Low-budget van het gas af bij de familie Hoogenboom
Aan de Punterstraat in Lemelerveld woont de familie Hoogenboom. Hun woning, gebouwd in 1984, had een mooie basis met goede isolatie, dubbel glas en dikke muren van 33 centimeter gasbeton. Maar de familie wilde duurzamer en nam daarom verschillende maatregelen: zonnepanelen, een windmolentje aan de garage, 24 volt elektrische vloerverwarming – folie direct onder het laminaat -, infraroodpanelen en een inductiekookplaat.
Ook werd de combiketel vervangen door een elektrische doorstroom-CV en een zuinige elektrische boiler, waardoor alle bestaande radiatoren en warmwaterpunten gewoon in gebruik blijven. ‘Een beste klus met een fantastisch resultaat, voor relatief weinig kosten’, aldus Krijn Hoogenboom.
Comfortabel en voordelig
Krijn vertelt: ‘Sinds we de vloerverwarming hebben, loopt mijn vrouw met plezier op haar sokken door het huis. Ook de kleinkinderen vinden het comfortabel. Ze spelen graag op de aangenaam warme vloer.’ Sinds vier maanden is de familie Hoogenboom helemaal van het gas af. Een mooi resultaat, want het scheelt een hoop geld. Ze zijn energie- en CO2 neutraal en hoeven geen vastrecht voor het gas meer te betalen.
Volgende stap: energie opslaan
De volgende uitdaging voor de familie Hoogenboom is om de duurzaam opgewekte energie op te slaan. ‘Op sommige momenten wekken we veel stroom op die we niet gelijk kunnen gebruiken. Dat willen we zien op te slaan in geschikte accu’s, zodat we die stroom op een later moment kunnen gebruiken.’ Krijn houdt de ontwikkelingen rondom het opslaan van energie goed in de gaten. De onderzoeken rondom een grote zoutaccu lijken veelbelovend, vindt Krijn. ‘Daarmee kun je een zoutpilaar van ongeveer 2 meter lang en 1 meter doorsnee in je tuin ingraven. Daarin sla je de opgewekte stroom op. Zodra dit in de praktijk goed blijkt te werken en het is betaalbaar, gaan we over.’
Slimme en goedkope oplossingen vinden
Krijn heeft altijd interesse gehad in duurzaam wonen. Maar voor hem is het vooral de uitdaging om te kijken naar slimme oplossingen zonder dat het teveel geld kost. ‘Ik doe het in eerste instantie om geld te besparen. De investeringen die wij hebben gedaan, gaan we in vijf jaar tijd terugverdienen.’ Zijn tip is om ook naar de wat minder voor de hand liggende oplossingen te kijken. ‘Ik merk dat veel mensen kijken naar dure oplossingen zoals een warmtepomp. Volgens mij is dat niet nodig en zijn er veel meer alternatieven om in huis aan de slag te gaan. Als iets werkt voor jouw huis, waarom zou je het dan niet gebruiken?’ En zo vervolgt de familie Hoogenboom hun weg naar een slimme, zuinige en duurzame woning en vooral: Low-Budget!