Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"Kijk niet naar 1 maatregel, maar naar het groter geheel"

Stefan van Wijnen uit Zaanstad


Sinds vorig jaar juni zijn Stefan en Saskia eigenaar geworden van een nostalgische woning in het hartje van Zaandam. Bij hun intrede werd meteen duidelijk dat er veel mogelijkheden waren om de woning te verduurzamen. Tijdens de verbouwing was het uitgangspunt dat de woning het nostalgische karakter zou behouden met gebruik van duurzame middelen. Dit bleek niet zo gemakkelijk te zijn…

Waar zijn jullie begonnen?

Na de aankoop van het huis zijn we naar een stadsgesprek gegaan over duurzaamheid. Tijdens deze bijeenkomst werden allerlei duurzame onderwerpen onder de aandacht gebracht door vakmensen. We wilden advies en informatie inwinnen over de aanpak van de verbouwing. Aangezien we het hele huis wilden verbouwen, was het moeilijk te bepalen waar we het best konden beginnen. Onze vraag was toen: waar moeten we beginnen en hoe pakken we het duurzaam aan? Dat bleek een lastige vraag te zijn, want er zijn zoveel verschillende maatregelen, leveranciers en materialen.

Hoe hielden jullie het overzichtelijk?

Door ons uitgangspunt aan te houden. De charme van het huis wilden we behouden en de verbouwing moest zo duurzaam mogelijk aangepakt worden. We hebben daarbij natuurlijk ook in kaart gebracht wat mogelijk was met betrekking tot de financiën.

Hoe wilden jullie de charme van het huis behouden?

De karakteristieke eigenschappen van het huis wilden we behouden. Dat zijn bijvoorbeeld de erker, de kozijnen en de prachtige oude paneeldeuren.

Veel huizen worden tegenwoordig naar een bepaald standaard verbouwd. Het is bijna allemaal massaproductie en standaard materiaalgebruik. Voor ons werd het een hele zoektocht om erachter te komen wat we precies wilden en hoe we de juiste leveranciers en materialen konden vinden.

Voor de karakteristieke kozijnen zijn we bij drie verschillende bedrijven langs geweest. Die hadden weinig keuze en niet het materiaal wat we voor ogen hadden. Uiteindelijk hebben we een bedrijf gevonden dat maatwerkkozijnen voor ons heeft ontwikkeld.

Wat was er zo bijzonder aan het type kozijn dat jullie voor ogen hadden?

Eigenlijk wilden we de huidige kozijnen behouden, het enkelglas eruit halen en isolatieglas toepassen. Veel bedrijven konden het op deze manier niet voor elkaar krijgen, omdat het isolatieglas te dik was waardoor het niet paste. Na lang zoeken, vonden we het juiste bedrijf.

Waarom was het zo moeilijk om het juiste bedrijf te vinden?

Je moet heel kritisch blijven kijken, want elk bedrijf vertelt je dat hun product het beste is. Ze proberen een oplossing voor je te vinden die in hun straatje past. Bedenk dus van te voren precies wat je voor ogen hebt en welk eindresultaat je wilt hebben.

Hoe kwam je uiteindelijk bij het bedrijf dat wel het maatwerk voor de kozijnen kon bieden?

Via mijn werk kwam ik in gesprek met iemand die dit voor elkaar kon krijgen. Voor mijn werk kom ik veel bij monumentale panden en personen die restauraties uitvoeren. Deze restauraties bestaan allemaal uit maatwerk. Ik kwam met een persoon in aanraking die de deuren en kozijnen voor ons op maat kon maken. Hier waren we super blij mee! Hij heeft HR+ glas geplaatst in de kozijnen en deze volledig kierdicht gemaakt.

Welke maatregelen heb je nog meer toegepast?

Ik heb mijn dak en vloer geïsoleerd. Daarnaast heb ik ook voorzetwanden geplaatst om mijn muren te isoleren.  Hiervoor heb ik duurzaam materiaal gebruikt, genaamd vlas.

Waarom heb je voor het materiaal vlas gekozen?

Ik dacht eerst aan PUR vanwege de hoge isolatiewaarde. Maar dat is geen duurzaam materiaal dat niet afbreekbaar is. Na alle materialen bekeken te hebben kwam ik uit bij ‘vlas’. Dat is gemaakt van een plant. Het is een duurzaam materiaal met een goede isolatiewaarde en het is ook nog eens bevorderend voor de luchtkwaliteit. Omdat het materiaal ademt, reguleert het de luchtvochtigheid waardoor je ook geen schimmelproblemen krijgt. Eén nadeel: het is een duurder materiaal.

Hoe heb je een leverancier voor vlas gevonden?

Ik kwam erachter door via google te zoeken naar duurzame materialen. Toen ik naar een lokale aanbieder ging, wisten de verkopers weinig van het materiaal af. Dat gaf mij geen goed gevoel, waardoor ik naar een andere aanbieder ben gegaan en die wist mij alles haarfijn uit te leggen. Echter probeerde hij mij ook PUR te verkopen. Daar kon ik wel om lachen! Waarschijnlijk omdat de aanbieder hier op één of andere manier meer baat bij heeft.

Is er bruikbare informatie te vinden op internet?

Ja dat wel, alleen het is heel veel en je weet niet waar je moet beginnen. Een website zoals het Duurzaam Bouwloket is dan ook een verademing voor de consument, omdat alle nuttige informatie gebundeld wordt en je onafhankelijk en professioneel advies krijgt. Helaas wist ik toentertijd niet van de website af.

Op welke manier houd je nog meer rekening met duurzaamheid naast het gebruik van duurzame materialen?

Door van alles te hergebruiken. Op de bovenverdieping hebben we houten planken van de wanden afgehaald. Deze planken heb ik bewaard en vervolgens gebruikt voor de voorzetwanden en als houtwerk om de vloerisolatie aan te brengen.

Op het moment ben ik nog volop bezig met het verbouwen van het huis. Alles wat ik mogelijk kan hergebruiken bewaar ik, omdat het mogelijk ergens nog van pas komt.

Daarnaast denken we tijdens de verbouwing ook alvast aan de toekomst…
Voor het toilet hebben we een systeem laten aanleggen, waarbij we grondwater kunnen oppompen om door te spoelen. Dit gaan we in de toekomst waarschijnlijk gebruiken.

Heb je nog tips voor woningbezitters?

Ik heb drie tips voor andere woningbezitters die hun huis van top tot teen willen verbouwen:

  1. Maak een duidelijk plan hoe je je woning uiteindelijk wilt hebben. Begin dus niet zomaar bij een maatregel, want de ene maatregel heeft invloed op de ander. Kijk dus niet naar één maatregel, maar naar het groter geheel.
     
  2. Wees flexibel. Het kan zomaar zijn dat je van je plan af moet stappen, omdat een ander materiaal beter is voor een bepaalde maatregel.
     
  3. Praat veel met deskundigen en meerdere bedrijven voordat je ergens aan begint.

 

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1925
  • Gemeente: Zaanstad
  • Type woning: Rijtjeswoning
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
Getroffen maatregelen:
  • Kozijnen vervangen