Jullie eerste duurzame aankoop was al in 2002! Hoe is het begonnen?
Tineke: “We zijn al heel lang geïnteresseerd in oplossingen om ons verbruik te drukken. Een paar keer zijn we op pad geweest met de Duurzame Huizenroute om bij mensen binnen te kijken. Ook gingen we weleens naar een beurs. In Beverwijk hadden we ons ingeschreven voor een nokzonneboiler en dat werd onze eerste aankoop.”
Kees-Jan: “De boiler warmt het douchewater op, op het dak met zonne-energie. Hij is nog aangesloten, maar de boiler doet het niet zo goed als we hadden gehoopt.”
Dat is dan wel een nadeel als je voor nieuwe technologie kiest?
Tineke: “Ja en nee. Je moet ergens beginnen. Als iedereen zegt ‘ik doe niet mee’, dan komt er niks van de grond.”
Kees-Jan: “We kregen toen subsidie voor de aankoop. Best een flink bedrag en dat maakt het een stuk aantrekkelijker.”
Jullie investeerden daarna in nieuwe beglazing en zonnepanelen?
Kees-Jan: “We deden toen mee aan een zonnepanelenactie. De panelen heb ik zelf op het schuur gemonteerd. Heel moeilijk was het niet; met een paar schroeven en beugels was het zo gedaan. We kozen toen voor een meter die we zelf kunnen uitlezen. Elke zondag noteer ik de standen.”
Tineke: “Dat doet hij al jaren! Voor ons geen verrassingen.”
Kees-Jan: “De panelen liggen er nu 16 jaar. We gaan ze binnenkort vervangen, maar eigenlijk leveren ze nog steeds stroom op. Zo’n 425 kilowatt per jaar.”
Op de foto staan jullie naast een hybride warmtepomp. Zijn jullie daar tevreden mee?
Kees-Jan: “Ik ben er heel blij mee. Hij staat wel op een plek naast het huis waar de buren er geen last van hebben. Anders had ik het niet gedaan.”
Tineke: “Hier moesten we vooraf echt goed over nadenken. Naast een goede plek, moesten we een oplossing verzinnen om de buizen via de zijkant van het huis naar zolder te krijgen waar de cv-ketel hangt.”
Willen jullie helemaal van het gas af?
Kees-Jan: “Nee, dat hoeft van mij nog niet. Wel wil ik minder gas verbruiken en dat gaat als een speer. In de zomer verbruiken we 1 à 2 kuub gas per week. Dat doen we nu in de winter ook.”
Tineke: “Ons energieverbruik is natuurlijk wel hoger geworden. Dat hadden we van te voren ingecalculeerd. Daarom nemen we er binnenkort zonnepanelen bij.”
Welke duurzame maatregel was lastiger dan van tevoren gedacht?
Kees-Jan: “De spouwmuren isoleren. Huisdieren hebben we niet, maar wel vleermuizen onder de dakpannen. Totdat de dieren uitgevlogen waren, konden we niet beginnen. Ik heb toen twee vleermuiskasten tegen de gevel aan geschroefd en een camera onder de dakpannen gemonteerd. Toen we echt geen beweging meer zagen, is een isolatiebedrijf aan de slag gegaan. Daarna hebben de dieren weer hun plekje gevonden. En wij kunnen weer jaren vooruit.”
Hebben jullie nog meer duurzame plannen op stapel?
Tineke: “We willen graag koken op inductie. En een groen dak op de uitbouw want die is in de zomer zo warm.”
Kees-Jan: “Het huis is pas af als de hele schil compleet is. Nu ben ik op zolder een kamer aan het isoleren. Ook kijken we naar betere ventilatie in de kamers beneden.”
Hebben jullie nog een tip voor onze lezers?
Tineke: “Doe het stap voor stap.”
Kees-Jan: “Koop een energiemeter en gebruik stopcontactschakelaars. Kijk eerst waar je energie kan besparen. Veel apparaten die je niet gebruikt, verbruiken toch stroom.”