voor een grond-water warmtepomp te gaan in plaats van een lucht-water warmtepomp. Ik ben blij dat ik dat besluit heb genomen. Nu hebben we gelukkig geen buitenunit die geluid maakt naast onze woning. Ook is het elektriciteitsverbruik van de grond-water warmtepomp erg laag. De buren die een lucht-water warmtepomp hebben klagen over hun elektriciteitsrekening, die is flink hoger dan die van ons.
Welk ventilatiesysteem hebben jullie gekozen? Hoe bevalt dit?
Wij hebben gekozen voor natuurlijke toevoer en mechanische afvoer. Bij het ventilatiesysteem zit een afstandsbediening en die gebruiken we als we gaan douchen. Dat gaat prima. Over de locatie van de ventilatieroosters hebben we van tevoren goed nagedacht. Daardoor hebben we geen last van de frisse lucht die erdoorheen komt in de koudere maanden.
Voor welke warmte opwekking installatie hebben jullie gekozen? Hoe bevalt dit?
Wij hebben gekozen voor een grond-water warmtepomp met vloerverwarming op zowel de begane grond als de verdieping. De warmtepomp heeft een voorraadvat met 300 liter tapwater. Dat is ruim voldoende. We hebben, met drie personen, in ons huishouden nog nooit tekort gehad. We zijn heel tevreden over dit systeem. Het kunnen koelen van de woning is heel prettig. Je krijgt een goed temperatuurverschil met buiten, waardoor het binnen erg comfortabel is. Toen het een aantal weken geleden extreem warm was, toen was het binnen juist heel lekker. Dat is een gigantisch verschil met ons vorige huis.
Hoeveel zonnepanelen hebben jullie geïnstalleerd en waarom dit aantal?
Wij vonden het erg lastig in te schatten hoeveel panelen er op het dak moesten om volledig nul op de meter te zijn. Na een jaar in de woning bleek dat we nog niet nul op de meter waren. Dat lag waarschijnlijk ook aan het feit dat we een jacuzzi hebben staan. Daarom hebben we recent 10 extra panelen aangeschaft. Bijkomstig voordeel is dat de panelen nu verdeeld zijn over het oosten en zuiden. Hierdoor hebben we meer opbrengst over de dag.
De 20 panelen op de oostkant liggen er nu een jaar en hebben 6.400 kWh opgebracht. Dat is een uitstekende opbrengst met 6.200 Wp aan zonnepanelen.
Zijn er nog (andere) extra maatregelen op gebied van duurzaamheid die jullie hebben meegenomen in bouwen van de woning? Of zijn jullie nog extra maatregelen van plan te nemen?
We hebben een pelletkachel laten installeren. Dat is een uitkomst in de winterse maanden om het even extra op te warmen op de koude dagen. Hij hoeft maar heel even aan te staan en dan wordt het lekker warm binnen.
Daarnaast hadden we in ons oude huis al een waterontharder staan. Dat beviel ons uitstekend. We gebruiken minder zeep en al de apparatuur blijft als nieuw. Geen kalk in de waterkoker, maar het is ook goed voor de elektrische elementen van bijvoorbeeld de warmtepomp, de vaatwasser en de wasmachine.
Waar zijn jullie het meest tevreden over of trots op?
Dat we een levensloopbestendig, duurzaam huis hebben gebouwd. We hoeven dus niet naar een appartement toe, maar we kunnen genieten van onze prachtige groene tuin. We zijn bewust hiernaartoe verhuisd om een woning te bouwen waar we de rest van ons leven kunnen doorbrengen. Er is dus een slaapkamer en badkamer op de begane grond.
Wat zouden jullie achteraf anders hebben gedaan?
We hadden de warmtepomp een andere locatie gegeven. De technische ruimte zit nu aan de zijkant van de slaapkamer. Soms hoor je de warmtepomp in de slaapkamer en dat is minder prettig, al wen je daar wel aan.
Hebben jullie tips voor kaveleigenaren die aan het begin van hun project staan?
Probeer zo goed als dat kan van tevoren informatie in te winnen over alle (duurzame) zaken. Er zijn meer keuzes te maken dan je van tevoren wellicht denkt. Probeer ook zo goed als mogelijk van tevoren in te schatten wat alles kost. Tijdens de bouw komen er behoorlijke kosten bij ten opzichte van de originele planning en daar moet je wel op bedacht zijn. Een andere tip die we mee willen geven is dat je je niet moet laten afschrikken door de meerprijs van de grondgebonden warmtepomp ten opzichte van de luchtwater warmtepomp. Het is voor ons de meerkosten achteraf dubbel en dwars waard. Dit konden we gelukkig wel meefinancieren. We kregen zelfs nog rentekorting bij de hypotheekverstrekker vanwege duurzame maatregelen. Neem daarnaast een goede bouwer die je overal in betrekt. De communicatie met de bouwer is heel belangrijk.