Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Wees niet bang voor nieuwe processen"

Houd de wereld leefbaar voor je kinderen uit Wierden

Johan staat bij zijn houtvergasser

Samen met zijn vrouw Riet en hun gezin woont Johan Eshuis in een vrijstaande woning in Hoge Hexel. Aan huis runnen ze sinds 2017 ‘Bij Eshuis’, een gezinshuis voor jeugdzorg, waar kinderen ‘met een rugzakje’ nieuw perspectief in een liefdevolle thuissituatie wordt geboden. Die kinderen gaan Johan en Riet na aan het hart, evenals het welzijn van onze aarde. ‘Duurzaamheid’ speelt daarom een belangrijke rol in hun leven. Johan: “We moeten met ons allen blijven zoeken naar middelen om de wereld ook voor komende generaties leefbaar te houden.”

“Daarbij moet je dicht bij jezelf beginnen,” vervolgt hij, “dicht bij huis en in huis.” Dat bracht hem er toe om in en om zijn woning-annex-gezinshuis, dat volledig uit hout is opgetrokken, allerlei duurzame maatregelen te treffen. Met succes, want “ons onderkomen is nu honderd procent energieneutraal.” Waar hij meteen aan toevoegt: “En de veiligheid is overal gewaarborgd, dat aspect moet je nooit vergeten.”

Houtvergasser als kachel

Voor het verwarmen van de woning heeft Johan gekozen voor een houtvergasser. “Die moet je vooral niet verwarren met een traditionele houtkachel. Een houtvergasser heeft een zeer hoog rendement en een zeer geringe uitstoot van belastende stoffen. De ketel van een houtvergasser functioneert op basis van het houtvergassingsprincipe. Je stookt in het bovenste compartiment dat op druk wordt gebracht waardoor de vlam naar het onderste compartiment wordt gestuwd. Daar wordt extra lucht toegevoegd en dan vindt de feitelijke verbranding plaats. Er komen houtgassen vrij die volledig verbranden in een verbrandingstunnel. Deze vorm van verbranding is helemaal schoon en levert een rendement van nagenoeg honderd procent. Met de warmte die vrijkomt verwarmen we water dat we opslaan in een buffer-ketel met een capaciteit van 3.500 liter. Het is wel belangrijk dat je goed gedroogd hout gebruikt. Dat halen we uit ons eigen stuk bos waarna we het een jaar of drie laten liggen. Daarbij is het goed om te weten dat bij het rottingsproces van los hout in het bos meer CO2 vrij komt dan bij verbranding met een houtvergasser.” 

Energiebesparing

“We hebben maatregelen genomen waardoor we veel energie duurzaam opwekken en tegelijkertijd geld besparen,” vervolgt Johan. “We hebben vloerverwarming die gevoed wordt met door de houtvergasser verwarmd water. Verder wordt door 27 zonnepanelen elektriciteit opgewekt waarmee we onder meer inductie koken.  Daarnaast hebben we op dak 72 heatpipes laten installeren. Dat is een systeem van geïsoleerde glazen vacuüm buizen dat energie genereert waarmee je water kunt verwarmen. Heatpipes zijn erg rendabel, mede omdat ze ook bij bewolkt weer veel warmte afgeven. Tenslotte hebben we ook nog een doorstroomboiler, die pas verwarmt als hij daartoe een signaal krijgt en die je zo kunt instellen dat je altijd warm water hebt op een veilige manier.” Al met al hebben Johan en Riet ongeveer 25.000 euro geïnvesteerd in duurzame maatregelen. “Dat is veel geld, maar die investeringen verdien je terug. Maar belangrijk is tevens dat we een bijdrage leveren aan een schonere wereld. We doen dit dus ook uit idealisme, want niet alles draait om geld.”

Maak een statement

“Je moet je wel goed verdiepen in de mogelijkheden van duurzame maatregelen die passen bij jouw woonsituatie. Natuurlijk kun je veel informatie van internet halen, maar net zo belangrijk is je goed te laten voorlichten door mensen met ervaring op dit gebied, mee te praten, te onderzoeken hoe systemen in elkaar zitten en te bepalen welke duurzame maatregelen het beste bij jouw situatie passen. Maar het belangrijkste wat ik wil meegeven is dat je niet bang moet zijn voor nieuwe processen. We zitten als samenleving als geheel immers ook in een steeds vernieuwend proces van verduurzaming en energietransitie. Daar moeten we allemaal ons steentje aan bijdragen, te beginnen bij ons zelf.” 

Meer informatie

Neem contact op met Energieloket Wierden

 

Woning informatie
  • Bouwjaar: 0
  • Gemeente: Wierden
  • Type woning: Vrijstaande woning, gemeentelijk monument
  • Totale kosten: € 25.000
Getroffen maatregelen:
  • Houtvergasser, zonnepanelen, heatpipes, doorstroomboiler, elektrisch koken
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1