Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"We zijn nog niet zelfvoorzienend, maar gas komt de woning niet meer in."

Stefan de Boer uit Edam-Volendam


Ik ben Stefan de Boer en ik woon met mijn vrouw en 2 kinderen aan de Burgemeester Versteeghsingel 15 te Edam. Onze vrijstaande woning (ca. 100m2) stamt uit 1924 en is derhalve van oorsprong niet geïsoleerd. Als eigenaar van DuurzaamAan ben ik dagelijks bezig met de verduurzaming van woningen. Mijn eigen woning kon dan ook niet achterblijven, haha. Na het volgen van de opleiding Bouwkunde in Amsterdam ben ik als bedrijfsleider aan de slag gegaan bij Bij ’t Vuur in Edam. 6 Jaar geleden ben ik als duurzaam adviseur begonnen met mijn eigen bedrijfje DuurzaamAan. Naderhand heb ik mijn werkgebied verbreed tot de levering en montage van zonnestroominstallaties en warmtepompen. Inmiddels kun je mij gerust een specialist op het gebied van duurzame energie noemen.

Welke duurzaamheidsambitie hadden jullie voor ogen bij de verduurzaming van jullie woning?

Mijn eigen woning vormt inmiddels een proeftuin voor allerlei verduurzamingsinitiatieven. 7 Jaar terug ben ik begonnen met het plaatsen van zonnepanelen. Deze zijn er overigens inmiddels alweer vanaf gehaald. Een recente verbouwing van de woning hebben wij aangegrepen om duurzaamheid tot in het detail door te voeren. Het pand is nu voorzien van een lucht/water-warmtepomp met een boilervat van 200ltr. Met 15 zonnepanelen (320Wp) wordt grotendeels in de eigen elektra-behoefte voorzien. We zijn nog niet zelfvoorzienend, maar gas komt de woning niet meer in. Op jaarbasis gebruiken we momenteel nog ca 2.500kWh. Ach, er moet nog wat te wensen over blijven, zal ik maar zeggen.


Stefan_de_Boer_1.     Stefan_de_Boer_3.     Stefan_de_Boer_2.   

Welke duurzaamheidsmaatregelen hebben jullie ondernomen en welk resultaat heeft dit opgeleverd?

Toen wij de woning kochten zijn we begonnen met het aanbrengen van extra isolatiematerialen. Bij een eerste renovatieproject (ca 10 jaar terug) zijn de isolatiewaarden van de wanden en vloeren naar een Rc-waarde van 3,5 gebracht. Daarnaast is dakisolatie en HR++-beglazing toegepast. Op de begane grond is destijds vloerverwarming gelegd. Boven wordt nog gestookt met laagtemperatuur convectoren.

Wat zijn jullie gebruikservaringen?

Alles werkt supergoed, zelfs bij extreem lage temperaturen. Voorts is nimmer sprake van storingen en is het onderhoud beperkt.

Heb je nog plannen voor de toekomst?

Op termijn zou ik de woning geheel zelfvoorzienend willen maken. Onlangs heb ik een aanvraag omgevingsvergunning ingediend bij de gemeente voor een aanpassing van het dak, waarmee ruimte ontstaat voor 10 extra zonnepanelen. Hiermee kan ik voldoende elektra opwekken. Daarnaast staat het installeren van een WTW-installatie nog op het wensenlijstje. Maar, alles op z’n tijd…

Heb je een duurzame tip voor andere inwoners van onze gemeente?

Jazeker. Laat je goed informeren wanneer je overweegt je woning te verduurzamen en kijk bovendien niet alleen naar de prijs. Elke woning is namelijk maatwerk en vergt een andere aanpak om energie te besparen of zelfs naar aardgasvrij aan te passen.

Vragen?

Mocht je geïnspireerd zijn door het verhaal van Stefan of vragen hebben over de duurzame voorzieningen in zijn woning aan de Burgemeester Versteeghsingel 15 dan kun je contact opnemen via info@duurzaamaan.nl

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1924
  • Gemeente: Edam-Volendam
  • Type woning: Vrijstaande woning
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
  • Totale kosten: € n.v.t.
  • Terugverdientijd: n.v.t.
Getroffen maatregelen:
  • Zonnepanelen, warmtepomp
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2 afbeelding3 afbeelding4
Deel ook je verhaal