Een mooi opgeknapte en geïsoleerde zolder, gerealiseerd mét een welkome subsidie. Het is het eerste resultaat van de duurzaamheidsplannen die Joke en Hans van Dijk hebben voor hun eigen woning. “We zijn er nog niet, maar dit geeft wel al een goed gevoel”, zegt Joke. Ze vertelt verder over een planmatige aanpak, een trotse energiecoach, een desillusie en doorpakken in de toekomst.
Duurzaam denken kost Joke en Hans weinig moeite. “We doen heel veel op de fiets en gebruiken de auto eigenlijk alleen als het echt nodig is”, vertelt Joke. “We bestellen bijvoorbeeld uit principe niets online. Liever fietsen we naar Alphen aan den Rijn om iets te kopen dan dat we het met een bestelauto laten bezorgen. De verwarming zetten we bewust minder vaak en op een lagere temperatuur aan en ook proberen we korter te douchen. Het is echt niet zo dat we roomser zijn dan de paus, maar we voelen ons er prettig bij om rekening te houden met het milieu.”
Beslissend zetje
Plannen om hun woning te verduurzamen waren er ook al wel langer. De stijgende energieprijzen gaven het beslissende zetje om daadwerkelijk daad bij het woord te voegen. Joke: “Kort voordat de oorlog in Oekraïne uitbrak, liep ons vaste contract met de energieleverancier af en kregen we een variabel contract. Onze stookkosten rezen al snel de pan uit.” Daardoor kreeg het voornemen om de zolder op te knappen óók een duurzaam karakter. “We zagen het als twee vliegen in één klap: een frisse zolder én dakisolatie.”
Hoe pak je dat aan zonder al te veel kennis van zaken? “We zijn eerst eens met onze vaste aannemer gaan zitten en hebben informatie ingewonnen bij onze zoon en vrienden, die ook aan het verbouwen waren. Wat ook heel erg heeft geholpen is een telefoontje naar de gemeente Kaag en Braassem. Voor subsidie bleken we daar eigenlijk niet aan het juiste adres te zijn, maar we kregen van een hulpvaardige medewerker wél allerlei bruikbare linkjes naar informatie over rijkssubsidies. Daardoor hebben we ons er rustig in kunnen verdiepen.”
Gemengde gevoelens
Die verdieping bleek nodig, want de subsidietrajecten zijn niet altijd even eenvoudig. Joke: “Dakisolatie alleen was bijvoorbeeld niet genoeg. We hebben daarom ook besloten HR++ glas te laten aanbrengen. Door die combinatie van duurzaamheidsaanpassingen kwamen we alsnog in aanmerking voor een mooie subsidie.” Toch hield ze gemengde gevoelens over. “Je moet zoveel dingen kunnen aantonen… De glaszetter heeft bijvoorbeeld de benodigde labels voor ons uit de afvalcontainer moeten vissen. Het komt erop neer dat je overal foto’s van moet maken en verpakkingen moet bewaren. Voor je het weet mis je iets.”
Prettiger ervaringen heeft Joke overgehouden aan het bezoek van een gratis energiecoach van gemeente Kaag en Braassem. “Ik had ergens gelezen dat een energiecoach echt een advies op maat kan geven”, zegt Joke. “Dat bleek wel. Die man vertelde trots over de duurzaamheidsaanpassingen die hij zelf had doorgevoerd en kon ons handige tips geven voor ons huis. We hebben radiatorfolie aangebracht en de verwarmingsbuizen geïsoleerd. In de keuken gebruiken we tegenwoordig een waterkoker als we warm water nodig hebben – de aparte boiler, die altijd aanstond, gebruiken we daardoor niet meer. Ook de boiler op zolder hebben we op zijn advies lager gezet.”
Desillusie
Een absolute meerwaarde vormden ook de metingen door de energiecoach om te bepalen waar in huis het meeste energieverlies plaatsvindt. “Dat bleek op zolder en de eerste verdieping te zijn”, zegt Joke. “Daarom hebben we besloten om niet alleen op zolder, maar op beide verdiepingen HR++ glas aan te brengen. In ons hoekhuis bleek verder een buitenmuur te zijn waardoor veel warmte verdween. Daar zijn we verder achteraan gegaan, maar dat onderzoek liep helaas uit op een desillusie. De hoop was dat we isolerend foam in de muur konden laten spuiten, maar dat bleek onmogelijk. De camera van het isolatiebedrijf liet zien dat er wolvlokken van steen- of glaswol in de muur afwezig waren. Als we nu met foam zouden gaan isoleren, zou er gegarandeerd vochtophoping in de muur optreden.”
De genomen duurzaamheidsmaatregelen maken merkbaar verschil in huize Van Dijk. Joke: “Op zolder bleef de warmte afgelopen winter al duidelijk langer hangen en deze zomer was het op de bovenste verdiepingen aanmerkelijk koeler dan gebruikelijk. Dat is winst en geeft ons een goed gevoel. Maar we zijn er nog niet. Het is duidelijk dat onze woning voorlopig nog niet in aanmerking komt voor energielabel A. We hebben wel al plannen om verder te verduurzamen, zoals zonnepanelen en vloerisolatie. Begin volgend jaar willen we doorpakken. Dan zijn we allebei met pensioen.”
Geen overhaaste stappen
Pensioen betekent meer tijd en dat is volgens Joke nodig om een woning adequaat te verduurzamen. “Het gaat allemaal niet vanzelf. Wij zijn goed geholpen bij de informatieverstrekking, maar het doorpakken moet je toch echt zelf doen. Ik ben achteraf blij dat wij geen overhaaste stappen hebben gezet en onze gemaakte plannen goed hebben laten rijpen. Daarmee voorkom je dat je de mist in gaat. Wij hadden bijvoorbeeld het idee om aan de voorzijde van ons huis een dakraam te laten plaatsen voor meer natuurlijke lichtinval. Daar hebben we uiteindelijk vanaf gezien omdat we aan die zijde van het dak het meest efficiënt zonnepanelen kunnen gaan aanbrengen. Het is goed om dat totaalplaatje voor jezelf te schetsen.”
Houd je zelf goed vinger aan de pols, dan is verduurzaming van je woning goed te doen, vindt Joke. “Afgezien van de ingewikkelde subsidieaanvraag, waarbij ik hulp nodig heb gehad, ben ik blij met hoe het tot dusverre allemaal is gelopen. Het inschakelen van de energiecoach is ons goed bevallen en we vonden het prettig dat we de werkzaamheden konden laten uitvoeren door een lokale aannemer en glaszetter. Het blinde vertrouwen dat we in hen hebben, is ons meer waard dan dat we voor een dubbeltje op de eerste rij zitten.”
Wil je ook advies van een energiecoach? Meer informatie vind je hier
Tips
- Combineer verduurzaming van je woning met een toch al gewenste opknapbeurt.
- Laat je plannen rijpen. Zo voorkom je dat je beslissingen neemt die achteraf niet handig waren.
- Schakel een gratis energiecoach in voor een onafhankelijk advies op maat.
- Verdiep je op tijd in de subsidiemogelijkheden. Bedenk dat je de juiste materialen moet aanschaffen en verzamel bewijzen die nodig zijn om je aanvraag compleet te maken.