Borne Werkt is een project waarbij mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt als vrijwilliger aan de slag zijn bij een aantal Bornse instanties en sportverenigingen, waaronder voetbalvereniging BVV Borne. Bert Bosman is initiatiefnemer en projectleider van Borne Werkt én voorzitter van BVV Borne. Maatschappelijke betrokkenheid op meerdere fronten dus. “Niks bijzonders hoor, ik weet waar ik het voor doe.
BVV Borne is voor Bert een ‘tweede huis’, waar hij veel tijd en aandacht aan besteedt. “Een hedendaagse sportvereniging moet meegaan met haar tijd, op het gebied van faciliteiten, comfort, veiligheid en hygiëne, om een paar aspecten te noemen. Maar zeker ook op het gebied van duurzaamheid in het algemeen en energiebesparing in het bijzonder. Tien jaar geleden hebben we daarin een belangrijke stap gezet met de bouw van nieuwe kleedkamers waarbij sterk rekening is gehouden met zuinig energieverbruik. Denk alleen al aan iets simpels als lampen met sensors waardoor ze geen nachten lang meer blijven branden.”
BVV in stappen energieneutraal
“Vijf jaar geleden,” vervolgt Bert, “hebben we een energiecheck in het clubhuis laten doen. Een van de grootste besparingen, ondanks de benodigde investeringen, betrof de vervanging van een heel aantal verouderde, energie-slurpende apparaten zoals drankenkoelers en vriezers.” De uiteindelijke doelstelling is om met BVV energieneutraal te worden door onder meer de aanleg van zonnepanelen en LED-verlichting. “Twee jaar geleden hebben we laten uitrekenen wat dat kost en wat de terugverdientijd is, subsidies inbegrepen. Dat bleek lucratief en vorig jaar is de LED-verlichting al gerealiseerd. In de planning staan nog de aanleg van zonnepanelen, wat mede afhankelijk is van subsidies, en de aanschaf van energiezuinige elektrische boilers.”
Ook in eigen huis actief
Wie zo actief is op het gebied van energiebesparing bij zijn vereniging is daar thuis ook ongetwijfeld mee bezig. Bert: “Ons huis is oud en dat geeft beperkingen. Maar wat we konden en kunnen doen binnen de financiële mogelijkheden pakken we aan, zoals muurisolatie en dubbel glas. Daarnaast zijn we langzaamaan bezig met het aardgasvrij maken van de woning, bijvoorbeeld door elektrisch te koken. En wellicht is ons uiteindelijke doel wel om de woning levensloopbestendig te maken. Wat je ook doet, de terugverdientijd is belangrijk, je wilt immers de volgende generatie niet met schulden opzadelen. En daarbij geef ik iedereen de tip om je goed te laten informeren, bijvoorbeeld over de subsidiemogelijkheden. Is het potje leeg? Wacht dan tot die weer gevuld is.”