Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"Onze hele straat is nu met duurzame initiatieven bezig"

Manfred Albersen uit Bodegraven-Reeuwijk


Manfred Albersen woont in een huis uit begin jaren ’70 in Reeuwijk. Manfred is een duurzame doener, omdat hij veel energiebesparende maatregelen heeft aangebracht in zijn huis. Dit vooral vanuit de gedachte om meer comfort te bereiken, maar ook om energie te besparen en duurzaam te leven. Op dit moment is de verbouwing nog gaande in het huis, maar tegelijkertijd is al veel voltooid: vloer, bodem, dak, spouwmuur, schuifpui en gevel zijn geïsoleerd. Ook heeft hij HR++-glas aangebracht in het huis en zijn de voor-en achterkamer voorzien van LED-verlichting. 

Wat was de aanleiding voor de verbouwing en met welke energiebesparende maatregelen ben je begonnen?

"Mijn vrouw en ik zijn hier 26 jaar geleden komen wonen en we vinden het nog steeds een perfect huis. We wilden dus niet verhuizen, maar het huis wel verbouwen op een zodanige manier dat we meer comfort hebben en energie besparen. De concrete aanleiding voor de verbouwing was een lek in mijn beglazing. Zowel op de boven- als benedenverdieping heb ik dat laten vervangen door  HR++-glas. Tegelijkertijd ben ik in aanraking gekomen met het Duurzaam Bouwloket. Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) heeft hier thuis infraroodfoto’s gemaakt om plekken, zoals kieren te lokaliseren waar warmte verloren gaat. Ook ben ik naar een informatieavond van de gemeente geweest waar ODMH en Duurzaam Bouwloket bij betrokken waren. Vervolgens heb ik een paar aannemers aangeschreven, heb ik rijkssubsidie bij de RVO aangevraagd en daarna is de verbouwing in gang gezet."

Met welke partijen heb je samengewerkt?

"Voor isolatie van de vloeren, bodem en muren heb ik de firma Eco-flex ingeschakeld. De vloeren zijn hier geïsoleerd met Tonzon thermoskussens en de bodem met Tonzon bodemfolie en daar ben ik erg tevreden over. De kruipruimte was bijvoorbeeld vrij vochtig en dat is nu veel droger. In de meterkast en op de tussenmuur had ik veel schimmel en dat is nu ook weg. De firma Koston heb ik ingeschakeld om ons dak te isoleren met EPS-korrels. Verder ben ik ook heel tevreden over de HR++-beglazing rondom, dat geeft meteen effect mede, omdat de kieren goed zijn weggewerkt."

Welke informatiebronnen heb je gebruikt?

"Ik heb veel vragen gesteld aan het Duurzaam Bouwloket en offertes bij hen laten toetsen. Verder vond ik het Innovatie Centrum Duurzaam Bouwen (ICDuBo) in Rotterdam zeer de moeite waard. Diverse architecten zijn daar beschikbaar om je adviesvraag te laten uittekenen. Ook maken zij duurzaam bouwen heel concreet door verschillende producten en materialen te laten zien, zodat je er een gevoel bij krijgt. Daarnaast vind ik het ook fijn om met buren te overleggen, wat voor maatregelen zij nemen of om ervaringen bij hen in te winnen. Hier in de buurt ben ik eigenlijk de aanstichter geweest om gezamenlijk spouwmuurisolatie en vloerisolatie te onderzoeken. Dat gezamenlijke aspect heeft aanstekelijk gewerkt, want alle zes de buren in dit straatje zijn nu met duurzame initiatieven aan de slag!"

Welke maatregelen heb je nog meer getroffen?

"Ik heb de houtengevelbekleding vervangen, omdat er vanwege een zware hagelbui beschadigingen in het hout waren gekomen. Toen heb ik meteen de gevel goed laten isoleren door onze aannemer Marco Verweij. Ook is de elektriciteit onder handen genomen. Rob Verweij Elektro heeft een nieuwe 15 meter lange aardlekpen geslagen; we hebben nu een moderne groepenkast en Toon gekoppeld aan een slimme meter. Verder had ik veel spotjes van 40 Watt in het plafond en die heb ik nu vervangen door LED-lampen van 4 Watt met een dimmer. Dat is wel even een investering, maar ze gaan uiteraard veel langer mee en ze geven precies hetzelfde licht. Overigens wist ik niet dat er nu ook LED TL-buizen bestaan. Ik heb nu nog twee oude buizen in huis, maar die ga ik binnenkort vervangen."

Zijn er nog andere projecten die op de planning staan? 

"We willen de keuken en de badkamer verbouwen en daar vloerverwarming aanleggen. Ook willen we het dak van de uitbouw beter isoleren. Als we dan helemaal klaar zijn, stap ik weer naar het Energiehuis in Gouda om mijn energielabel te laten meten. Het Energiehuis is een partij die je adviseert over welke maatregelen voor jou haalbaar zijn om een beter label te halen. Tegen mij zeiden ze voor de verbouwing dat ik energielabel E heb, erg laag dus, en na de verbouwing wil ik toch minimaal een paar stappen omhoog zijn gegaan."

Heb je tot slot nog wat tips voor mensen die ook energiebesparende maatregelen willen treffen in hun huis?

"De maatregel die voor mij de grootste eyeopener was, is het isoleren van de vloer en bodem. Ik heb geen schimmeloptrek meer, een droge ondergrond en minder warmteverlies; kortom je comfort neemt meteen toe. Verder verlies je veel warmte via je dak, dus is het nuttig om daarin te investeren. Vergeet ook de kleinere maatregelen niet, zoals het vervangen van verlichting door LED-lampen en het aanbrengen van een brievenbusborstel."

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1970
  • Gemeente: Bodegraven-Reeuwijk
  • Type woning: Rijtjeswoning
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
Getroffen maatregelen:
  • HR++ glas, LED-verlichting, Dakisolatie, Vloerisolatie, Spouwmuurisolatie, Bodemisolatie
Deel ook je verhaal