Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"Waarom weggooien, als je kunt hergebruiken?"

Petra Brussee uit Beverwijk

De Beverwijkse Petra Brussee heeft van huis uit meegekregen dat je niet zomaar iets weggooit, en die gedachte geeft ze graag door aan haar kinderen. Eenmaal duurzaam bezig, wordt het vanzelf een gewoonte, merkte ze. Daarmee is ze een echte klimaatheld.

“Als ik iets nodig heb, kijk ik altijd eerst of ik het tweedehands kan krijgen”, vertelt Petra. “Bijna maandelijks kom ik in de kringloopwinkel om lekker te snuffelen. Ze sorteren alles heel goed, dus wat je koopt is netjes en schoon. Soms hangt er zelfs kleding met de labels er nog aan!”
Kleding, meubels, zelfs dekbedovertrekken heeft ze op die manier al op de kop getikt. Ook op Marktplaats doet ze vaak goede vondsten. Maar niet alles is even makkelijk tweedehands te krijgen. Schoenen vindt ze bijvoorbeeld lastig. “Als ik iets nieuw koop, let ik op dat het meerdere seizoenen meekan. Geen vluchtig gympie dat de volgende maand alweer kapot is.”

Helpen met hergebruik

Petra is niet alleen een enthousiaste bezoeker van tweedehandswinkels, ze brengt er ook spullen heen die ze zelf niet meer nodig heeft. Zomaar iets weggooien, doet ze niet zo snel. En als iets echt af is, levert ze het gescheiden in, zodat de grondstoffen hergebruikt kunnen worden. “We woonden eerst in Velsen, waar we mee hebben gedaan aan een actie van HVC om 100% te scheiden: textiel, papier, glas, groen, chemisch afval… Daar zijn we in de loop der tijd heel kundig in geworden. Toen we in Beverwijk kwamen wonen, heb ik dan ook meteen een rondje gemaakt om de afvalpunten te zoeken. Als je daar even de tijd voor neemt als je gaat verhuizen, wordt het al snel weer gewoon.”

Verbouwingsafval

Er is echter één moment waarop afval scheiden een bijna onmogelijke opgave wordt, is Petra’s ervaring: tijdens een verbouwing. Daar weet ze alles van, want dit is alweer de derde woning die zij en haar man hebben opgeknapt. “Je houdt altijd bouwmaterialen over en die probeer je dan op Marktplaats te slijten, maar dat lukt niet altijd. Goede, nieuwe materialen, zoals isolatieplaten, verdwijnen dan toch naar de stortplaats. Terwijl iemand anders er misschien nog iets mee zou kunnen. Er zijn wel initiatieven voor tweedehands bouwmaterialen, maar die heb ik hier in de buurt niet kunnen vinden. Dat zou wel een aanwinst zijn!”

Woning met A-label

Het resultaat van de verbouwing mag er wel zijn: het is gelukt om een verouderde woning zo goed te verduurzamen, dat het een A-label heeft gekregen. “Echt alles wat je ziet én niet ziet is nieuw”, vat Petra bondig samen. “Tot de leidingen aan toe. Dat was een mooie kans om meteen gasloos te gaan. We hebben een warmtepomp.”
Om alles in één keer aan te pakken is niet goedkoop, maar gelukkig kunnen ze veel zelf; Petra’s man is monteur. Voor de financiering hadden ze een bouwdepot tegen gunstige voorwaarden; ze raadt iedereen aan om in de mogelijkheden te duiken.

Waarom iets wegdoen als het nog goed is?

Gaandeweg is Petra steeds duurzamer gaan leven. Ze laat bijvoorbeeld de auto vaker staan voor afstanden waarop ze ook de elektrische fiets kan nemen – als het weer niet al te slecht is tenminste! Ook raapt ze zwerfafval, iets wat ze van huis uit heeft meegekregen en nu aan haar kinderen doorgeeft. Terugkijkend is er veel dat haar ouders aan haar hebben doorgegeven. “Zij hebben bijvoorbeeld een eikenhoutenkast, die staat er al zo lang ik me kan herinneren. ‘Waarom iets wegdoen als het nog goed is?’, is hun instelling. Het gaat erom dat je producten waardeert. Als je kiest voor iets dat goed en tijdloos is, kun je daar een heel leven mee doen. Dat vind ik eigenlijk wel mooi.”

Dé tip van Petra

Gewoontes doorbreken is lastig, probeer daarom eerst gewoon eens iets uit. Lukt het om een maand lang je afval goed te scheiden? Dan wordt het ook daarna makkelijker. En hoe is het om dat stuk naar IJmuiden of Velserbroek te fietsen, in plaats van de auto te nemen? Misschien ontdek je dat het niet zo ver is als je denkt!

Woning informatie
  • Bouwjaar: 0
  • Gemeente: Beverwijk
  • Type woning: n.v.t.
Getroffen maatregelen:
  • Warmtepomp
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2 afbeelding3
Deel ook je verhaal