Steeds minder verbruik door te kiezen voor duurzame oplossingen
Anne Ottens kocht in 2018 een woning in Lutten (Hardenberg). “Bij aankoop van mijn woning begreep ik dat de vorige bewoner een flink energie verbruik had. De eerste stap voor de verhuizing was dan ook spouw- en dakisolatie aan te laten brengen." Maar dat was pas de eerste stap in de afgelopen twee jaar werd het hele huis aangepakt.
Zonnepanelen
In april 2019 besloot Anne zonnepanelen te laten plaatsen. “De 10 zonnepanelen waarvan de ligging ideaal is, geven een opbrengst rond de 3200 KW/jaar. Dat was voor mij echter een beetje te veel opbrengst. Ik ging terug leveren en dan komt de vraag hoe zet ik dat om in eigenverbruik? Zo kwam ik in gesprek met mensen die ook een energiekronkel hebben." Allereerst werd er gekozen voor koken op inductie, in 2019 kwam er een inductiekookplaat.
Zonneboiler
“Na afweging heb ik de ook gekozen voor een zonneboiler. Deze is in september 2020 geplaatst. In de voorbereidingen naar het plaatsen van de zonneboiler is nog eens 100 m2 plat dak voorzien van isolatie. Het comfort nam daardoor toe. “In de onderliggende ruimtes bleef de temperatuur op 26 graden tijdens de hittegolf.”
Informeren en ventileren
Om informatie op te doen bezocht Anne bijeenkomsten van de gemeente en het project Energiezuinig & comfortabel wonen. Zoals de workshop een energieneutrale woning. “Het bezoeken aan bijeenkomsten helpt met het maken van keuzes.”
Ventileren is voor iedere woning belangrijk. Anne zag dit ook in. “Uiteraard heb ik ook wat ventilatiemaatregelen genomen. In de woonkamer is recent een mooie daglichtkoepel geplaatst. Deze koepel heeft een uitzet-mechanisme waardoor er geventileerd kan worden. De keuken heeft een nieuwe pui met draaikiep raam gekregen omdat de ventilatiemogelijkheid niet toereikend was. Het trapgat is voorzien van een gordijn, hierdoor is tocht en verlies beperkt.” De tussenvloeren worden geïsoleerd tijdens het vervangen van plafonds. De plafonds van zachtboard en schroten worden vervangen door gipsplaten.
Instellen radiatoren
De radiatoren in de woning zijn waterzijdig gemaakt. Het goed laten inregelen van de watertoevoer naar de radiatoren (waterzijdig maken) kan veel energiekosten schelen. “Ook heb ik bij een deel van de radiatoren heb ik speedcomfort geplaatst, waardoor een snellere warmteverdeling in de kamer ontstaat.”
Hoe is nu het stroom-en gasverbruik? Anne kan het ons zo vertellen “Door de maatregelen is het gasverbruik van 2400 m3 gas naar 1200 m3 gezakt waar uiteraard nog geen rekening is gehouden met de dakisolatie en de zonneboiler. De schatting is dat het verbruik zakt naar 400 tot 600 m3. Dit wil ik eerst even afwachten voor ik nog verdere maatregelen ga treffen. Het stroomverbruik is min nul, dus dat is verwaarloosbaar.”
Nieuwe zonneboiler
Op 16 september is de zonneboiler geplaatst. Op dit moment ligt de watertemperatuur op maximaal 80 graden aan het eind van de middag. Dit is bereikt zonder bij verwarmen met elektrisch element. (word nog gemonteerd was niet op voorraad). Maximaal is 90 graden te halen.