Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"Funderingspalen als energiebespaarders"

Peter Verbiest uit Zaanstad


Recent ontdekte ik dat mijn 125 jaar oude herenhuis een funderingsprobleem had,” zegt de heer Verbiest in hartje Zaandam. Na onderzoek bleek dat de linkerkant van de twee-onder-één-kap woning 15 centimeter was verzakt ten opzicht van de rechterkant. Verbiest: “Zo’n situatie kun je op twee manieren aanpakken. Zo goedkoop mogelijk schadeherstel. Of gelijk all-the-way gaan en kijken wat er nog meer tijdens de renovatie kan worden aangepakt."

Verbiest ging voor het laatste en vroeg bouwkundig bureau Cladder een advies te schrijven richting energieneutraal en nul-op-de-meter. “Nu pak ik veel meer aan dan alleen de fundering, namelijk het hele huis.”

Aardwarmte dankzij warmtepomp

“Wist je dat er ook funderingspalen zijn waarin warmtewisselaars zitten?” vraagt Verbiest. “De Groene Paal installeerde deze gepatenteerde techniek in mijn huis. Door de warmtewisselaars stroomt een koude vloeistof die door de temperatuur van de aarde ongeveer 4 graden wordt opgewarmd.” De warmtepomp functioneert als alternatief voor de cv-ketel. “De warmte uit de aarde zet de warmtepomp om naar bruikbare energie om het pand mee te verwarmen of zelfs te koelen. Hiermee hebben wij geen gas meer nodig voor verwarming. Zo krijgen de funderingspalen naast hun constructieve functie ook een prominente rol als energiebespaarder.”

Voor deze oplossing is wel extra elektriciteit nodig. “Ook dat wilde ik duurzaam oplossen. Om ruim het totale jaarverbruik op te wekken plaatste ik 25 zonnepanelen. Niet alleen op het dak, maar ik bevestigde ze ook aan de zuidgevel." De uitvoering van alle maatregelen kost hem tot nu toe 125.000 euro aan materiaal en arbeid om te komen tot bijna energieneutraal.

Voor Verbiest is de belangrijkste motivatie voor duurzame maatregelen om minder CO2-uit te stoten. “Dat levert mij een goed gevoel voor de toekomst.” Ten tweede heeft hij de wens om het huis zo veel mogelijk zelfvoorzienend te maken. “Ik wil niet afhankelijk zijn van stijgende energieprijzen of externe invloeden.” Ten slotte hecht hij veel waarde aan de comfortverhoging.

Vervang je CV-ketel nu al

"Andere bewoners geef ik de tip om tijdig na te denken om de gasketel te vervangen door een lucht-water-warmtepomp. Wacht niet totdat de CV-ketel stuk gaat,” adviseert Verbiest, “want dan is vervanging door een nieuwe ketel vaak de enige oplossing en zit je weer 15 jaar aan gas vast.” Op dit moment geeft het Rijk subsidie op de aanschaf: een extra argument om een warmtepomp te overwegen.

Verbiest vertelt enthousiast over zijn ambities die steeds verder reiken. “Hoe meer kennis je vergaart van je eigen huis en ontdekt wat er allemaal mogelijk is, hoe ambitieuzer je kunt worden.” Zijn ervaringen deelt Verbiest zelf ook actief. Eind 2015 organiseerde hij samen met Bouwbedrijf Zaanland een open dag. Verbiest is trots op het effect van die dag: “ruim 100 belangstellenden kwamen kijken naar de toegepaste technieken in mijn huis.”

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1893
  • Gemeente: Zaanstad
  • Type woning: Twee onder een kap woning
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
Getroffen maatregelen:
  • Nul op de Meter renovatie, Warmtepomp, Zonnepanelen
Deel ook je verhaal