Energieneutraal in no-time!
Het doel van Harm Russcher is bereikt: de gaskraan is dichtgedraaid! Samen met zijn vrouw Gerina en kinderen Kyra en Jardi gaat hij zelf energie opwekken en zijn ze minder afhankelijk geworden. Dat was dan ook de motivatie om maatregelen te nemen, naast het milieu minder belasten én de portemonnee.
Sinds het gezin in 2007 de vrijstaande bungalow betrok, is er door de jaren heen tot 2013 flink verbouwd en aangebouwd. Het huis is inmiddels volledig geïsoleerd, met vloerisolatie, spouwisolatie, dakisolatie en dubbel glas. Nu, najaar 2018, is ook de gaskraan dus afgesloten want het hele ‘installatiepakket’ is klaar: zonnepanelen, elektrisch koken, lucht-warmtepomp, zonneboiler en infraroodverwarming. Het gezin Russcher bekostigde een en ander met een duurzaamheidslening, en ze zijn in afwachting van de verschillende subsidies die zijn aangevraagd.
Heel wat maatregelen
De zonnepanelen, een flink aantal van 39, liggen als één plaat op het dak aan de voorzijde van het huis. “We wilden geen wildwest aan panelen.” Ze kozen voor het aantal dat nodig is om ‘ook de winterdag goed door te komen’, vertelt Harm, samen met de lucht-warmtepomp. Het water voor de (vloer)verwarming wordt rechtstreeks via deze pomp verwarmd en het tapwater via de zonneboiler.
Daarnaast zijn er in het huis, als extra verwarmingsmogelijkheid, infraroodpanelen. Harm heeft ze in 2017 geïnstalleerd. Aan het keukenplafond hangen er twee van 60 x 120 cm en aan het kamerplafond drie. Verder is er een kleintje in de badkamer en is er infraroodrood-vloerverwarming op de slaapkamers van de kinderen, voor als zij daar overdag willen zitten. Harm ging al aan het pionieren met de infraroodpanelen voordat de zonnepanelen er waren – die nu de benodigde stroom ervoor leveren. “Ze zijn gebruikelijker in sportscholen en op kantoren. De vloer blijft namelijk koud en ze komen wat traag op gang. Maar voor een heel goed geïsoleerd huis zoals dat van ons kan het prima werken.” De panelen geven stralingswarmte af naar een bepaalde plek in de ruimte, bijvoorbeeld de werktafel of de zithoek.
Al met al heel wat maatregelen. Gelukkig laat het zogenaamde Wubbo-systeem alles met elkaar ‘praten’. Het slimme systeem haalt het maximale rendement uit de diverse bronnen. Harm: “Je kunt er later nog nieuwe dingen op aansluiten, zoals een boiler of een accu. Een app geeft ons inzicht in het energieverbruik, de energieopslag en de besparing.”
Lange voorbereidingstijd
Het was wel een hele toer om de juiste beslissingen te nemen, vindt Harm. Daar heeft hij dan ook twee jaar over gedaan. Zo bezocht hij drie huizen, waarvan een van een woningcoöperatie in Enschede. Daarnaast woonde hij twee bijeenkomsten bij over Energieneutraal Verbouwen van de gemeente. “Daar stuurden ze erg op lucht-warmtepompen, en daar was ik toen nog niet aan toe.” Via zo’n bijeenkomst kwam Harm, zelf werkzaam als bedrijfsleider bij een aannemer, wel in gesprek met een installatiebedrijf. “Wij wilden een energieneutraal huis. Door hun informatie kwam ik erachter dat de enige manier om dit realiseren momenteel toch de installatie van een warmtepomp is.” Uiteindelijk maakten ze dan ook andere keuzes dan Harm van tevoren in gedachten had.
Het gasverbruik is inmiddels nul, maar het stroomverbruik is toegenomen vanwege de infrarood-panelen. Het gezin neemt nog af van het stroomnet; het doel is om op korte termijn meer terug te leveren dan te gebruiken. “Dus: energie nul, gasloos en het stroomverbruik zal naar verwachting 8.500 kwh zijn. Dan kunnen we rond de 10.000 kwh terug leveren.”
Tips van de familie Russcher:
- Blijf rondkijken en laat je niet afleiden door al die meningen over duurzaamheid
- Geen enkel huis is hetzelfde. Kies wat past bij je eigen situatie en ga ervoor!